/ Folk

Kjørte Magasuget switch

I nyeste utgave av Fri Flyt ser du Anders Backe kjøre ski utfor 26 meter høye Magasuget i Bø Sommarland –baklengs og midtvinters. Her er enda flere bilder og den spektakulære filmen.

Sist oppdatert: 22. september 2014 kl 08.34
STOR NOK: Første gang Anders Backe var her var han ikke høy nok til å kjøre Magasuget. Heldigvis var han voksen nok sist vinter. Foto: Vegard Breie
STOR NOK: Første gang Anders Backe var her var han ikke høy nok til å kjøre Magasuget. Heldigvis var han voksen nok sist vinter. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 4 minutter

Backe, som ikke er ukjent for å finne på spektakulære påfunn, forteller om en strålende dag i vannparken i Telemark, og om jibbeelementer som var som skapt for moderne skikjøring.

– Det var sinnssykt fett å kjøre der! Jeg ringte sjefen Mattis Willms tidlig en morgen da vi ankom hovedporten. Han åpna porten via fjernstyring, det blinka i oransje lamper og vi kunne bare koble inn firehjulstrekken og dure rundt på de trange veiene i anlegget. Helt rått å få godkjennelse for å kjøre ski der inne så man slipper å smyge seg rundt, nå var det liksom fritt fram, sier Anders Backe.

2_DSC5566_2
2_DSC5566_2

SKUMMELT: Magasuget er Norges høyeste og bratteste vannsklie. Anders Backe er første, og foreløpig eneste, som har kjørt sklia på ski. Foto: Vegard Breie

Han hadde for øvrig vært en gang i Bø Sommarland før, men da var Backe for liten til å kjøre Magasuget. Dermed ble den første turen hans gjort med ski på beina.

– Hvordan kom du på dette her?

– Nå om dagen så handler det jo om å skille seg ut og gjøre ting som ingen andre har gjort før. Det betyr at man må tenke på utsida av boksen og gjøre det som folk før kun har pekt på og lagt fra seg like etter. Jeg satt i bilen å tenkte på unike locations som det hadde vært fett å kjørt urban skikjøring på i løpet av vinteren, og da Bø i Sommarland kom på banen så var det bare å henge i sælan!

– Hvordan gikk du fram for å få tillatelse?

– Jeg tok kontakt med adm. dir. Mattis Willms og la fram planen for prosjektet med noen bilder med en unik og kunstnerisk paint-job for å vise hopp og retninger som får klovnemaleriene til Marianne Aulie til å se ut som reine arkitekt-tegninger! Man må ha litt flaks å treffe riktig person som er gira og forstår prosjektet og verdien det kan bringe til bordet.

– Skal du gjøre det igjen?

– Nei, nå har man gjort det. Vi fant de mest kjørbare attraksjonene der inne, og følte vi maksa det ganske bra, så nå er det videre til nye prosjekter.

3_DSC5467_2
3_DSC5467_2

PRAKTISK: I tilfelle gutta skulle trenge nøkler til garderoben. Foto: Vegard Breie

Magasuget fra 1986 og den litt nyere Flow-rider´n, altså den kunstige surfebølgen, var høydepunktene for skikjøring i parken. Og Magasuget, som ifølge reklamen har ni meter fritt fall, hadde et par elementer som gjorde kjøringa hakket verre enn den kunne ha vært.

– Det beste var vel følelsen av å gjøre den switch 180´n ut av Magasuget helt i bånn og være ferdig med det. Det lå liksom i korta at skulle man få maks ut av det elementet så måtte jeg kjøre switch ut der, ellers hadde man jo dratt hjem og kun hatt det i tankene i etterkant.

– Hva var verst?

– Da jeg klatra under bommen på toppen av Magasuget, du henger ut og det er bare en vei ned. Var litt sug i magan da! Som du ser på bildet der det flater ut i bånn så stikker det en betongkant ut fra den ene sida og et nedstøpt stålgjerde på den andre, så det var bare å trekke inn kassa og smyge seg imellom. 

– Hvilken feature var kulest?

– Den råeste var Magasuget, men å gjøre flair i halfpipe sklia, altså surfebølgen, var ganske funny. Som skapt for moderne skikjøring uten at de visste det sjøl!

PS! Det råeste bildet finner du i Fri Flyt nummer 106 som kom til abonnentene forrige uke, og kommer i kiosken i dag. Bli abonnent her, så slipper du å vente, og får i tillegg tilgang til både Fri Flyts arkiv og skitester på nett!

Se filmen fra jibbinga i Bø Sommarland, og det store bildegalleriet under:

Publisert 22. september 2014 kl 08.34
Sist oppdatert 22. september 2014 kl 08.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen