Iver Gjelstenli omkom i klatreulykke på Store Venjetind

Det var 71 år gamle Iver Gjelstenli som omkom i den tragiske fallulykken på Store Venjetind onsdag.

Sist oppdatert 25. juni 2020 kl 13.18
Iver Gjelstenli
BLE 71 ÅR: Det var klatrelegenden Iver Gjelstenli som omkom i ulykken på Store Venjetind onsdag. Foto: Privat

Det var onsdag formiddag det ble kjent at en 71 år gammel mann omkom etter en fallulykke på Romsdals høyeste fjell, Store Venjetind. Mannen ble hentet av redningshelikopter, men døde på vei til sykehuset.

Torsdag ble det offentlig kjent at det var den profilerte klatreren, forfatteren og journalisten Iver Gjelstenli som omkom i ulykken.

Gjelstenli var en av de mest markante profilene i norsk klatring, og ifølge magasinet Klatring har Iver Gjelstenli har inspirert tusenvis av mennesker til å komme seg ut i naturen - både i og utenfor bratte fjell.

Han har skrevet en rekke bøker, om både sykling, klatring, klyving og turer i slakere terreng. Han har også laget hundrevis av inspirerende artikler i både aviser og nettsteder.

Ulykken skal ha skjedd under anmarsjen til Vesteggen, som er en av de mest gåtte klatrerutene på fjellet.

Iver Gjelstenli var aktiv som syklist, klatrer og friluftsmann, og har vært bidragsyter i flere av Fri Flyts utgivelser. I et portrett i Utemagasinet hevdes det at «Få kjenner fjellene, fjordene og stiene i Romsdal bedre enn Iver Gjelstenli».

Gjelstenli har også en rekke førstebestigninger. I 1984 var han med Stein P. Aasheim, Finn Dæhli, Dag Kolsrud, Hans Christian Doseth, Ragnhild Amundsen og Håvard Nesheim til Trango i Himalaya, skriver Klatring.

Iver var gift og hadde syv barn. Eldstesønnen Espen Fadnes er selv en profilert frikjører og actionsportutøver.

Publisert 25. juni 2020 kl 13.18
Sist oppdatert 25. juni 2020 kl 13.18
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen