Tomas Olsson savnet etter fall

Tomas Olsson fikk et stygt fall og forsvant høyt oppe i nordveggen på Mount Everest. Ingen vet om han lever. Det er usikkerhet om hvordan en eventuell redningsaksjon iverksettes.

Sist oppdatert 18. mai 2006 kl 16.27
Tomas Olsson er en rutinert skikjører og klatrer. Bilde: Fredrik Schenholm
Tomas Olsson er en rutinert skikjører og klatrer. Bilde: Fredrik Schenholm

14:50, torsdag:

Det er usikkert hva som skjer akkurat nå, ettersom motstridende meldinger kommer fram hos forskjellige kilder.

TV2 Nettavisen har intervjuet Martin Letzer, som sammen med Olof Sundström kjørte fra toppen 2,5 timer før Tormod og Tomas. Han forteller at Tormod og fotograf Fredrik Schenholm planlegger å gå fra ABC til Base Camp nå.

Han opplyser følgende om en eventuell redningsaksjon:

- Hvis vi drar den i gang, så kommer vi til å gå inn til enden av Rongbukbreen, helt nede ved foten av fjellet, og starte søket der.

Göteborgsposten melder at Svensk UD har anmodet Kinesiske myndigheter om hjelp til en redningsaksjon. De har ennå ikke fått tilbakemelding på henvendelsen.

Dette er den opprinnelige beskjeden Fri Flyt hadde fra ABC:

Så snart det lysner av dag er Tormod Granheim og ekspedisjonens fotograf Fredrik Schenholm på vei tilbake i nordveggen for å lete etter sin svenske klatrepartner Tomas Olsson. 30-åringen forsvant tirsdag formiddag utfor den bratte nordveggen i en fallulykke i omlag 8500 meters høyde. Granheim og Olsson var på vei ned Norton-couloiren da ulykken skjedde. Et rapellfeste løsnet da brattkjørerne måtte rapellere over et steinparti. Olsson var rundt ti meter over bakken da han falt. Olsson skal deretter ha fortsatt ukontrollert nedover, og forsvunnet ut av syne for sin norske klatrepartner.

På vei ned fra toppen

Ulykken skjedde etter at de to besteg toppen av Mount Everest ved lunsjtider tirsdag. Klokken 13.20 begynte de to kjøre ned fjellets nordside. De kjørte ned til 8500 meter høyde, til en klippeavsats som er 40 - 50 meter høy. På toppen av klippen skal de ha festet klatretauene i festepunkter i snøen og isen, og Tomas begynte å fire seg ned fra avsatsen. Men rapellfestet skal altså ha løsnet.

– Trolig har han fortsatt å falle videre nedover Mount Everests nordside, uttalte ekspedisjonens talsmenn i en pressemelding onsdag kveld. Klatrere som har vært i området sier til flere svenske aviser at de regner det som lite sannsynlig at Olsson har overlevd en slik utglidning.

Etter ulykken tok Tormod Granheim seg alene ned av fjellet. Han skal ha lett etter Tomas, men fant kun isøksen hans. Det er usikkert hvilken rute Tormod brukte for å ta seg ned, men onsdag kveld var han på plass i advanced basecamp på rundt 6500 meter.

– Svært bratt

Der møtte han ekspedisjonens fotograf, Fredrik Schenholm. Enkelt kilder opplyser at også Olof Sundström og Martin Letzter (som tirsdag lyktes å kjøre ned på ski i i nordveggen), skal delta i letingen.

Klatrelaget som befinner seg på nordøstsiden av Mount Everest vil så snart det blir lyst nok bevege seg mot nordsiden for å lete etter sin savnede kompis. Pressekontakt for Tomas Olsson i Sverige, Anders Karlström, fikk melding om ulykken via satelittelefon fra Fredrik Schenholm i 14-tiden onsdag.

– Han var samlet, og ga en bra redegjørelse for det som hadde skjedd. Samtidig var han naturlig nok preget av hendelsen, sier Karlström til Gøteborgsposten onsdag kveld. Han bekrefter også at Tormod Granheim var i nærheten da ulykken skjedde. Det er uklart om Tormod var vitne til fallet.

– Opplysningene jeg har fått er at det var svært bratt der Tomas falt, sier talsmannen.

Krevende redningsaksjon

Turen fra Advanced Base Camp og opp i nordveggen er meget krevende. Schenholm og Granheim regner med å bruke fire dager. De må først klatre opp 1000 meter og deretter klatre ned igjen.

Det skal også være flere andre ekspedisjoner i området. Kinesiske myndigheter er varslet om ulykken, men det er usikkert om det iverksettes noen offisiell leteaksjon.

– Jeg tør ikke spekulere i om han kan ha overlevd, sier ekspedisjonens talsmann Mats Lennartson.

Tomas Olsson er 30 år og kommer fra Borås i Sverige. Han er utdannet sivilingeniør og har holdt på med ski- og klatreekspedisjoner i ca. 10 år.

Fri Flyt følger saken.

Publisert 17. mai 2006 kl 20.10
Sist oppdatert 18. mai 2006 kl 16.27
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen