/ Folk

Eirik Schjølbergs vanskelige vei til toppen: – Jeg vurderte å gi opp

I helga vant Eirik Schjølberg (22) Norges mest prestisjetunge frikjøringskonkurransen. Veien dit har vært lang og vanskelig.

Sist oppdatert: 2. mai 2017 kl 10.44
INN TIL SEIER: Her kjører Schjølberg inn til seier i årets RFC. Foto: Espen Mills
INN TIL SEIER: Her kjører Schjølberg inn til seier i årets RFC. Foto: Espen Mills
Lesetid: 4 minutter

Mars, 2014: 18 år gamle Eirik Schjølberg er et av Norges råeste frikjøringstalenter, og backflipprinsen fra Vågå har nettopp kommet hjem fra en sesong i Alpene sammen med kameratene i Trollhøe Høkkers. Der venter en nypreppa park med store hopp frikjøringsgjengen skal teste.

Frikk Tore Kristiansen, også et stort talent, kjørte først. Schjølberg kjørte etter med en cork 7. Alt gikk fint - helt til han skulle kjøre runde to alene.

– Det var siste dagen på Lemonsjøen det året, og jeg ble litt overivrig, forteller Schjølberg til Fri Flyt.

Diagnonsen ble to kompresjonsbrudd i ryggen, og ingen skikjøring før i starten av 2015.

Men Eiriks utfordringer i frikjøringskarrieren startet ikke i parken på Lemomsjøen i 2014. Allerede i 2011, da han var 15 år, brakk han foten - også da på Lemonsjøen. Det ble starten på et langt skademareritt for Schjølberg, som måtte operere på nytt i 2012 og 2013.

– Jeg vurderte å gi faen, og ikke stå på ski igjen. Men jeg måtte bare komme meg tilbake, og den gleden av å stå på ski har jeg fått virkelig tilbake først i år. At jeg står opp tidlig på morgenen og tenker at nå må jeg ut for å stå på ski.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT: Her mottar Schjølberg førsteplassen. Foto: Espen Mills

April, 2017: For tre år etter skaden er det tydelig at Schjølberg har fått tilbake skigleden. I år har han vært den eneste norske utøveren på ski herre som har kjørt kvalifiseringsrenn i Alpene. Det endte med et kræsj og en solid femteplass i Østerrike.

Men det ordentlige høydepunktet skjedde i Røldal under helgas Røldal Freeride Challenge. Et solid klippehopp ut fra toppen av Tredjerenna, kontrollert kjøring ned mot en backflip og enda en klippe var nok til å sende Schjølberg helt til topps i konkurransen. Da slo han blant annet kameraten Øystein Aasheim, også fra Vågå.

Dermed signerte han en stolt tradisjon fra bygda i Gudbrandsdalen. Tidligere har Torgrim Vole, Dennis Risvoll og Per Mundhjeld vunnet den prestisjetunge konkurransen.

– Det var nesten uvirkelig. Det er noe jeg har drømt om i alle år. Jeg har jo sett alle de store navnene vinne der. Det er klart at det er gøy å kunne føye seg inn i den rekka, sier Schjølberg, og fortsetter:

– Jeg tror ikke jeg skjønte noen ting da jeg fikk vite at jeg vant. For det første var det helt vilt fordi Øystein ble nummer to. Han fortalte at det det var klubbmesterskap for Trøllhøe. Men det er jo dette jeg har jobbet mot, og prøvd så lenge. Kroppen ble en god del lettere.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

LINJA: Se Eiriks run her. Foto: Privat

– Fortell om linja du valgte?

– Det topp-partiet har jeg tenkt på lenge, i alle fall noen uker før RFC. Så det var helt klart ideelt at det ble der vi skulle kjøre.

Kjøringa i Tredjerenna var svært god i Røldal, og flere leverte solide linjer. Aasheim, som altså tok andreplassen, gjorde blant annet to backflipper. 

– Hvordan finner du en linje som sender deg helt til topps?

– Jeg tenkte på at jeg i alle fall skal kjøre gøy, og ha det gøy nedover selv også. Det er ofte jeg får litt rullgardin og tenker ikke på noe. Det skjedde absolutt ikke nå.

– Det må være en voldsom boost for å satse?

– Jeg blir ikke akkurat mindre motivert av det her. 

– Hva gjør at Vågå presterer så bra?

– Vi har jo Skavlein, og der er det press hele tiden. Alle ser deg, så det gjelder å ikke drite seg ut der.

– Det kan vel overføres til konkurranser?

– Ja, det kan det definitivt. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I MÅLOMRÅDET: Schjølberg var tydelig glad i målområdet etter runnet. Foto: Anders Holtet

Fremtiden: Det er ikke tilfeldig at Schjølberg, som studerer for å bli byggingeniør, har brukt deler av vinteren i Alpene. Målet er å gjøre som den store helten fra Vågå, Dennis Risvoll - å få plass i verdenscupen.

– Jeg vil jo holde meg litt inne, og ikke måtte begynne helt på nytt igjen. Jeg har jo selvsagt et mål om å komme meg inn i Freeride World Tour på sikt.

– Når skjer det da?

– Nei, si det. Det er ikke sikkert man klarer det. En gang, forhåpentligvis. 

– Hvordan kan det kombineres med studier?

– Det gjelder å få økonomien til å gå opp. Man blir ikke akkurat rik av dette her, som student. Jeg har fått kjørt en del på oppsparte midler fra da jeg jobbet før studiet. Men akkurat denne vinteren har gått hardt utover studiet nå i vinter. Det blir et skippertak nå, ler Schjølberg.

Publisert 2. mai 2017 kl 10.44
Sist oppdatert 2. mai 2017 kl 10.44
annonse
Relaterte artikler
NY VERDENSREKORD: Den nye rekorden til Anders Backe er på 133,46 km/t! Foto: Gisle Johnsen
Anders Backe setter ny verdensrekord

133,46 km/t baklengs i Vikersundbakken

SKIER OF THE YEAR: 2023: Nikolai Schirmer forteller at det kommer et trofé i posten, men foreløpig får han klare seg med koppen fra 2019.
Kåret til European Skier Of The Year

Nikolai Schirmer: – Jeg har jobba ræva av meg

VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

DR. IDRETT: Hedda Berntsen har en doktorgrad i idrettspsykologi med fokus på idrett og motivasjon. Nå gjør hun seg selv til forskningskanin. Foto: Privat
Hedda Berntsen (47) gjør comeback

– Fordi jeg ønsker å være lykkelig

annonse
Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

EKSOTISKE GREIER: Mye er uvanlig med dette bildet. Løven Simba følger med mens Anders Backe kjører ski ned fra løvens tak. Foto: Johnsen
Backe-stunt i Dyreparken

Bombdrop med løve som tilskuer

Birk Ruud trippel cork på snowboard
Birk Ruud om snowboardsatsingen

– Mye mestringsfølelse å kjenne på

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen