Lørdag 11. mars omkom en mann i 50-årene i Hemsedal, i det som beskrives som en stygg fallulykke.

Ulykken skjedde i ett av de mest populære offpiste-områdene i Hemsedal. Ifølge Skipatruljen hadde tre andre personer kommet seg ned Reidarskaret, da de ble vitne til ulykken.

Ingen skredulykke

Skipatruljen forklarer at den siste personen som skulle kjøre ned fikk et fall, mistet skiene og skled nedover flere hundre meter. Ifølge vitner skal skal mannen ha truffet et tre.

Reidarskaret brukes delvis om en konkret linje og dels som et samlebegrep for hele området på baksiden av Tottenveggen. Området nås med t-krokheisen Totten 2. Det er bratt, skredutsatt og krever biltransport tilbake til skisenteret. Det er også en risiko for å komme feil og utfor skrenter og stup. Den legendariske snowboarderen Lars Eriksen omkom i samme område julaften 2012.

– Reidarskaret er et område du kommer enkelt til om du bruker heissystemet. Derfor rykker vi ut selv om det ikke tilhører Hemsedal skisenter, forteller Arild Grøndalen i Skipatruljen Hemsedal.

Det var ingen skredulykke. Skredvarselet var lørdag satt til faregrad 1. Nå har Varsom økt til faregrad 2, etter ferskt snøfall.

– Det var klink hardt føre, forteller Grøndalen.


Overraskende dårlige forhold

ole kristian strøm
LOMMEKJENT: Ole Kristian Strøm holder seg unna Reidarskaret for tiden. Foto: Christian Nerdrum

Den Hemsedal-baserte frikjøreren Ole-Kristian Strøm var selv ute på på ski på lørdag, men i et annet område da han så Sea King-helikopteret fly i retning Reidarskaret. Et område han har tenkt at han skal holde seg unna en stund.

– Mange har hørt og lest om Reidarskaret og vil dit, men ikke alle vet ikke hvor omfattende det kan være der. Når du har sklidd ned til starten, er det point of no return. Hvis du ikke har feller, så er det langt å komme seg tilbake. På en god dag kan de fleste komme seg ned, men konsekvensene hvis det går galt kan bli store, sier Strøm.

Hemsedal fikk enorme mengder snø tidligere i vinter. De siste ukene har vært preget av mer vind og nokså hardt utenfor løypene, men likevel med store lokale variasjoner.

Strøm har brukt dagene ute og letet etter gode forhold til Hemsedal Junior Freeride som arrangeres førstkommende helg, 18.-19. mars.

– Føret som har vært i fjellet nå har vært livsfarlig. Hardt og glatt. Sist mandag trynet jeg og gled 200 meter før jeg fikk feste. Jeg mistet skia, ramlet og det stoppet ikke. Det har vært mye vind og er hardt og glatte forhold. Sammen med Gore-Tex er det en dårlig kombinasjon, sier Strøm.  

– Jeg ble overrasket over at det var så dårlige forhold og tenkte at nå er ikke tiden for å kjøre bratt uten å ha kontroll på underlaget. Samtidig er det store lokale variasjoner, for jeg kjørte god snø et sted, mens andre steder er det helt blankskurt. Det har vært noen slike ulykker i Hemsedal på slikt føre, fortsetter Strøm.

Hemsedal er kjent for ett av de beste og mest populære frikjøringsområdene i Norge som er tilgjengelig fra skisenteret, men er også belastet med dødsulykker knytte til ski. Skipatruljen i bygda har i gjennomsnitt omtrent 900 utrykninger i året.

Strøm mener ulykken er en vekker om at det kan være livsfarlige forhold i fjellet selv om skredfaren er lav.

– Majoriteten har fokus på dette med skred. Statistisk er de verste skadene med fjellski og topptur at folk glir og ikke får stoppet. Treffer du trær, stein eller annet kan det bli fatalt, slik som det ble denne gangen, sier Strøm.

Pårørende er varslet

Politiet fikk melding om ulykken klokken 12:51. , skriver VG. Et Seaking-helikopter kom til stedet. Det ble forsøkt livreddende førstehjelp, men mannen ble erklært død på stedet av luftambulansepersonell.

De pårørende er varslet. Politiet jobber nå med å avhøre vitner til hendelsen. Den omkomne var ikke bosatt i Hemsedal.

– Vi har snakket med ett vitne som var sterkt påvirket, opplyser Brit Fyksen, regionlensmann i Hallingdal.