Det presise kantgrepet, responsen og g-kreftene du opplever på en mer eller mindre racing-aktig carvingski er vanedannende.
Uansett hvor mye du foretrekker offpistkjøring og toppturer, alle som bruker mange helger i året i et skianlegg burde ha et par spesialiserte bakkeski. Ganske enkelt fordi det sikrer skigleden også de dagene det ikke er pudder.
Så er spørsmålet hva slags bakkeski du skal ha. Lynkjappe racing slalåmski med svingradius på 13 meter er foretrukket av mange, og de litt mer langsvingte storslalåmskiene med radius på 30 meter er redskapen for alpinsportens grunnøvelse. Men starter du med blanke ark, kan det være greit å starte med en mellomting. Fri Flyt har valgt å teste ski med svingradius mellom 15 og 20 meter, et godt kompromiss for den som ikke skal konkurrere, men nyte opplevelsen av gode svinger.
Alle som lager racingski lager en eller annen slik variant. Sammenlignet med en slalåmski er de rundt 10 centimeter lengre, litt mindre innsvingte og føles roligere. Sammenlignet med storslalåmski er de vesentlig lettere å få i gang, de krever på ingen måte den samme farten og kantingen for å komme på skjær.
Fri Flyt har to år på rad kåret Fischer The Curv GT til testvinner. Dette er ski som er svært kontante, med et aggressivt kantgrep for den vil trøkke til. I årets test var den litt mer frikjøringspregede Völkl Deacon Master 76 hakk i hæl. Det er bunnsolid valg for den fartsglade, og litt ekstra bredde på midten gjør at får ekstra flyt når favorittbakken blir oppkjørt utover lørdag ettermiddag, mens du vil kjøre på til heisen stanser.

TESTKJØRERE: Ida Gunleiksrud, Espen Rogne og Sondre Lindkjølen under ski-testing på Geilo.
Du kan selvsagt kjøre både klubbmesterskap og påskerenn med dem, men det er den gode svingopplevelsen i bakken som er prioritert, ikke kampen om hundredeler.
Mens alt fra klatreutstyrsprodusenter til kompisgjenger har laget egne serier med toppturski og frikjøringsski, er det de klassiske alpinmerkene som dominerer denne carving-kategorien. Østerrikske Blizzard Thunderbird R15 er en kjapp og lettkjørt favoritt fra årets test, mens sveitsiske Stöckli Laser AR overbeviserte i 2021 med sin smidighet og anvendelighet.
Konstruksjoner med metallforsterkning er en obligatorisk del av oppskriften på slike carvingski og konstruksjonene ligner racingski: To lag med aluminium, gjerne med merkenavnet Titanal, sørger for demping og forsterket kantgrep. Lav vekt er ikke prioritert, tvert imot.
Disse skiene har også en ekstra plate under bindingen. Den bidrar med stivhet, demping og ekstra vekt, i tillegg til at den løfter støvelen opp, slik at du er sikker på at ikke støvelen subber ned i snøen når du kanter for fullt.
Også i denne kategorien er det forskjeller, selvsagt. Noen av modellene ligger ganske nær opp til rene racingski i egenskaper og følelse, andre heller mer mot det produsentene kaller all mountain, frikjøringsski med bakkeegenskaper.