Hjem
 / Kjørte K2s Bottleneck

Kjørte K2s Bottleneck

Amerikaneren Dave Watson ble verdens første til å kjøre "Bottleneck" på K2 på ski. "Verdens farligste fjell" er imidlertid ennå ikke kjørt fra toppen.

Sist oppdatert 17. september 2009 kl 15.11
FØRST: Dave Watson ble førstemann til å kjøre Bottleneck. Foto: k2tracks.com
FØRST: Dave Watson ble førstemann til å kjøre Bottleneck. Foto: k2tracks.com

Ingen nådde toppen av K2 i 2009-sesongen. I begynnelsen av august hadde Watson et værvindu, og etter å ha klatret Bottleneck jobbet Watson med å legge tau videre. Snøen hadde lagt seg dyp i et mindre vindutsatt område på fjellet, og amerikaneren måtte gi opp ettersom snøen nådde brysthøyde.

Han gikk femti meter tilbake til partneren sin, og startet skituren der etter en kaffekopp. Fra 8350 meter kjørte han 60 grader bratte Bottleneck og videre på skulderen til Camp 4 den 4. august.

- Enda så utfordrende skikjøringen var – klatringen opp var mye vanskeligere. K2 er et vanskelig fjell, sa Watson etterpå.

Watson hadde også en ski-ekspedisjon til K2 i 2008, men værvinduet holdt ikke til mer enn akklimatiseringsturen på Broad Peak. Han hadde egentlig ikke planlagt et nytt forsøk før i 2010, men bestemte seg på to ukers varsel på forsommeren.

Svenske Fredrik Ericsson forsøkte på forsommeren å bli først til å kjøre K2 på ski sammen med italieneren Michele Fait. Mmen ekspedisjonen fikk en tragisk slutt da Fait falt og døde under akklimatisering. Davo Karnicar har annonsert et forsøk på å kjøre K2 på ski i 2010.

K2 regnes som verdens farligste fjell, og i 2008 omkom den norske klatreren Rolf Bae da han ble tatt av et isras i Bottleneck.

Publisert 17. september 2009 kl 15.06
Sist oppdatert 17. september 2009 kl 15.11
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue