/ Padling

Elvepadlere «frikjent»

Anmeldelsen mot de fire padlerne som ble anmeldt for miljøkriminalitet etter padling i elva Embla i sommer, er henlagt.

Sist oppdatert: 18. september 2012 kl 11.50
HENLAGT: Øivind Kleppe (bildet) og de andre padlerne som ble anmeldt etter padling i Embla slipper straff. Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Foto: Maria Berdal
HENLAGT: Øivind Kleppe (bildet) og de andre padlerne som ble anmeldt etter padling i Embla slipper straff. Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Foto: Maria Berdal
Lesetid: 2 minutter

Både anmeldelsen mot padlerne, og anmeldelsen mot lederen i Stranda elveeiarlag, Ole Jørgen Sve, er dermed henlagt på grunn av bevisets stilling. Padlerne ble anmeldt etter at de ikke hadde desinfisert utstyret sitt etter elveeierlagets krav, for å unngå spredning av lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Konflikten mellom padlerne og grunneier Sve var en periode svært betent, og endte med at de anmeldte hverandre. 

LES OGSÅ: Padlere anmeldt

Kommer gjerne tilbake

– Etter mange telefoner til politiet fikk jeg endelig beskjed om at saken var henlagt. Det er veldig deilig å ha det bak seg, men jeg kunne uansett dokumentere at jeg hadde fulgt Mattilsynets retningslinjer, altså fullstendig tørking eller annen desinifsering. Men det er kjipt å ha en sånn sak hengende, forteller en av de anmeldte padlerne, Øivind Kleppe.

Kleppe er for øvrig ikke det minste redd for på padle i Embla flere ganger, og han oppfordrer andre padlere til å gjøre det samme, etter å ha desinfisert utstyret i tråd med retningslinjene fra Mattilsynet.

Hadde ikke tillatelse

Ifølge en artikkel i regionsavisa Sunnmørsposten hadde ikke Ole Jørgen Sve og Stranda elveeigarlag tillatelse fra politiet til å sette opp skiltene langs elva, slik de har hevdet. Skiltene sier at padling er forbudt med mindre utstyret desinfiseres på elveeierlagets egen stasjon, til en pris på 800 kroner.

– Verken politipatruljen som kom på stedet eller operasjonssentralen har gitt tillatelse til å sette opp skiltet. Politiet gir ikke slik løyve, det er ikke vår oppgave. Ellers er det vanskelig å si noe mer konkret om hva som ble sagt i 2011, sier politimester Jon Steven Hasseldal til Sunnmørsposten.

LES OGSÅ: Parasittkrangel med grunneiere

– Spurte politiet

– Vi spurte operasjonssentralen om hva vi kunne gjøre for å beskytte elva i fjor. Vi kan ikke nekte noen å padle i elva, selv om padlerne ødelegger for fiskerne, som bruker store penger på fiskekort. Politiet ga oss beskjed om at hvis vi satte opp informasjonsskilt og etablerte et desinfeksjonstilbud, kunne vi sette krav til at desinfisering ble utført. Politiet sa også at vi kunne holde igjen folk som ikke kunne dokumentere dette, sa Ole Jørgen Sve til Fri Flyt i august i år, men dette avvises altså av politiet.

Fri Flyt har ikke lyktes å få tak i Ole Jørgen Sve for en oppdatert kommentar til saken.
 

Publisert 18. september 2012 kl 11.50
Sist oppdatert 18. september 2012 kl 11.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen