All mountain ski kan brukes både i preparerte løyper og til offpiste-kjøring. Dette er test av ski du kan bruke til all slags type skikjøring. Fri Flyt har testet en rekke ulike modeller all mountain ski.
SKI FOR ALLT: Allmountainski skal funke til det meste, både offpistkjøring i all slags forhold og både skjærende svinger og leken kjøring i løypa. Her fra testing i Ål skisenter. Foto: Vegard Breie
All mountain-ski er et fornuftig skivalg for mange. Her får du en veldig god bakkeski, men samtidig en ski som gir deg flyt i løssnøen.
Skiene er definert som ski med en midtbredde på over 85 millimeter, men som er under 99 millimeter.
PÅ SKJÆR: Fri Flyts skitestgeneral Erlend Sande bruker et par allsidige Kästle-ski til å skjære fine buer i Ål. Foto: Vegard Breie
Samtlige av skiene er såpass tunge at de ikke vil være førstevalg om du ser etter en ski til topptur, men om du ikke er vektopptatt, er det heller ingen ting som direkte hindrer deg i å montere en toppturbinding på en av disse.
Her får en håndterlig ski som ikke er veldig bred eller tung. De vil – på sitt beste – takle alt av forhold du møter i alpinanlegg, enten løypene er preparert over natten eller ikke.
Da Fri Flyt testet all mountain-ski foran 2022-sesongen var det Fischer Fischer Ranger 99 TI som kom best ut blant skiene. Skiene ble blant annet trukket frem fordi den svinger godt, er stabil og fungerer også bra utenfor de preparerte løypene.
Tidligere har også Nordica Enforcer 94 blitt trukket frem som en god all mountain ski.
Her finner du også test av Völkl Mantra, som nå er laget i seks generasjoner.
Black Diamond Impulse 98 blir også trukket frem som et godt valg av ski hvis du skal kjøre en del utenfor løypene.
ALLSIDIG: De beste allmountainskiene fikser kjøring som dette også. Fra Kula i Ål skisenter. Foto: Vegard Breie
Skiene er testet i alt fra fra sløsj via kordfløyel til djup løssnø.
Men hva er egentlig ulempene med slike allsidsige ski? Vel, det er en grunn til at frikjøringsski ofte er bredere. Du gir opp mye – veldig mye– flyt i løssnø om du går for en ski med denne midtbredden. Og samtidig gir du opp mye ren svingfølelse i forhold til de spesialiserte carvingskiene.
Uansett vil dette være et godt skivalg for veldig mange. Nedenfor finner du test av en rekke ulike ski fra de siste årene. Det er også mulig å søke opp ski som er enda eldre.
Kendo er navnet til Völkl Mantras lillesøster. Og i likhet med Mantra har også Kendo blitt fornyet de siste årene. Her finner du også de...t nye innsvingsmønsteret som Völkl (og noen andre skifabrikanter) har innført på endel ski: Mye innsving på midten, mindre mot tuppene. Men Kendo er også klassisk Völkl: Tung konstruksjon, stiv framtupp, lite tapering. Vår testmodell var montert ganske langt bak – her står du bak skias smaleste punkt, slik at skiene er satt opp for å understyre noe. Bortsett fra i framtuppen er skiene litt myke, spesielt i framskia.
På snø:
Her skal du få en hemmelighet fra deler av testteamet: Storselgeren Völkl Mantra har blitt ganske bakkeorientert de siste årene – så bakkeorientert at flere heller foretrekker Kendo, som har samme konstruksjon i en smalere pakke.
Dette er en veldig presis og kontant ski, men måten den er satt opp på og den lange innsvingen i framskia gjør at den ikke er blant de mest lettkjørte.
Her må du både jobbe og sette på fart – til gjengjeld får du da den beste bakkeopplevelsen i denne testen.
Utenfor løypa er den ikke sååå god. Den er litt smal, og har ikke den smudeste skrensefølelsen; her tror vi det kunne hjulpet å flytte bindingen litt fram.
Her har du en litt tungkjørt ski med smalt bruksområde, som likevel vil være helt perfekt ski for rett skiløper.
Scott Pure 98 har den laveste konstruksjonsvekten i klassen. Den er utviklet i samarbeid med skiesset Jérémie Heitz, kjent for å kjøre fo...rt og argbratt på mange kontinenter. Innsvingen er ganske gjennomsnittlig, med noe krappere radius i bakskia. Fleks er også ganske gjennomsnittlig, med noe stivere framski. Men Pure Mission 98TI skiller seg litt ut, den har veldig lavt spenn og langt skjær. Den har endel rocker, men ikke så mye tapering. Skien har betydelig setback, her står du godt foran det smaleste punktet på skien.
På snø:
Pure Mission 98TI har lettest konstruksjon i testen, men oppleves ikke slik. Derimot oppleves den nesten som å tilhøre en klasse for større storfjellski – den har størst areal i denne testen, men oppleves enda større enn den er.
Den våkner til liv med litt fart, og er ikke blant de kjappeste fra kant til kant. Mens noen av de andre fartsglade skiene her liker seg best i bakken, er dette en fartsglad ski som liker både løssnø og rufseføre.
Den er litt satt opp (du står litt foran midten på skjæret), noe som er med på å gjøre den lett å sladde.
Her er det bare å slippe på fart – da kommer skia til sin rett. Vekta er også såpass lett at man kan vurdere techbindinger eller hybrid gå/kjørebinding.
Da har du én ski til MYE. Anbefales!
SFI (Ski Flex Index) ⓘ
5
Bak
5
5
6
5
Foran
Fri Flyt helhetsvurdering av Scott Pure Mission 98TI:
QST 92 er en av rimeligere skiene i testen. Den ble levert i ganske kort testlengde. QST 92 skiller seg ut ved å ha veldig mye innsving, sp...esielt i bakskia. Den har også veldig mye spenn midt under foten kombinert med lange rockerformer ut mot tuppene. Konstruksjonsvekten er gjennomsnittlig; det er også fleksen. Storebror QST 106 vant sin klasse i årets test.
På snø:
Rimeligere all mountain ski kan ofte være litt kjedelige. Det er ikke tilfellet for QST 92: Dette er en kul og leiken ski som er veldig lettkjørt, men som også vil gi erfarne skikjørere mange fine skidager. I motsetning til flere av de andre skiene her, er denne på sitt beste i middels fart – den er lettkjørt, kvikk og stabil.
Den er også ganske tilgivende: Skia spiser opp endel dårlig underlag veldig greit, spesielt i lav og middels fart.
I offpisten er den lettstyrt. Den er veldig lett å svinge, men også lett å sladde.
Den er ikke blant de aller mest fartsvennlige skiene. Men som første allmountainski eller som en ski for deg som har lagt dine jagende, fartssøkende dager bak deg og bare vil ha en artig cruiseski, er dette et veldig godt valg.
Nordica har gjennom mange år gjort det skarpt i skitesten med Enforcer-serien, som består av kjøresterke frikjørings- og all mountain ski,... ofte med ganske flat baktupp. Foran denne sesongen lanserer de nå Unleashed-serien, som består av modeller med full baktupp. Unleashed 98 har ganske jevn fleks, men stiv framtupp. Skjæret er ganske langt – her er det relativt kort rocker og veldig lite tapering. Denne skien har lavt spenn og middels egenvekt.
På snø:
Utvalget av ski for deg som ønsker en kjøreski med metallkonstruksjon og ordentlig baktupp er ikke veldig stort. Dermed prøver Unleashed seg i et lite segment: Spørsmålet er om den kan bli konge i sitt lille rike?
For de av testerne som har vært på Enforcer før, er første reaksjonen at skien ikke er like gode som rene frikjøringsski – du mister litt respons i bakskia, slik årets Unleashed er.
Dermed er vel dette beviset på at man ikke kan få alt i én pakke: Dette er ikke Enforcer med baktupp, som man kanskje kunne ønske seg. Med brede, tunge tupper (lite taper) kjennes den litt daff på foten, spesielt i lav fart. Og overgangen skjær/ skrens – viktig når du skal ta ned farten fra høy fart – er ikke sååå smud som vi skulle ønsket. Kanskje har den lange flata og krappe innsvingen noe å si her.
Ikke en veldig leiken ski eller en racer – men en svingvillig ski med baktupp, noe det ikke finnes mange av.
Interessant ski for spesielt interesserte.
SFI (Ski Flex Index) ⓘ
4
Bak
4
4
4
6
Foran
Fri Flyt helhetsvurdering av Nordica Unleashed 98:
Blade Optic-serien er ny av året, og 96-utgaven er en formrik ski. Denne er på motsatt ende av skalaen enn for eksempel Kaestle FX96: Blad...e Optic 96 er myk, har en god del spenn, og masse rocker og derav kort flate. Blade Optic 96er også en av få ski i denne testen med høy baktupp. Skien har også en av de tyngste kontruksjonene i denne testen. Du står ganske nøytralt på skiene.
På snø:
Blade Optic-serien henter navn og inspirasjon fra Lines leike-carve-ski som heter (bare) Blade. Optic-variantene er ikke like ekstreme, mer er fortsatt ganske lettkjørte og snertne.
Denne skia er ganske svingvillig, men den krever en ganske aktiv sjåfør, siden du har en ganske kort plattform under foten.
Med kort plattform, mye innsving og myk ski, kan den også bli litt ustabil i fart på oppkjørt offpiste. Men hvis dine krav til en allmountainski handler mer om svingvilje og baktupp enn fart eller flyt, er dette et høyaktuelt valg.
FX-serien til Kästle kommer i tre bredder hvorav dette er den midterste. Som navnet røper, har FX96Ti en del metall (såkalt titanal) i kon...struksjonen. FX96TI har langt skjær, og ganske lite rocker og taper målt mot mange av de andre skiene i denne klassen. Den har også ganske lite spenn. Innsvingen er jevn gjennom skjæret. Du står ganske langt bak på skia.
På snø:
La oss se: Langt skjær, metall, lite rocker, lite spenn, du står litt langt bak?
Ja, i blant stemmer kartet med terrenget; denne skia har sin styrke på svinger på fast føre i litt fart. Men du gir opp ganske mye for å få denne spissegenskapen.
FX96TI er ganske treig i vendinga. Den er heller ikke så fin å sladde med, her tror vi formene og posisjonen jobber litt mot deg. Den er heller ikke den beste til å ta imot og spise opp slag og ujevnheter. Dermed er farts-karakteren litt dratt ned – den er ikke så god på faart i offpiste, og en god fartsski bør være lett å ta ned farten på.
Denne skia er klart best på sving i litt fart på plant underlag i eller utenfor løypa. Om det er slik du tilbringer dine fleste skidager, kan den være aktuell.
Dette er 2023-testens klart billigste ski. Den kommer også i noe kortere testlengde enn endel av de andre skiene. Det som kjennetegner X90 e...r at den har ganske mye spenn under foten, og at den har endel innsving sammenlignet med mange av de andre skiene i denne testen. Den har noe rocker og taper foran og bak, men mindre enn mange av de mer frikjøringsorienterte skiene årets test. På X90 står du ganske nøytralt – nesten rett over skiens smaleste punkt.
På snø:
Det er interessant å ha med rimeligere ski i testen. Denne koster halvparten av noen av konkurrentene, men er mye mer enn halvparten så bra. Man får både bekreftet at man til en viss grad får det man betaler for, og at rimelige ski også er helt kurante.
X90 har sin styrke i bakken. Den har en litt papp-aktig følelse. Den er ganske lett å få til å svinge, men ikke av de mest responsive. Kantgrepet er OK, men ikke like godt som hos de beste.
X90 overrasker positivt ved å klare seg overraskende fint i ganske plan fokksnø – et føre som ofte skaper trøbbel selv for gode ski (og skikjørere). I litt mer sporet offpiste er den ikke sååå god.
Dette er en ski for deg som kjører ski av og til, og som da kan la deg friste til noen turer utenfor løypa. Ikke et førstevalg om du er entusiast.
Frikjøringsskiene i Ranger-serien til Fischer finnes i mange utgaver og bredder. Ranger 96 har som flere av de andre nye Ranger-modellene fa...̊tt ny profil på innsvingen, der den varierer sterkt gjennom skia. Under foten er det masse innsving, mens den er ganske lang mot tuppene. Ranger 96 har ganske tung konstruksjon – dette er ingen opplagt kandidat for toppturbinding. En annen ting som skiller denne skien fra mengden er at den har veldig stiv baktupp. Men den har også endel tapering og rocker i begge ender.
På snø:
De siste årene har flere skifabrikanter begynt å lage ski der innsvingen varierer sterkt gjennom skjæret. For Ranger 97 slår dette positivt ut: Overgangen mellom skjær og sladd er fin. Du kan enkelt skrense og ta ned fart før et heng, for eksempel, og så ligger skien godt på skjær når du vil det.
Den er også ganske svingvillig i lav fart. Enkelte av testkjørerne opplever den som litt urolig i toppfart, mens man kanskje skulle forvente av såpass stive ski at de var spesielt gode i fart. Her kan det muligens være variasjonen i fleksen som snakker litt – at det kanskje er litt ubalanse mellom den veldig stive bakskien og den middels stive framskien.
Alt i alt en lettkjørt og fin ski, som mange kan trives med.
Sender-serien er ny av året, og storebrødrene gjorde det svært godt i vår test av frikjøringsski, som du finner på friflyt.no. Sender 94 ...er en ski med nøytrale former; veldig mye er middels. Den har middels vekt, middels spenn og middels fleks under foten. Der den kanskje skiller seg litt ut er ved at baktuppen er ganske flat og ganske stiv. Det er også ganske kort rocker bak, slik at skjæret blir langt – du har ganske mye ski under foten.
På snø:
Sender 94 gjør ikke skam på navnet sitt: Dette er en ski som trives godt i fart. Den er pålitelig og fin, og inngir trygghet både i og utenfor løypa.
I løypa trenger den litt fart for å komme i gang, og da skinner den bra; men den er ikke blant de artigste på lav fart i løypa.
I offpiste egner den seg svært godt. Den er litt liten og smal til å få toppkarakter på flyt, men den svinger og skrenser forutsigbart i løssnø og spiser enkelt opp ujevnheter.
Den er også ganske kjapp å få med seg rundt i offpisten – her er den sterkere på korte svinger. Så dette er en av de beste offpisteskiene i testen, selv om den ikke er råest på ren flyt.
Perfekt ski for deg som kjører fort i og utenfor løypa.
Elans Ripstick-serie finnes i mange utgaver, og Black-versjonene er litt ekstra kjøresterke. Som for de andre skiene i serien er det egen hø...yre- og venstre-ski – pass på når du trår inn i bindingen! Vekt og innsving er ganske middels, det som særtegner denne skien er at den har myk framski og at den har laaaangt setback. Det vil si at du står langt foran det smaleste punktet på skien; den er altså satt opp for å over- styre inn i svingene. Med såpass mye setback får du også ganske mye mer bredde i framtuppen enn bak.
På snø:
Testlaget er litt delt om denne skien. De som er lettest, liker godt at den er kjapp og lettsvingt i lav og middels hastighet. De litt større kjørerne opplever framtuppen som litt blafrete og ‘ute av styr’, for å sitere en testrapport.
Derimot er testlaget samlet om at denne skien gjør seg best i lav og middels fart – opp mot maksfart er ikke denne skien førstevalg. Den er da også satt opp for å overstyre litt, noe som ikke nødvendigvis er ønskelig i høy fart. Men den er blant de mest lettkjørte i lavere og middels hastighet.
Som en tester skriver: «Lekende lett å svinge seg rundt i små og mellomstore svinger på variert underlag.»
SFI (Ski Flex Index) ⓘ
5
Bak
6
5
3
3
Foran
Fri Flyt helhetsvurdering av Elan Ripstick Black 96:
Enforcer-serien fra Nordica har i mange år gjort det godt i våre skitester. Den består av kjøreorienterte frikjøringsski – gjerne for deg so...m liker litt fart. Nordica Enforcer 94 er oppdatert for året. Det er en ganske tung sandwichski med to lag metall. Innsvingsradius og fleks er jevn gjennom skia, og det er litt rocker foran og bak. I forhold til utgaven vi testet i 2017, har denne noe mindre rocker og taper, og er noe mykere i framskia.
På snø:
Her har du en ski som ønsker seg plass! Enforcer 94 ligger trygt og godt i lange svinger. Den er litt treig å få i gang, så den er best når den får litt tumleplass i preppede traseer. I tillegg er den forutsigbar og lett å manøvrere om du brått må ta ned farten og skrense litt.
Nordica Enforcer 94 er en god, men litt endimensjonal ski – du velger vekk endel lek, kortsvinger og flyt, men du får en ski som er veldig god om du liker fart og store åpne svinger når du er alene i bakken.
«Veldig bra i bakken, så lenge du har litt plass.»
Impulse-serien er ny fra Black Diamond i år, og teller tre modeller. De er alle kjøreorienterte. Impulse 98 er den smaleste skien i den nye ...serien, i tillegg har vi tidligere testet den bredeste. Som sin storebror har Impulse 98 fine, jevne former. Fleksen er jevn gjennom skia, det er også innsvingen. Den er også middels tung. Impulse 98 har markert taper og rocker framme og bak. Den har noe spenn, men vesentlig mindre enn et par av de andre skiene i testen.
På snø:
Impulse 98 er skien i testen med klart best løssnøegenskaper. Den har OK flyt, men viktigere: De løper fint nede i snøen. I bakken kjennes den stabil i fart og rolig mot snøen, uansett hva du utsetter den for. Den tåler også godt en luftetur eller to. Impulse 98 har gode allmountainegenskaper, men den er sterkest på frikjøringsegenskapene.
