Konkurransesesongen for seniorene er i gang. Solheisen Senior Freeride ble årets første senior FWTQ og Norgescup-konkurranse.

– Vi hadde tre alternative facer, hvor en storfjellsface inne på Svarthetta var førstevalget, men med klink is og nøye vurdering av sikkerhet ble konkurransen avviklet i en ganske bred face ski venstre for skianlegget i Solheisen, forteller Finn Morten Andresen til Fri Flyt.

Sammen med freeridelegenden Kaj Zackrisson, skianlegget Solheisen og Heming Adrenalin, er Finn Morten Andresen en av arrangørene bak konkurransen - en trestjerners frikjøringskonkurranse under den internasjonale Freeride World Tour-paraplyen.

Komplett resultatliste finner du lenger ned i saken.

– Selv om facen var relativt kort, hadde den i sin bredde ganske mange muligheter til linjer med ulik vanskelighetsgrad, men med et krevende nedre parti i skogen med utfordrende snøforhold. Det var hardt og delvis isete i øvrige partier og delvis sukkersnø i partiene hvor kjørerne møtte skogen, fortsetter han.

Totalt var det 60 på startlistene var det flest nordmenn, men også internasjonal deltagelse fra Sverige, Danmark, Italia, Irland, USA, Canada, Estland og Tyskland. Som vanlig flest startende i ski menn, men også bra deltagelse på damesiden og i begge snowboard klassene.

– Det var et til dels svært høyt nivå på kjøring i alle klasser, og med arrangørens oppfordring om å ta hensyn til de krevende forholdene, ble konkurransen gjennomført uten for mange crash, sier Andresen.

I herreklassen var det i hovedsak to linjer som ble valgt: en av linjene ligger ski-venstre med mye bratte og krevende elementer med de rådende forhold. 

– Her ble noen gode runs avsluttet med crash og en del mistet flyten da det var til dels svært krevende landinger og snøforhold i sonen med bjørkeskog, fortsetter han.  

Den andre hovedlinjen som ble valgt var ski-høyre og her med samme isete føre, men med mange lekne og kjørbare features. 

– Det var tett i toppen av herreklassen, men Axel Ritari fra Heming Adrenalin trakk det lengste strået med en veldig leken og svært kontrollert gjennomføring av en ski-høyre-linje. 

Ritari tok med seg alle elementer og leverte lekne flipper og triks som viste at han hadde det både gøy og stålkontroll. På andreplass kom svenske Måns Fors Källstrand som har mange seire og gode internasjonale resultater fra før av. 

– Måns leverte dagens beste run i det øverste partiet av en krevende ski-venstre-linje, men mistet dessverre litt flyt og kontroll i noen krevende partier. Tobias Mathiesen fra Suldal/Røldal kjørte samme linje som Axel, men mistet noen av linjens mulige poenggivende features og endte dermed på tredjeplass, sier Finn Morten.

I herreklassen ble det delt ut pris for beste triks som ble vunnet av Martin Venedik for en strøken sideflip. Beste skiteknikk gikk til Emrik Strömberg og best flow gikk til kanadiske William Martin.

Jenteklassen ble vunnet at Vilde Johansen fra Fredrikstad/Hemsedal som kjørte sin første freeride-konkurranse. 

– Hun leverte fra topp til bunn en leken og fremfor alt et effektivt og godt kontrollert run på det krevende føret. På andreplass kom Anna Lotta Jogeva som kommer fra Estland, men bor i Norge, og tredjeplassen ble vunnet av Frida Lindgren fra Sverige. Prisen for best «Girl power» ble gitt Louise Hed for å åpne en krevende teknisk linje midt i facen og gjennomføre denne med god kontroll.

I snowboard herrer var det en ren norsk startliste. De beste holdt et høyt nivå og seieren gikk til Andreas Storebø, Idar Østerhus kom på andre og Svein-Olav Halvorsen på tredje. Alle de tre leverte gode, effektive og stødige run under rådende forhold og fikk bra uttelling ved å plukke med mulige features.

Snowboard damer ble vunnet av tyske Glaudia Bings som bor på Voss. Hun var i en klasse for seg og fikk med seg Caroline Onarheim og Astrid Paulsson fra Norge på henholdsvis 2. og 3. plass.

Filmen er laget av Håkon Mæland (MLand Pictures)