Hallingdals stolthet har Østlandets mest alpine terreng, et stabilt vinterklima og noen av de tøffeste nedkjøringene du kan finne med utgangspunkt i norske skiheiser.
SKOGSKLASSIKER: Gummiskogen i Hemsedal er sannsynligvis Norges mest kjørte frikjøringstur. Skisenteret i Hemsedal rydder i skogen for å gjøre den åpnere, og lettere å bedrive redningsaksjoner i. Bonusen er at kjøringa blir enda bedre. Arkivfoto: Kalle Hägglund
Lesetid: 8 minutter
Hemsedal er uhyre populært, og du kan ikke regne med å ha løssnøen for deg selv. Her finner du vår anleggsguide. Men midt i uka og på søndager (!) kan det ofte være god plass også i dalen.
Mange av rutene vi beskriver i denne guiden er særdeles krevende og til tider meget skredutsatt. Har du ikke kjørt i området tidligere, hør på kjentfolk og følg med på snøforhold. Området rundt Reidarskaret, og generelt sider som ligger sydvent kan til tider være ekstra skredutsatt. Bruk hodet!
Reidarskaret(1)er et sagnomsust område som du når ved å traversere over fjellryggen fra Totten 2. Her skal du vite hva du driver med. Det er bratt og skredutsatt, men fantastisk på den rette dagen. Fra toppen holder ryggen skikjørers venstre til du kommer til en vindleppe på høyre hånd. Herfra ser du inngangen på Reidarskaret i fallretningen ned mot dalen. Hold til høyre i utgangen av renna.
Ikke bli fristet til å kjøre renna helt ned, det er en svær foss med høye klipper på hver side i enden av renna.
Når du kommer ned til veien, er det enklest å bestille taxi tilbake til skisenteret.
Det finnes flere varianter, blant annet den trange og bratte rennen Analen og S-en som munner ut i den vide Fyrstikkalléen. På ski høyre for Reidarskaret kan du også kjøre, men her det bratt, allier deg med en kjentmann.
Fyrstikkallen (2) kommer du til ved å kjøre det trangeste partiet gjennom Reidarskaret, hold til venstre ut av renna og traverser et stykke bortover til du kommer under S-en og Analen. Her er det masse små bjørketrær og gamle skredbaner som har pløyd opp store flanker. Ta sikte på veien i bånn av jordet, herfra går du mot skisenteret og ender ved Flagetgården, og bestill taxi herfra.
Skånebollen (3 & 5) Fra toppen av Totten 2 sikter du ned igjen mot toppen av åtteseteren, på skikjørers høyre for Totten2-heisen. Her er det store åpne områder for cruising. Du kan traverse noen hundre meter på toppen og velge litt ulike linjer ned.
Til ski høyre finner du Sneipesletta, et svært bratt og skredutsatt område.
Djeveldalen (4) er en forlengelse av Skånebollen. Hold ski venstre når du kommer til en kjempestor gryte. Herfra følger du skogen til bunn av dalen og kommer ned til et byggefelt på baksiden av Peppes Pizza. Særdeles skredfarlig i området rundt gryta.
En skikjører omkom i Reidarskaret i Hemsedal. Ulykken beskrives som en fallulykke. Mannen i 50-årene skal ha mistet skiene og sklidd flere hundre meter.
Det stilles store forventninger til den nye 6-seters stolheis i Hemsedal. Åpningen skjer førstkommende fredag.
Tottenskogen (6) er området ved kjørers høyre fra toppen av åtteseteren, Hollvin Express. Her er det et stort område som er kjørbart, men ta høyde for bratt terreng, små og store skrenter og delvis tett skog. Fin kjøring helt ned til den øverste parkeringsplassen.
Med utgangspunkt i Tinden-heisen (7) og (8) finner du lett tilgjengelig løssnøkjøring, spesielt på kjørers høyreside. Flere artige hauger og brattheng, men fare for mindre skred.
Breidalen (9) kommer du til ved å ta Tindenheisen. Ta til høyre ut fra heisen og fortsett ned fallretningen skrått mot venstre. Fortsett ned mot dalen, men husk å ta til høyre i tide, slik at du kan skli ned til løypene. I Breidalen er det cruising som alle kan være med på.
Lille Matterhorn (10) Dette er den spisse toppen over Skarsnuten. Skli til høyre ut av heisbua, deretter tar du skikjørers venstre fra toppen av Roniheisen og holder høyden på den siden av fjellet som vender mot skianlegget, til du får et bratt heng under deg på venstresiden med flere nedkjøringsalternativer. Du kan også traversere rundt fjellet på den andre siden (11).
Fossen (12) finner du ved å følge veien mot baksiden av Lille Matterhorn (11). Hold venstresiden av spissen så høyt oppe på ryggen som du klarer. Følg gjerne gamle spor her. Når du kommer over kammen og ned mot baksiden av Lille Matterhorn, knekker du til venstre rett ned mot Hemsedal hotell på Tuv. Her er det fint åpent skogsterreng med mange alternativer som ender i en stor foss.
Denne kan være isete og når den er oppkjørt anbefales du å skli ut i skogen på venstre side. Når du kommer ned til skiløypa følger du denne til høyre, til du kommer til et T-kryss hvor du tar til venstre. Denne løypa ender opp ved en bro i et byggefelt på nedlagte på Tuv. Bestill taxi herfra. Fossen kan være krevende.
