Midnattssolløp endte som tåkefest

Motbakkeløpet Håfjelltuva Opp ble arrangert for tredje gang 22 juni, men det som skulle bli sesongens eneste motbakkeløp under midnattssolen, endte i tåkefest og en kanskje noe overraskende løyperekord under særdeles krevende forhold.

Sist oppdatert: 3. juli 2018 kl 12.59
TÅKEHAV: Det var ikke helt det synet løperne hadde ønsket seg som ventet på toppen av fjellet. Foto: Timme Ellingjord.
TÅKEHAV: Det var ikke helt det synet løperne hadde ønsket seg som ventet på toppen av fjellet. Foto: Timme Ellingjord.

Timme Ellingjord

Timme Ellingjord er klatreinstruktør (NF), skikjører og statsviter, og glad i å dokumentere gjennom både tekst og bilder. Han har sin egen hjemmeside. @hvitblikk. Foto: Aleksander Ellingjord

timmegut

Selv med tett tåke og en tidvis veldig sterk vind, stilte det i årets utgave av motbakkeløpet en sterk gjeng på 57 deltakere i konkurranseklassen. Ifølge løpsgeneralinne Jeanette Gundersen, er arrangøren godt fornøyd med gjennomføringen av det 8 kilometer lange løpet, og det på tross av det dårlige været.

Løyperekord I år som i fjor var det Salangsgutten Erik Lomås som stakk av med seieren, og det med en kanskje noe overaskende løyperekord. Lomås som ikke er noen motbakkeløper, men som har 10 km på flatmark som spesialitet, tikket inn på 44.44 under årets løp, 13 sekunder raskere enn i fjor. Mest imponerende var likevel tiden til unggutten Magnus Sørslett, som med sine 14 år sprang inn til den sterke tiden 49.55. Nesten 15 minutter raskere enn året før.

Herrevinneren selv, hadde før løpet et håp om å slå sin egen rekord fra i fjor, og medgir at årets forhold kan ha påvirket i positiv forstand. Lomås forklarer at det under store deler av løpet enten var vindstille eller at man sprang i medvind, og at traseen var snøfri i motsetning til i fjor. Han var likevel glad for den gode merkingen av traseen, da det til tider var nullsikt. For øvrig karakteriserer han løpet som velorganisert, med god informasjon og hyggelig premieutdeling.

Les også: UTE har testet sko fra Hoka

På damesiden ble det en tett kamp mellom Turid Haugen og arrangør Jeanette Gundersen, hvor begge stilte for laget til NVE Region Nord. Haugen gikk derimot av med seieren på tiden 01.03.02. Turid er imponert over gjennomføringen av arrangementet, og da især hvor god stemning det var i løypen. Hun håper derimot det stiller flere i dameklassen til neste år, og sender en klar oppfordring til alle damer der ute.

Arrangørkomiteen kan røpe at det allerede er nye ideer for neste år, men vil ennå ikke avsløre noen detaljer. Mantraet vil ennå være det samme; lokalt og bedre for hvert år som går. Komiteen er fornøyd med antall deltakere i år, men understreker at det er plass til flere, især i mosjonsklassen. Her er det bare å stille opp til neste år, uansett hvor god form man er i.

Førstegangsdeltaker Nikolai Schjelderup synes det er kult med et lokalt løp på bygda, og satt virkelig pris på heiagjengen som mante dem fram i den ellers traurige tåken. I et heller hustrig vær, ble den planlagte premieutdelingen på fjellet flyttet innendørs. Her ble det servert gratis kaffe, kaker og pølser, som gjorde sitt for å pleie de slitne og kalde løperne. En sosial stemning som Schjelderup virkelig satt pris på.

Les også: UTE sin test av Polar m430

Les også: Best i test

Publisert 3. juli 2018 kl 12.59
Sist oppdatert 3. juli 2018 kl 12.59
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen