Slik fikk Anders Backe og Vegard Breie til svømmebasseng-bildet

Bildet er nominert til prestisjetunge Red Bull Illume og kan ses på trykk i det nyeste Fri Flyt-bladet. Her forteller Anders Backe om hvordan de fikk til det noe uvanlige prosjektet.

Sist oppdatert: 31. oktober 2019 kl 10.36
NOMINERT: Her er bildet som Vegard Breie er nominert med. Foto: Vegard Breie
NOMINERT: Her er bildet som Vegard Breie er nominert med. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 3 minutter

– Jeg har lenge hatt en ide om et bilde av skikjøring innendørs. Gjerne i et svømmebasseng hvor jeg hadde en tanke om et bilde med en ski/vann-combo, sier Anders Backe.

Bildet, som er tatt av Vegard Breie, ble nominert til den prestisjetunge fotografprisen Red Bull Illume tidligere i høst. Selve bildet er tatt på Numedal Folkehøgskole, som Backe har vært involvert i som trener. I tillegg er søsteren hans lærer der. Anders Backe er heller ikke fremmed for å kjøre skiprosjekter litt utenfor boksen. Han har blant annet kjørt Magasuget switch, hoppet over Nordkapp, railet på Color Line og kjørt switch ned skiflygningsbakken i Vikersund

– Har tidligere vært i det samme bassenget med vesla hjemme for bading og action, og når plutselig muligheten bøy seg og skolen skulle tappe bassenget for vann akkurat i år for litt service, så var det bare å kjøre på! Jeg hadde møter med de ansvarlige på skolen og rektor for å få tilgang til svømmehallen, planlegge tidspunkt og gjennomføring og få godkjent prosjektet. De var veldig positive og gira på prosjektet og hjalp til med å planlegge og gjøre det best mulig. Vi fikk satt en dato med en dag så fort bassenget var tomt for vann og det fortsatt var snø igjen på Vegglifjell, forteller Backe videre.

SVØMMEBASSENG: Her bygger Anders Backe hoppet underveis. Flere bilder ser du i galleriet nedenfor. Foto: Anders Backe
SVØMMEBASSENG: Her bygger Anders Backe hoppet underveis. Flere bilder ser du i galleriet nedenfor. Foto: Anders Backe

Dermed bar det til fjells for å hente nok snø til prosjektet.

– Jeg hadde pakket full henger med alt av utstyr for dagen med alt fra spader, trillebår og snøskuffe til å bære snøen. Drill, planker og skruer for å  bygge “samlebåndet”, i tillegg til kost og svabel for å rydde opp etter oss. Så booket jeg transport og Vegglifjell Skisenter stilte med gravermaskin og lastet opp de siste restende av snø de hadde igjen etter vinteren. Snøen ble tippet på utsiden av nødutgangen for svømmehallen og så var det bare å sette igang “samlebånd-sekvensen” med å få snøen opp, igjennom døra, ut på ei hjemme-snekra sklie og så dytte snøen videre og ut i bassenget.

Deretter bygget de landinga.

– Den ble bygget for hånd med riktig vinkel, plassering og med et håp om at vi hadde med oss nok snø. Landinga begynte å ta form og etter som svetten sila så nærmet det seg sakte men sikkert testhopp for å se om det i hele tatt ville fungere. En siste runde for å bære nok snø opp på 3-meteren for å bygge eget drop-in og hopp der for å få nok høyde og fart, slik at man for litt luft ut av kanten, sier Backe, og fortsetter:

– Alt var klart til første hopp. Artig med et drop-in kliss oppe i taket og der man kun ser de beinharde flisene og ikke får øye på landinga før man er ute av kanten. Det ble et par test-hopp og så et par 180-er for å få til det trikset og bildet jeg ønsket. Grabben og bilde satt på 3 forsøk og der var prosjektet i boks! Vegard gjorde sin “fotomagi” og man blei veldig fornøyd med resultatet. Det er jo så klart vanskelig å si hva prosjektet kan bli før man er ferdig og ser resultatet, men sinnsykt kult at det blei med i Illume konkurransen og det er jo bare å krysse finga å se hvordan det går. 

Slik oppsummerer Anders Backe prosjektet

I korte trekk:

  • 14 timer jobb

  • 20 m2 med snø

  • 5 hopp = 1 banger bilde

Takk til:

  • Numedal Folkehøgskole for at jeg fikk lov til å "bade i bassenget"

  • Vegglifjell Skisenter for snø

  • Tor Arne for transport

  • Vemund for gravehjelp

Publisert 31. oktober 2019 kl 10.35
Sist oppdatert 31. oktober 2019 kl 10.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen