Nettavisen har akkurat snakket med Martin Letzer, en av de to svenskene som kjørte på ski ned fra Everest få timer før Tormod og Tomas. Letzer er nå i Base Camp etter å ha gått ned fra Advanced Base Camp (6400 moh.) i natt. Han gikk ned til Base Camp sist natt for å hjelpe en av sine sherpaer som skadet seg på fjellet, og måtte på sykehus i Lukla.

- Tormod og fotografen Fredrik Schenholm er nå med den tyrkiske ekspedisjonen her. Deres sherpaer sier at de to forlater ABC om en times tid for å gå ned hit til Base Camp.

Annonse

- Jeg har ikke snakket så mye med Tormod etter at ulykken skjedde. Men han er naturligvis veldig preget av det som skjedde med Tomas, forteller Letzer til Nettavisen.

- Ikke bare var han øyenvitne til selve fallet, men trolig har også Tomas dratt med seg tauet de brukte i fallet. Det betyr at Tormod da har måttet traversere bort til Nordskaret på alpin vis, uten noen hjelpemidler. Det har nok ikke vært enkelt.

- Han var veldig preget da han kjørte på ski ned fra nordskaret med Olof i går, forteller han videre.

Letzer innrømmer at det er små sjanser å finne Tomas i live.

- Jeg er feil person til å svare på det. Det var Tormod som så fallet. Men ettersom dette er Everest og svært høy høyde, og ikke minst at det er gått to døgn så er det ikke så stort håp. Men jeg er som sagt ikke den rette å uttale meg.

Det er diskutert å sette i gang en redningsekspedisjon for å finne Tomas Olsson.

- Hvis vi drar den i gang, så kommer vi til å gå inn til enden av Rongbukbreen, helt nede ved foten av fjellet, og starte søket der.

- Det er en skikkelig tragisk situasjon. En sånn idiotisk greie som ikke en gang hadde noe med skikjøringen å gjøre. Men det er veldig spesielt når man er sliten i så stor høyde. Det er fort gjort at noe skjer da, avslutter Meltzer overfor Nettavisen.