Slovenske Karničar ble den første som kjørte ski ned fra Mount Everest, og han var førstemann som kjørte ski fra de temmelig kjente Seven Summits – altså det høyeste fjellet på hvert kontinent. 

Karničar besøkte High Camp Turtagrø i 2006, og holdt foredrag om noen av sine temmelig spenstige nedkjøringer på ski rundt omkring i verden. Hans møte med Fri Fyt-redaktør Erlend sande endte i dette portrettintervjuet. Sande minnes Karničar som en fin turkamerat som var glad i Norge. Fri Flyt-redaktøren skriver dette om den legendariske brattkjøreren:

Annonse

Davo var en god venn. Jeg håpet en gang å dra til Slovenia for å kjøre på ski med han der, men det ble det dessverre aldri noe av. 

Vi var veldig stolte over å få han på besøk til High Camp, hvor han fortalte om sin Everest-ekspedisjon.

Daværende Elan-importør Esben Blomberg hjalp oss med å få han oppover. Han kom med bil fra Slovenia, sammen med kona og to barn, som var små den gangen. I tillegg til å presentere Everest-ekspedisjonen, viste han filmer av stupbratt skikjøring i Slovenia. Han snakket tysk, som han behersket bedre enn engelsk, og jeg oversatte så godt jeg kunne. 

Jeg ville vise han hvor fine fjell vi hadde i Norge og tok han med til nordøstrenna på Lauvnostinden, sammen med Jørgen Aamot og Arne Litlere. Vi dro ut grytidlig, siden han skulle kjøre hjem til Slovenia samme dag. Jeg hadde ordnet doble matpakker, siden vi dro ut lenge før frokost, men jeg husker at han takket nei til den ene. Vi hadde en fantastisk tur som jeg aldri kommer til å glemme. Davo jodlet da han satte utfor fra toppen. 

Han var tilbake på High Camp flere ganger, hver gang med bil hele veien fra Slovenia. Hans spreke kone Petra vant randokonkurransen vi hadde det ene året.

Jeg visste at Davo drømte om å kjøre på ski fra K2 og fryktet vel at det skulle komme et tragisk budskap derfra en gang. Jeg var lettet det det virket som han slo seg til ro med familieliv i Slovenia, og det var et sjokk å høre at han omkom i en arbeidsulykke.

Tankene går nå til kona og barna som har mistet sin ektemann og far. 

Karničar har utallige bestigninger og nedkjøringer i krevende fjell bak seg, og selv om han etter hvert ble en voksen mann, holdt kan koken i fjellet. I 2017 forsøkte han seg på ski ned fra verdens nest høyeste fjell, K2, men måtte gi opp på grunn av problemer med ryggen. Året etter ble polske Andrzej Bargiel førstemann til å kjøre ski fra K2. Karničar var for øvrig også på det slovenske alpinlandslaget i sin tid, og han har jobbet som servicemann for skimerket Elan - blant annet for norske Ole Kristian Furuseth.

Davo Karničar ble 56 år gammel, og han etterlater seg kone og fire barn.