Djupvik i Kåfjord er for mange kjent som et yndet sted for toppturer på ski med lang vintersesong, mange flotte skifjell og som oftest gode snøforhold. For ni år siden flyttet tindevegleder Graham Austick fra England til bygda hvor han etablerte Lyngen Lodge, og har siden da bygd opp en merkevare som er viden kjent rundt om i hele Europa.

Men i flere år har han ment at fjellene i Kåfjord også har et potensial for skyrunning, og det med en konkurranse som kan trekke deltakere fra hele verden.

Annonse

Nå har han sammen med det lokale bygdelaget tatt steget, og etablert Lyngenfjord skyrun som skal arrangeres i Djupvik i Kåfjord lørdag 29. juli.

Les også: UTE sin test av Polar m430

Graham_Austick_Lyngen_Lodge-1
Graham_Austick_Lyngen_Lodge-1

FINT I LYNGEN: Ikke no stress å finne et fint sted å løpe tusen høydemeter i vakre omgivelser i Lyngsalpene. Foto: Graham Austick

Les også: UTE har testet sko fra Hoka

Den beste utsikten

Hovedløpet Storhaugen Vertical Kilometer er litt over 1100 vertikale meter fordelt på 3,4 kilometer til toppen av Storhaugen (1142 moh). Total løypelengde opp og ned til mål er 7,8 kilometer.

Løypa starter ved bygdehuset i Djupvik på 25 moh, følger en sti opp til Hammersletta og videre i åpen fjellandskap til toppen av fjellet. Fra toppen kan du se hele Lyngenfjorden og en spektakulær panoramautsikt over Lyngsalpene med fjelltopper som strekker seg rett opp fra havnivå og til godt over 1000 moh.

– Premien er 5000 kroner til raskeste til toppen. Klassevis premiering ved mål, forteller Graham om hva som kan lokke deltakerne foruten om utsikten.

Langsiktig plan

Austick erkjenner at de har kommet sent i gang med markedsføringen av Lyngenfjord skyrun, og at det skal være vanskelig å nå ut internasjonalt det første året.

– Men jeg har tro på at allerede neste år skal vi klare å ha 150 -200 tilreisende deltakere til start, sier Austick.

Han tror at det arktiske fjordlandskapet vil virke like forlokkende for løpere som det begeistrer skiturister om vinteren. Flere tusen deltar årlig på Vertical Kilometer i mer enn 120 løp verden rundt. Løpene organiseres av ISF (Internatonal Skyrunning Federation).

For å komme i gang og høste nødvendige erfaringer, har arrangørene av Lyngenfjord skyrun bestemt seg for gratis påmelding på Storhaugen VK det første året.

Foruten om Storhaugen VK, vil det også bli arrangert Dalberget Halv Vertical Kilometer og en egen mini skyrun for de minste.

Les også: Sognefjorden på langs

Mer info om arrangementet finner du her!

jan-arild-lyngenfjord-skyrun
jan-arild-lyngenfjord-skyrun

OPPOVER: Løypa starter ved bygdehuset i Djupvik på 25 moh, og ender på toppen av Storhaugen, 1142 meter over havet. Foto: Graham Austick