I bakken ligger den godt, men den er ikke så kvikk fra kant til kant eller har samme sug i svingene som enkelte av de andre skiene i denne testen. Men den er altså best utenfor løypa, og i tillegg er den god i bakken når det blir oppkjørt.
Den er forutsigbar og gir deg ingen overraskelser, unnatt hvor godt den flyter, da. Impulse 98 er en ski vi trygt kan anbefale.
«Ligger veldig godt og dødt på snøen, den er lett å manøvrere, god i løssnø, god i lufta - en velbalansert ski.»
SFI (Ski Flex Index) ⓘ
5
Bak
5
5
4
5
Foran
Fri Flyt helhetsvurdering av Black Diamond Impulse 98:
Ranger 99 TI er en ganske tung ski, som har to lag av metall. I tillegg er det brukt noe karbon i tuppen. I forhold til lillebror Ranger 92 ...T har denne lavere spenn og mer rocker bak. Men skiene ligner også endel: Ranger 99 TI har også stiv bakski og mjukere framski.
På snø:
Ranger 99 TI faller godt i smak for vårt testlag. Den gjør veldig mye av det en ski i denne klassen skal: Den svinger godt, den er stabil i fart, og den har OK flyt utenfor løypa.
Den ekstra bredden gjør den litt tregere fra kant til kant enn storebroren, men til gjengjeld har du noe mer flyt og mer stabilitet. I tillegg oppfatter vi Ranger 99 som noe mer lettkjørt enn lillebroren – dette kan ha sammenheng med den noe mer moderate bakskien, som har mer rocker og ikke er fullt så stiv som hos Ranger 92. En sann allmountainski dette – lettkjørt, stabil, svinger godt i bakke og godt i løssnø.
«Trygg og allsidig. Tåler større fart og kraft.»
SFI (Ski Flex Index) ⓘ
6
Bak
5
4
4
4
Foran
Fri Flyt helhetsvurdering av Fischer Fischer Ranger 99 TI:
Allmountain-ski kalles ofte bare Mantra-klasse ski i skibransjen. Grunnen til det er at Völkl Mantra gjennom mange år har vært en referanses...ki. Men Völkl har ikke hvilt på laubærene, de har hele tiden utviklet Mantra, som nå er inne i sin 6. generasjon. Det nye for året er at den har varierende innsving gjennom skia. Innsvingsradiusen er kortest under foten. Mantra M6 er testens tyngste ski. Som vanlig for Völkl har den langt skjær, men kort flate under foten. Framtuppen er stiv, noe som også er typisk for Völkl. Dette er den klart tyngste skia i testen.
På snø:
Völkl Mantra M6 er på ett vis den råeste skien i testen. Den er veldig god på store svinger i høy fart. Du har god snøkontakt, og det er lett å binde sammen store buer. Kantgrepet er blant de beste i testen. Så hvorfor blir da ikke dette en testvinner? Vel, for det første er ikke dette en veldig lettkjørt ski, den krever ganske mye fart for å komme i gang. Den oppleves også ganske tung på foten. Dessuten er den ikke så god som man skulle ønske i løssnø, der den overstyrer og sporer mye. Vökl Mantra har veldig god spissegenskaper på sving og stabilitet i fart, men den er ikke den beste allrounderen.
«Kjempeartig å svinge. Suverent fartsstabilitet.»
SFI (Ski Flex Index) ⓘ
5
Bak
5
5
4
7
Foran
Fri Flyt helhetsvurdering av Völkl Mantra M6:
Flyt:
Sving:
Fart:
Teknisk data:
Målt lengde
184 cm
Fleks (relativ stivhet)
SFI 55547
Merke
Völkl
Modell
Mantra M6
Produsert i land
Tyskland
Andre lengder
163, 170, 177, 191
Gliflate
114 cm
Rocker bak
26 cm
Rocker fram
44 cm
Skjær
154 cm
Tapering bak
13 cm
Tapering fram
17 cm
Setback (midtski til smaleste punkt)
10 cm
Testet montering (midtski til midtsko)
12 cm
Maks bak (breieste bak)
119 mm
Midje (smaleste midt)
96 mm
Maks fram (breieste fram)
135 mm
Innsving radius
22.5 mR
Areal (en ski)
1970 cm2
Vekt
2160 gr
Relativ vekt
1.10 gr/cm2
Høyde på baktupp
20 mm
Høyde på framtupp
55 mm
Vinkelen på baktupp
16°
Vinkelen på framtupp
33°
Høyde spenn
3 mm
Allerede abonnent? Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.