Gummiskogen (13) Turen fra toppen av Roniheisen og ned til Fekene er kanskje Norges mest kjente offpistrute. Du fortsetter rett fram om ut av skianleggets område fra toppen av heisen, og traverserer bortover en side. Over tregrensa er det noen bratte heng som kan være skredfarlige. Videre nedover er det finfn skogskjøring i ikke alt for bratt terreng, og en mengde muligheter. Unngå å kjøre for langt til høyre, der er det høye klipper.
Du ender opp ved en bro ved riksveien, like vest for Hemsedal Hotell, og i helgene vil det ofte være kø av folk som venter på maxitaxi. Gummiskogen passer for de fleste, men er du fersk bør du ta med en kjentmann.
Radiobollen (14): Fra toppen av Roniheisen går du opp til Radiohytta på fjellet Røgjin (1370 moh.) og kjører ned i gryteformasjonen ned mot de preparerte løypene. Denne turen egner seg for de fleste.
Mortenskaret (15): Fra Radiohytta kan du også dra videre mot kjørers høyre og komme til Mortenskaret, arena for Hemsedal Freeride i en årrekke. På sidene av den trange renna er det variert og bratt terreng. Du når denne bratte gryteformasjonen ved å ta beina fatt fra toppen av Roni, via Radiohytta. Samme veibeskrivelse som til Radiobollen, men du traverser rundt hele radiobollen istedenfor å kjøre ned i den. I det du har traversert hele bollen, holder du kjørers høyre over en kam og du vil stå på toppen av Mortenskaret.
Katmandu (16): Fra Radiohytta fortsetter du over til den andre siden av fjellet og kjører ned et bratt heng. Her er terrenget teknisk og utsatt, med klipper og fossefall, så du må vurdere forhold og ferdigheter nøye. Her er det vanskelig å finne fram, og terrenget er teknisk og utsatt, så tenk deg om på forhånd. Ta med deg en kjentmann hvis du skal kjøre her for første gang.
Rocky Garden (17): Ta heis Totten 2 til topps, passer bak vendehulet på heisen, skli så over sletta til ryggen. Her kan du enten velge å kjøre renna til høyre, eller den steinete siden rett fram. Derav navnet. Sikt så på demningen du ser på baksida, og herfra kjør en høyre travers mot Storohorn og hold høyre ned skogen. I bånn treffer du på transportløypa ut av området.
Neste stopp Fyrstikkalléen (18): Samme start som til Skånebollen og Djeveldalen, men hold så langt høyre du tør. Inngangen til Fyrstikkalléen er en liten bolle som ligger helt inntill fjellkanten (tregrensa). Pass på i området mellom denne inngangen og Djeveldalen.
Analen (19): Hemsedals kanskje morsomste navn på et run. Men sannsynligvis den mest krevende. Fra toppen av Totten 2 følger du sporene som om du skulle kjøre Reidarskaret. Når du har passert vindleppa i toppen av bollen, hold venstre. Etter ca 50 høydemeter kommer det en ny vindleppe på ski venstre side. Dette er inngangen på renna. Vær obs på dropp i midten av renna, den er ca to meter høy, denne skal du sidesteppe ut, hold skituppene mot ski venstre og ta sats. Dette er det vi kan kalle en no-fall-zone. Etter denne droppen fortsetter du ned mot Fyrstikkalléen, sikt på gården Flaget, halv venstre i skogen nedenfor.
Z-en (20): Denne inngangen finner du ski høyre for Analen. Du kjører langs en hylle som skrår ned fjellet, ca 35 grader bratt, retning Moen Camping. Etter ca 50 høydemeter skrå mot utgangen av Analen (skikjørers venstre) og avslutt i Fyrstikkalléen.
Skarsnuten & Down (21): Fra toppen av Heis J følger du transporten nedover. Etter S-kombinasjonen skrår du ut til venstre og kryss veien nedenfor. Herfra er det tett skogskjøring med fantastiske glenner innimellom. Du kan krysse hovedveien ned fra Skarsnuten flere ganger, hvis du er usikker på hvor du er. Sikt på Lodgen, eventuelt går det en langrennsløype langs elva.
Fantasy (22): Fra toppen av Roniheisen tar du skiene på ryggen eller smeller på feller og går opp til Radiohytta. Derfra fortsetter du skrått mot høyre (retning Hemsedalsfjellet), langs ryggen. Kjør i fallrettningen til du møter glissen skog. Traverser høyre til du kommer opp på en rygg. Herfra ser du veien mot Lærdal. Tidvis trang skog. Når du møter langrenns løpene følg disse til høyre så kommer du til Taxiholdeplassen ved gummiskogen.
Karavanskogen (23): Skogskjøring i ypperste kvalitet og en sikker vinner som siste tur for dagen. Fra toppen av Fjellheisen sikter du på antenna som står til venstre for Skånebollen. Hold høyre forbi antenna, og skli på flata med bollen på høyre side. Deretter må du komme deg opp på det høyeste punktet, herfra kan du selv velge rute ned, men vær obs på enkelte til dels ufremkommelige steder, så snakk med kjentfolk hvis du ikke følger spor.
Hvor: 222 km fra Oslo, 278 km fra Bergen og 719 km fra Trondheim
Vær og klima: Hemsedal har gjennomsnittlig 70 dager med nedbør i perioden desember til april. De største snømengdene kommer på østlig vindretning. Gjennomstemperaturen januar og februar er - 9 grader.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.