Det var onsdag formiddag det ble kjent at en 71 år gammel mann omkom etter en fallulykke på Romsdals høyeste fjell, Store Venjetind. Mannen ble hentet av redningshelikopter, men døde på vei til sykehuset.

Torsdag ble det offentlig kjent at det var den profilerte klatreren, forfatteren og journalisten Iver Gjelstenli som omkom i ulykken.

Annonse

Gjelstenli var en av de mest markante profilene i norsk klatring, og ifølge magasinet Klatring har Iver Gjelstenli har inspirert tusenvis av mennesker til å komme seg ut i naturen - både i og utenfor bratte fjell.

Han har skrevet en rekke bøker, om både sykling, klatring, klyving og turer i slakere terreng. Han har også laget hundrevis av inspirerende artikler i både aviser og nettsteder.

Ulykken skal ha skjedd under anmarsjen til Vesteggen, som er en av de mest gåtte klatrerutene på fjellet.

Iver Gjelstenli var aktiv som syklist, klatrer og friluftsmann, og har vært bidragsyter i flere av Fri Flyts utgivelser. I et portrett i Utemagasinet hevdes det at «Få kjenner fjellene, fjordene og stiene i Romsdal bedre enn Iver Gjelstenli».

Gjelstenli har også en rekke førstebestigninger. I 1984 var han med Stein P. Aasheim, Finn Dæhli, Dag Kolsrud, Hans Christian Doseth, Ragnhild Amundsen og Håvard Nesheim til Trango i Himalaya, skriver Klatring.

Iver var gift og hadde syv barn. Eldstesønnen Espen Fadnes er selv en profilert frikjører og actionsportutøver.