Martin Gravdal gikk 325 meter på en 2.5 centimeter bred line som var spent opp over Suldalsporten i Rogaland, 250 meter opp i lufta. Rusleturen over juvet tok omtrent en halvtime, og var Gravdals andre forsøk på rekorden. Mye vind gjorde at Gravdal måtte gi seg med omtrent 40 meter igjen på første forsøk.
Med stuntet over Suldalsporten 13. juli slo 27-åringen fra Ringerike sin egen rekord med 85 meter. Den forrige rekorden var på 240 meter og ble satt i Sverige i fjor på en line som sto cirka 20 meter over bakken.
– Dette var mye vanskeligere, blant annet fordi det var mye høyere opp i lufta, og det krevde mye mer sikring og logistikk, sier Gravdal.
I tillegg til Gravdal sitter også svenske David Sjöström og danske Simon Larsen på samme rekord.
– Vi er tre som trener en del sammen, så det var veldig moro at alle tre greide denne distansen over Suldalsporten, sier Gravdal.
Emosjonell seier i Kjerag
Denne uka gikk Gravdal en høyline 1000 meter over Lysefjorden i Kjerag. Distansen var 140 meter, så noen rekorddistanse var det ikke, men prosjektet var likevel både utfordrende og spektakulært, sier Gravdal, og forteller at han har et spesielt forhold til stedet.
– Kjerag var et emosjonelt prosjekt for meg. Jeg var her for to år siden sammen med noen franskmenn. Det var før jeg hadde begynt å gå noe særlig på høyline. Jeg hadde kjent på høydeskrekken, men bestemte meg for å knyte meg inn, gå utpå og sitte litt på lina. Jeg visste jeg kunne klare det, men mens jeg knyttet meg inn, var jeg vitne til en basehopperulykke like under meg der en hopper med fallskjerm fløy rett inn i fjellveggen. Da fikk jeg panikk og måtte bare komme meg opp fra klippekanten igjen.
Selv om det gikk bra med basehopperen, så har opplevelsen har brent seg inn i minnet til Gravdal. Han var derfor ekstra spent i forkant av ukas prosjekt.
– Det å få rigget denne lina med gode venner og proffe folk jeg stoler på var veldig viktig for meg. Å tørre å gå ut på lina og greie distansen på første forsøk var utrolig moro.
Nå er Gravdal og teamet hans i gang med en dokumentarfilm som skal gi et dypere innblikk i sporten, de som driver den, hva som fascinerer dem og hva som kreves.
Les også: – Den største aha-opplevelsen var hvor mye kroppen tåler
Saken fortsetter under

Langt igjen til verdenstoppen
– 325 meter er stort i Norge og Skandinavia fordi sporten og slakklinemiljøet i Skandinavia er et veldig lite, og de av oss som driver med høyline er enda færre. Jeg kan telle dem på litt over en hånd. Hvis du setter denne rekorden i perspektiv og sammenlikner den med verdensrekorden, er det ikke så imponerende. Verdensrekorden er på 1.9 kilometer, og i disse dager er det seks personer fra forskjellige land som er samlet i Nord-Amerika for å gjøre et forsøk på å utvide rekorden til to kilometer, sier Gravdal.
Samtidig har Gravdal hatt rask progresjon siden han først startet med slakk høyline for bare et par år siden.
– Denne rekorden betyr ikke mye i internasjonal sammenheng, men for meg var det et stort steg og motiverer meg til å pushe meg videre i retningen av det internasjonale nivået. Jeg håper også at rekorden kan bidra til å dytte Norge litt høyere opp på den internasjonale skalaen.
Fant sin nisje i ekstremsport
– De fleste slakkliner som er spent opp i klatreparker er fra fem til 15-20 meter lange. Jeg begynte som de fleste som driver med dette: med en slakk line på fem meter, som jeg spente opp en halvmeter over bakken. Men det var da jeg prøvde høyline for første gang for to år siden at jeg virkelig ble ivrig, sier Gravdal, og forklarer:
– Endelig hadde jeg funnet en ekstremsport som passet for meg. De fleste ekstremsporter handler om høy puls og masse adrenalin. Dette er en idrett som kombinerer konsentrasjon med det å jobbe fysisk, og hvor det handler om å holde pulsen nede og adrenalinet i sjakk.
Interessert i ekstremsport? Her har vi samlet alt om temaet
«Høyline er ekstremt, men veldig farlig er det ikke».
Martin Gravdal
Saken fortsetter under bildet

Høyline er ekstremt, men veldig farlig er det ikke, mener Gravdal.
Utøverne bruker klatresele som er festet med to ringer både til selve slakklinen og til en reserveline som er festet under hovedlinen og som skal holde dersom hovedlinen løsner.
Nå har Gravdal startet en slakklineklubb, med en egen nettside for de som er interessert i slakkline: ubalansert.no.
– Jeg håper at jeg kan bidra til å samle folk i Norge som er interesserte i dette, og skape et miljø rundt sporten, sier han.
Helga 1. til 4 august arrangeres Balansefestivalen i Lofoten, der det blant annet er linegåing på programmet.
