/ Folk

Anders Backe dropper med løve som tilskuer i Kristiansand dyrepark

Bombdrop med løve som tilskuer

Ifølge Norges fremste løveekspert var det lurt av Anders Backe å velge slalåmski da han hoppa ned i løve-innhegningen i Kristiansand dyrepark.

Sist oppdatert: 11. januar 2024 kl 10.18
Lesetid: 4 minutter

Som i resten av Sør-Norge er Dyreparken fylt til randen av snø. Anders Backe tilbragte to dager i parken for å filme og ta bilder, og da han meldte inn nye skistunts - Backes spesialitet - måtte vi i Fri Flyt google løve og ekspert.

Vi så nemlig bildene hvor Backe gjør bombdrop ned fra et tak, med en løve som tilskuer.

Ja - en løve bak ei panserglassrute altså.

VANT FØRSTE RUNDE: Her er tigermatmor Hilde Sangesland Strædet i ferd med å sykle inn til seier i Nesbyen Enduro sist helg. Foto: Kristoffer Kippernes
Les også

Googlesøket serverte oss mannen som bekrefter at slalåmski slår langrennski i møte med løver. Craig Ryan Jackson er seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) og løve-ekspert.

– Craig. Hva ville skjedd hvis løven kom seg ut idet Anders landa i løveinnhengningen?

– Hehe, hvis løven oppfattet at Anders bevegde seg raskt forbi, ville nok løven løpt etter og prøvd å fange han.

– Ville løven klart det?

– Ja, det er temmelig sikkert.

– Hva ville skjedd da?

– Løven ville hoppa opp på han, kjørt frampotene inn i kroppen til Anders og prøvd å bite han til han ble slapp.

– Huff. 

– Ja, det kan du si.

– Men hva skal man gjøre hvis man møter en løve?

– Stand your ground. Stå stille.

KAPTEINEN: Anders Backe på tokt i Kristiansand Dyrepark. Foto: Gisle Johnsen
KAPTEINEN: Anders Backe på tokt i Kristiansand Dyrepark. Foto: Gisle Johnsen

Bedre enn langrennsski

Hadde ruta knust og løven hoppa ut til Anders Backe som hoppa fra løvenes tak og ned i løve-innhegningen i Kristiansand dyrepark ville sannsynligvis Backe hatt bedre sjans til å komme fra det med helsa i behold enn folk som Petter Northug eller Marit Bjørgen.

– Ja, slalåmski er nok bedre enn langrennsski hvis du får en løve etter deg. De løper i opptil åtti kilometer i timen, kanskje litt saktere når det er snø. Løvens instinkt er å jage og forsøke å fange alt som flykter, så det er bedre å stå igjen og være tøff. Det er kanskje lettere med slalåmski?

Tigre som tilskuere

– Jeg har hatt Dyreparken som et ski-prosjekt og ønske i lang tid og nå klaffet det endelig med nok snø til å få noen gode dager på ski her inne, sier Anders Backe.

Backe selv klarer ikke helt sette fingeren på høyepunktet i stuntingen

– Man blir jo som en unge igjen. Bare det å komme til Dyreparken, se forholdene og snøen som lager det til «winter wonderland», gjør at det begynner å krible i støvlene. Å få slike forhold her inne er spesielt i seg selv. Å kombinere det med å kjøre baklengs ned tømmerrenna, hoppe ned fra løve-taket og gjøre backflip i 50 centimeter pudder med fem tigre som nærmeste tilskuere, var helt konge, sier skiprofilen fra Øst-Modum.

Her kjører han baklengs ned tømmerrenna:

Selv om løver er mest kjent for å bo på varme steder i Afrika og Asia, er det nok ikke helt uvanlig at de må tåle lave nattetemperaturer. Likevel er de store snømengdene og kulden i Sør-Norge nå mer enn hva de fleste løver må forvente å finne seg i.

– Yngre løver ville nok lekt seg i snøen og herja litt, men en ti år gammel hannløve ville kanskje holdt seg inne og slappa av, sier Craig Ryan Jackson.

STOR NOK: Første gang Anders Backe var her var han ikke høy nok til å kjøre Magasuget. Heldigvis var han voksen nok sist vinter. Foto: Vegard Breie
Les også

Anders Backe er en slags miks av ung og gammal hannløve i norsk freeski-historie. Han har vært med lenge, men ikke akkurat slutta å leke i snøen. Backe har en imponerende karriere bak seg med finaleplass i X Games, en drøss andre imponerende konkurranseresultater, samt enda flere imponerende innsatser foran kameraene til Field Productions.

De siste årene har han nærmest spesialisert seg på å finne på eksotiske skistunts. Den ballen begynte for alvor å rulle da han kjørte switch ned Magasuget i Bø Sommarland i 2014. Siden da har han blant annet satt verdensrekord i å kjøre fort baklengs, han har kjørt pudder i verdens største hoppbakke, hoppa over et innendørs svømmebasseng, kjørt ski i Bjørneparken - og altså sist: Herja i Kristiansand dyrepark.

Publisert 11. januar 2024 kl 09.34
Sist oppdatert 11. januar 2024 kl 10.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen