Hjem
 / Her setter Gravdal ny skandinavisk rekord på slakkline

Her setter Gravdal ny skandinavisk rekord på slakkline

27-åringen håper rekorden kan bidra til å heve nivået på slakk høyline i Norge.

Sist oppdatert 24. juli 2019 kl 16.40
MARTIN GRAVDAL: Her går Martin 325 meter på slakk høyline over Suldalsvatnet tidligere i juli. Det er ny skandinavisk rekord. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim
MARTIN GRAVDAL: Her går Martin 325 meter på slakk høyline over Suldalsvatnet tidligere i juli. Det er ny skandinavisk rekord. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim

Martin Gravdal gikk 325 meter på en 2.5 centimeter bred line som var spent opp over Suldalsporten i Rogaland, 250 meter opp i lufta. Rusleturen over juvet tok omtrent en halvtime, og var Gravdals andre forsøk på rekorden. Mye vind gjorde at Gravdal måtte gi seg med omtrent 40 meter igjen på første forsøk. 

Med stuntet over Suldalsporten 13. juli slo 27-åringen fra Ringerike sin egen rekord med 85 meter. Den forrige rekorden var på 240 meter og ble satt i Sverige i fjor på en line som sto cirka 20 meter over bakken. 

– Dette var mye vanskeligere, blant annet fordi det var mye høyere opp i lufta, og det krevde mye mer sikring og logistikk, sier Gravdal.  

I tillegg til Gravdal sitter også svenske David Sjöström og danske Simon Larsen på samme rekord. 

– Vi er tre som trener en del sammen, så det var veldig moro at alle tre greide denne distansen over Suldalsporten, sier Gravdal. 

Emosjonell seier i Kjerag
Denne uka gikk Gravdal en høyline 1000 meter over Lysefjorden i Kjerag. Distansen var 140 meter, så noen rekorddistanse var det ikke, men prosjektet var likevel både utfordrende og spektakulært, sier Gravdal, og forteller at han har et spesielt forhold til stedet.

– Kjerag var et emosjonelt prosjekt for meg. Jeg var her for to år siden sammen med noen franskmenn. Det var før jeg hadde begynt å gå noe særlig på høyline. Jeg hadde kjent på høydeskrekken, men bestemte meg for å knyte meg inn, gå utpå og sitte litt på lina. Jeg visste jeg kunne klare det, men mens jeg knyttet meg inn, var jeg vitne til en basehopperulykke like under meg der en hopper med fallskjerm fløy rett inn i fjellveggen. Da fikk jeg panikk og måtte bare komme meg opp fra klippekanten igjen. 

Selv om det gikk bra med basehopperen, så har opplevelsen har brent seg inn i minnet til Gravdal.  Han var derfor ekstra spent i forkant av ukas prosjekt. 

– Det å få rigget denne lina med gode venner og proffe folk jeg stoler på var veldig viktig for meg. Å tørre å gå ut på lina og greie distansen på første forsøk var utrolig moro. 

Nå er Gravdal og teamet hans i gang med en dokumentarfilm som skal gi et dypere innblikk i sporten, de som driver den, hva som fascinerer dem og hva som kreves. 

Les også: – Den største aha-opplevelsen var hvor mye kroppen tåler  

Saken fortsetter under 

Denne uka greide Martin Gravdal de 140 meterne tvers over Lysefjorden på første forsøk. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim
Denne uka greide Martin Gravdal de 140 meterne tvers over Lysefjorden på første forsøk. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim

Langt igjen til verdenstoppen
– 325 meter er stort i Norge og Skandinavia fordi sporten og slakklinemiljøet i Skandinavia er et veldig lite, og de av oss som driver med høyline er enda færre. Jeg kan telle dem på litt over en hånd. Hvis du setter denne rekorden i perspektiv og sammenlikner den med verdensrekorden, er det ikke så imponerende. Verdensrekorden er på 1.9 kilometer, og i disse dager er det seks personer fra forskjellige land som er samlet i Nord-Amerika for å gjøre et forsøk på å utvide rekorden til to kilometer, sier Gravdal. 

Samtidig har Gravdal hatt rask progresjon siden han først startet med slakk høyline for bare et par år siden. 

– Denne rekorden betyr ikke mye i internasjonal sammenheng, men for meg var det et stort steg og motiverer meg til å pushe meg videre i retningen av det internasjonale nivået. Jeg håper også at rekorden kan bidra til å dytte Norge litt høyere opp på den internasjonale skalaen. 

Fant sin nisje i ekstremsport
– De fleste slakkliner som er spent opp i klatreparker er fra fem til 15-20 meter lange. Jeg begynte som de fleste som driver med dette: med en slakk line på fem meter, som jeg spente opp en halvmeter over bakken. Men det var da jeg prøvde høyline for første gang for to år siden at jeg virkelig ble ivrig, sier Gravdal, og forklarer: 

– Endelig hadde jeg funnet en ekstremsport som passet for meg. De fleste ekstremsporter handler om høy puls og masse adrenalin. Dette er en idrett som kombinerer konsentrasjon med det å jobbe fysisk, og hvor det handler om å holde pulsen nede og adrenalinet i sjakk. 

Interessert i ekstremsport? Her har vi samlet alt om temaet  

«Høyline er ekstremt, men veldig farlig er det ikke». 
Martin Gravdal 

Saken fortsetter under bildet

Det mentale rundt sporten er noe av det som fascinerer Martin Gravdal med slakk høyline. Her fra Kjerag tidligere i uka. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim
Det mentale rundt sporten er noe av det som fascinerer Martin Gravdal med slakk høyline. Her fra Kjerag tidligere i uka. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim

Høyline er ekstremt, men veldig farlig er det ikke, mener Gravdal.

Utøverne bruker klatresele som er festet med to ringer både til selve slakklinen og til en reserveline som er festet under hovedlinen og som skal holde dersom hovedlinen løsner. 

Nå har Gravdal startet en slakklineklubb, med en egen nettside for de som er interessert i slakkline: ubalansert.no. 

– Jeg håper at jeg kan bidra til å samle folk i Norge som er interesserte i dette, og skape et miljø rundt sporten, sier han. 

Helga 1. til 4 august arrangeres Balansefestivalen i Lofoten, der det blant annet er linegåing på programmet. 

Martin Gravdal under Kjerag-prosjektet tidligere denne uka. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim
Martin Gravdal under Kjerag-prosjektet tidligere denne uka. Foto: Andreas Lange og Borghild Nerheim
Publisert 24. juli 2019 kl 16.40
Sist oppdatert 24. juli 2019 kl 16.40
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue