/ Folk

«Du må ikke falle utenfor kanten da!»

Anders Backe skrev historie på Nordkapp da han tok seg over den verdenskjente globusen på ski i Supervention 2.

Sist oppdatert: 18. november 2016 kl 14.23
NORDKAPP: Her flyr Backe over globusen. Foto: Vegard Breie
NORDKAPP: Her flyr Backe over globusen. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 2 minutter

– Gardina gikk vel litt ned for Backe i kampens hete der oppe, men når man har tenkt, planlagt og jobbet for et prosjekt så lenge og man endelig er der og har lagt ned så mye arbeid dagene i forveien så var det ikke aktuelt å trekke seg, sier Anders Backe til Fri Flyt.

En av de mest episke scenene i storfilmen Supervention 2, som i skrivende stund har blitt sett av over 40.000 personer på kino, er Anders Backes vanvittige Nordkapp-prosjekt. Nå har bakomfilmen til prosjektet kommet på VGTV, i en rekke av behind the scenes-filmer.

Backe forteller til Fri Flyt at arbeidet både har vært krevende og langt.

– Prosjektet på Nordkapp var noe jeg hadde jobbet med i et og et halvt år for å få planlagt logistikk, godkjenninger og venting på forhold. Det er jo et litt værutsatt område ute på spissen oppe i nord der. Det var vanskelig å time et tidspunkt der man fikk alle bitene på plass samtidig, sier Backe og fortsetter:

Se filmen her:

– Jeg hadde løpende dialog med Mykolas «Mike» Masiukas og Hans Paul Hansen, som er sjefer der gjennom hele vinteren med tanke på forhold. Plutselig fikk vi en dag i slutten av april hvor det kanskje kulle være mulig om vi kom oppover på direkten. 

– Vi hadde fire dager med bygging der været var vekseldende. Even, Lasse og resten av Field fløy direkte fra Glomfjord (også i Supervention 2, red.anm.) til Nordkapp også var det game on på torsdag som eneste mulighet.

Hvorfor prosjektet er risikabelt er selvsagt - for lite fart gjør at Backe havner midt på globusen (som er åtte meter høy). For mye fart sender han ut et stup på 307 meter. 

– På første forsøk landa jeg omtrent tre meter fra gjerdet. Det var vanskelig å bedømme farta siden inrunnet var i motbakke.

– Det frista ikke så veldig å gå utfor stupet?

– Jeg hadde ikke sett Børning-filmen før jeg var der oppe, men ser jo i etterkant at Otto Jespersen ikke klarte å stoppe og han fikk jo en bra air ut der. Men man fikk jo høre av folk i område som hadde hørt om prosjektet i dagene vi var der oppe at, "du må ikke falle utenfor kanten da ... !"

Publisert 18. november 2016 kl 14.23
Sist oppdatert 18. november 2016 kl 14.23
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen