Pionerene og førstebestigerne av denne ruta i 1984 var Hans Christian Doseth, Finn Dæhlie, Stein P. Aasheim og Dag Kolsrud. Det er nå 24 år siden nordmenn klatret denne ruten for første gang og mange entusiaster har sikkert lest Aasheims bok fra turen - "Triumf og tragedie". Ulykken hvor to av Norges fremste klatreprofiler omkom under nedstigningen var en stor tragedie og har satt dype spor.

Allikevel ligger eventyret om Trango i enkeltes klatredrømmer, men få nordmenn har satt planene ut i live. Robert Caspersen med flere klatret Trango Pulpit i 1999, men ellers har disse voldsomme granittveggene stort sett fått fred for nordmenn de siste årene - fram til nå.

trango norskeruta Rolf bae Stein-Ivar Gravdal great trango tower
Les også
Rolf Bae, Stein-Ivar Gravdal, Sigurd Felde og Bjarte Bø er de eneste som har repetert den legendariske Norskeruta på Trango. Her får du Bjarte og Sigurds historie fra den vanvittige klatreturen i Himalaya.

Nye utfordringer

Ekspedisjonen reiste av gårde i april, og tok fatt på selve veggen rett etter månedsskiftet, skriver nettstedet gamme.no.

For 24 år siden, da de første nordmenn besteg Norskeruta på Great Trango Tower, lå det en ganske stor isbre i bunnen av ruta. Denne isbreen er smeltet vekk og har avdekket en helt ny utfordring for kvartetten - et bratt fjellparti på ca 400 høydemeter. Derfor måtte de altså store deler utstyr fraktes opp dette klatrepartiet og videre over et bratt snøfelt, før ekspedisjonen kunne starte å klatre på den legendariske ruta. Det tunge arbeidet ble utført på natten når temperaturen er lav i området. På dagtid raser det snø og stein ned over store deler av fjellet..

Trango, Norskeruta
Les også
5. august 1984 sto to norske klatrere på Great Trangos østtopp i Himalaya etter å ha fullført det som skulle bli omtalt som «verdens kanskje hardeste storveggsbestigning». Men Hans Christian Doseth og Finn Dæhli kom aldri hjem igjen.

Bra fremdrift

Vær og forhold har selvfølgelig vært skiftende, og ekspedisjonen fikk flere hviledager enn planlagt i startfasen. Men endelig - den 8.mai var de klare ved bunn av pillaren. Etter dette har framdriften vært god, og arbeidsforholdene blitt svært så luftige. 13.mai meldte gjengen om at de campet 8-900 meter oppe i veggen, og hadde passert halvveis. Campen ble hengt opp ved siden av overhengende snøskavl, hvor de hadde gravd ut både kjøkken, sittegrop og toalett!

Siste oppdatering 15.mai forteller at Stein Ivar, Bjarte, Sigurd og Rolf befinner seg ytterligere 250 meter høyere i veggen, men at kulden skaper utfordringer med ising på tauene og kalde arbeidsforhold. De har med seg mat for å klare seg i veggen i ca 35 dager.

FOR TRAD- OG FJELLKLATRING: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Her fra test av fjellklatreskoen 5.10 Niad Lace på Julsundet ved Molde. Foto: Tore Meiri
Les også
Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.

Historiske linjer

Trango-massivet er en spektakulær gruppe fjell beliggende ved Baltoro-breen i fjellkjeden Karakoram nord-øst i Pakistan, og byr på noe av den vanskeligste og mest spektakulære storveggsklatringen i verden.

Massivet består av fire topper, atskilt av skarpe egger og bratte stup. De mest karakteristiske av disse er Trango Tower (også kalt «Nameless Tower»), en monumental, frittstående monolitt, og den høyeste toppen, Great Trango Tower (6286 moh.), hvis østvegg regnes som verdens høyeste vertikale stup.

Great Trango ble første gang besteget fra vestsiden i 1977 av en amerikansk ekspedisjon. Østveggen på Great Trango ble første gang klatret av nordmennene Hans Christian Doseth og Finn Dæhli i august 1984. Doseth og Dæhli fullførte det som har blitt stående som en av Himalaya-klatringens største bedrifter, men begge klatrerne omkom på returen ned den enorme veggen.

En norsk ekspedisjon med Robert Caspersen, Per Ludvig Skjerven, Gunnar Karlsen og Einar Wold klatret en ny, vanskelig rute i den bratte nordveggen på Trango Pulpit (6050 moh.) i 1999. Dette regnes også som en av norsk klatrehistories største bragder. (kilde wikipedia)