/ Folk

Anders Backe 133,46 km/t baklengs i Vikersundbakken

133,46 km/t baklengs i Vikersundbakken

Anders Backe har tatt tilbake tronen som verdens raskeste baklengs på ski.

Sist oppdatert: 14. mars 2024 kl 11.02
Lesetid: 2 minutter

Verdens største hoppbakke blir i disse dager rigget og klargjort for Raw Air i Vikersundbakken til helgen. Da Anders Backe fikk muligheten til å testkjøre bakken mandag kveld var han ikke vond å be. 

– Det å sette verdensrekord baklengs på ski er helt rått. Man har en god miks av nervøsitet og fokus på toppen der, sier frikjører Anders Backe.  

Backe har en lang karriere som skikjører. Han har skapt seg et navn gjennom utallige stunts, som for eksempel da han sto på ski baklengs ned 26 meter høye vannsklia Magasuget i Bø Sommarland på vinteren. I skifilmen Supervention 2, får han mye oppmerksomhet når han og Even Sigstad railer på Color Magic. Tidligere i vinter var han på ski blant løver og tigre i Kristiansand Dyrepark

NY VERDENSREKORD: Den nye rekorden til Anders Backe er på 133,46 km/t! Foto: Gisle Johnsen
NY VERDENSREKORD: Den nye rekorden til Anders Backe er på 133,46 km/t! Foto: Gisle Johnsen
LES OGSÅ
EKSOTISKE GREIER: Mye er uvanlig med dette bildet. Løven Simba følger med mens Anders Backe kjører ski ned fra løvens tak. Foto: Johnsen
all mountain ski fri flyt test skifest allroundski

Noen få dager før Raw Air i Vikersund, tar altså Backe tilbake verdensrekorden i baklengskjøring på ski. Toppfarten målte 133,46 km/t i den legendariske skiflyvningsbakken. Den gamle rekorden var på 131,2km/t, satt av sveitsiske Elias Ambühl i 2016.

For å oppnå denne farten må Backe sette utfor forlengs, og hoppe rundt 180 i svevet, slik at ferden fortsetter baklengs ned unnarennet. 

Historie - rekorder baklengs skikjøring

2011: Anders Backe Norge Verdensrekord baklengs på ski 128,7km/t

2016: Elias Ambühl Sveits Verdensrekord baklengs på ski 131,2km/t

ANDERS: – Det er en helt sinnsyk følelse når man har droppa inn. Man rekker ikke å tenke, men har bare en plan og fokus på hva som skal gjøres og så er det bare å kline tell! Gisle Johnsen 
ANDERS: – Det er en helt sinnsyk følelse når man har droppa inn. Man rekker ikke å tenke, men har bare en plan og fokus på hva som skal gjøres og så er det bare å kline tell! Gisle Johnsen 

Utfordringene for Anders Backe var å få en stabil landing på kulen for så komme seg tilbake i posisjon, krype sammen, klare å holde balanse og trykket i skia hele veien ned - og samtidig klare å ta imot G-kreftene i bunn av bakken. 

– Det er en helt sinnssyk følelse når man har droppa inn. Man rekker ikke å tenke, men har bare en plan og fokus på hva som skal gjøres og så er det bare å kline tell! 

Backe forteller at han ikke husker så mye av selve kjøringa fra kulen og ned. 

– Det går så fort, man rekker ikke tenke på noe annet enn det som er plan A og det er å stramme alt man har, holde posisjonen og gi bånn gass! forklarer Backe. 

Det å få alt til å klaffe når man kun har én kveld tilgjengelig gjør at man er litt ekstra nervøs, men også da en helt rå følelse når det funker!

Fakta om Anders Backe (37) fra Vikersund

Familiefar med datter Anna og kone Mari, nå bosatt på Simostranda og har siden 2006 vært profesjonell freeski skikjører med gode plasseringer i blant annet X Games, European Open og Winter Dew Tour.

I 2011 gikk Anders Backe vekk fra konkurransekjøring og over til å jobbe mer med foto- og filmprosjekter. Det innebar reising verden rundt med filmselskaper og fotografer for å lage nye skifilmer og ta bilder til magasiner.  

2012 satte Backe en Guinness verdensrekord da han kjørte baklengs på ski ned 250M hoppbakken i Vikersund med en toppfart på 128,7km/t. 

Backe har vært med filmselskapet Field Productions som utøver i deres siste åtte filmer og sist som en av hovedpersonene i Supervention 1 og 2. Han har blant annet kjørt baklengs på ski ned «Magasuget» i Sommarland i Bø, railet fra pipa på Color Line Magic i Oslofjorden, hoppet over globusen på Nordkapp-platået og kjørt på ski ned den Olympiske bob- og akebanen i Hunderfossen.

Vis mer
LES OGSÅ
PÅ COLOR LINE: Her tar Anders Backe railen på Color Line. Foto: Skjermdump
fjellsko test
Publisert 14. mars 2024 kl 11.01
Sist oppdatert 14. mars 2024 kl 11.02
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen