Dette melder hans kone Trine-Lise Jagge i en Facebookmelding i dag. Finn-Christian Jagge døde av akutt sykdom.

Det kommer som et sjokk på et samlet idrettsnorge at alpinisten har gått bort. 

Annonse

–  54 år ... Det er altfor tidlig. Han levde et aktivt liv, hadde operert knærne og var klar for veteranrenn og jakt. Han hadde også to fine barn. Dette er utrolig trist. Han er en av de største profilene vi har hatt i norsk idrett. Han var allsidig og kjapp i replikkene, sier Kjetil André Aamodt til Dagbladet.

jagge facebook skjermdump

Jagge var et fast innslag da norsk slalåm og alpint hadde sin gullalder på 90-tallet sammen med Kjetil André Åmodt, Lasse Kjus og Ole Kristian Furuset. Finken, som han ble kalt, toppet jevnlig pallen på elitenivå i slalåm før han la opp i 2000.

– Han sto for mye av den norske lagkulturen, som Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal har vært så flinke til å ta med videre. Det var egentlig Finken, Ole Kristian Furuseth og Atle Skårdal som brakte den inn, så fortsatte Aamodt, Kjus og min generasjon før Svindal kom inn. Han har vært en stor del av et veldig viktig miljø, sier tidligere lagkamerat Tom Stiansen til NRK.

Vi har også sett Jagge som vinneren av Mesternes mester på NRK og som deltager i lignende TV-programmer. 

Sportslig vil de fleste kanskje huske Finn-Christian Jagge som mannen som vant gull foran det italienske ski-esset Alberto Tomba i OL i Albertville i 1992 - på ski fra den Japanske piano- og motorsykkelprodusenten Yamaha!

Jagge Albertville
Finn Christian Jagge ved målgang i 1992 - med god margin foran Tomba.

– Jeg husker at det var 2,2 millioner som så rennet på NRK. Han leverte en helt rå andre omgang og snøt Alberto Tomba for OL-gullet, sa Kjetil-André Aamodt til Dagbladet da Finkens bortgang ble kjent onsdag kveld.

Finken var også beste nordmann i slalåmrennet under Lillehammer-OL i 1994. Han tok totalt 9 seire i verdenscupen over 13 sesonger og var jevnlig øverst i rankingen for slalåm, med 3 sammenlagte tredjeplasser.

Fri Flyt kondolerer.