En gang kjent over hele freeskiverdenen som «Psycho Nobi», ble den amerikanske skikjøreren Jeremy Nobis funnet død i en fengselscelle i Cedar City, Utah onsdag morgen.

Nobis (52) var innsatt ved Iron County Correctional Facility etter å ha fyllekjørt i 2019. Onsdag forrige uke (19. april 2023) ble han funnet livløs på cellen sin. Fengselspersonalet forsøkte å sette i gang livreddende førstehjelp, ifølge en pressemelding fra Iron County Critical Incident Task Force.

Nobis ble erklært død i fengselet og familien er varslet. Det skal gjennomføres en etterforskning av dødsfallet hans.

Den svært anerkjente ski- og brettfilmprodusenten Teton Gravity Research (TGR) har jobbet med Nobis i mange år, og omtaler ham som en av de aller største frikjørerne gjennom tidene. Han var også med på laget til U.S. ski team under OL i Lillehammer 1994, der han fullførte til en niendeplass i storslalåm.

Dette skriver TGR til minne om Nobis på Instagram, der de hyller den avdøde legenden.

«Vi møtte Jeremy Nobis i 1997 gjennom Charlie Adams på Dynastar Skis. Han ba oss ta sjansen på denne «eks-amerikanske skiteamracer-kidden». Nobis hadde vært USAs største OL-håp som tenåring. Han var en meget dyktig legende innen racing. Nobis kjørte hardt på i livet, og i fjellet. Han ble øyeblikkelig en del av TGR-familien. Han var innstilt på å hjelpe med å sette TGR på kartet. Hans tilnærming til big mountain skikjøring endret alt for alltid. Nobis har figurert i 13 TGR-filmer og i 2019 ble han innlemmet i TGR Hall of Fame. Han er en av de største big mountain skikjørerne gjennom tidene»

Nobis' fengsling begynte i desember i fjor, etter at han i august 2021 ikke møtte opp til en videokonferanse angående en tidligere arrest. I den hendelsen var Nobis involvert i en bilkrasj der rettsdokumenter viste at promillenivået hans var 0,42 – åtte ganger den lovlige grensen i Utah, ifølge St. George News.

– For Nobis var det bare en episode i det som hadde blitt en nedadgående spiral som ballet på seg etter at hans profesjonelle skikarriere tok slutt. Før hendelsen i 2019 ble Nobis dømt for forbrytelse i Utah i 2006 og i Wyoming i 2017, skriver Idaho Mountain Express. 

I alle hendelsene skal skal det ha vært biljakt, der han forsøkte å flykte fra politiet.

Det raknet for Nobis i Idaho, hvor han skal ha jobbet som skiinstruktør på Sun Valley Resort. Der innhentet myndighetene ham i forbindelse med hans utestående arrestordrer, og arresterte ham 8. desember 2022, ifølge the Inertia. 

Se filmsegmentet med Jeremy Nobis sitt segment Harvest (1997) av Teton Gravity Research.