Dermed gikk de en ekstra lang versjon av Rondane 2k-maraton, som totalt ble på 4900 høydemeter. De to karene løp turen i midten av juni.

– Vi hadde totalt sett en veldig bra tur. Vi gjennomførte turen fra vest mot øst, med start og slutt ved teltet rett ved Rondvassbu. Vi begynte med Veslesmeden 2015 og avsluttet med Storronden 2138. Ser en på kartet danner toppene over 2000 meter i Rondane en utrolig fin rundtur, sier Vemund Øvstehage - og fortsetter:

Annonse

– Vi var usikre på hvor lang tid vi kom til å bruke og satt oss et mål på under 15 timer. Meget skiftende vær og selvfølgelig et kronglete underlag gjorde at vi fikk kjørt oss, men turen gikk så bra som vi hadde håpet. Tiden ble 13 timer og 32 minutter, 4888 høydemeter og 41,5 kilometer.

Les også: UTE sin test av Polar m430

IMG_3258
IMG_3258

ANDRE TOPP: Storesmeden var topp nummer to på turen.

Les også: Sognefjorden på langs

– Hvordan var forholdene?

– Vi hadde det meste av forhold en kan få, alt fra snø til strålende sol. På starten av dagen var det en del tåke og snøvær. Midt på dagen fikk vi opphold, sol og god utsikt. Mot ettermiddagen tetnet det til med tidvis regn og snø. Dette gjorde at vi fikk alt fra tørt til vått og sleipt underlag. Det merket vi stor forskjell på, særlig ned igjen fra fjellene. Å løpe på tørt underlag går mye raskere, da sleipt føre krever mer forsiktighet. Det er ikke all verdens av støtte i lave terrengløpesko og en vridning eller et overtråkk kunne stoppa oss fullstendig.

– Hva skal til for å klare det så fort?

– God planlegging. Vi ønsket å bære så lett som mulig, og kun ha med oss det mest nødvendige. Beregning av mat, klær og utstyr fungerte fint, og vi unngikk skader. Å finne ei effektiv rute er også viktig. Særlig på ryggen mellom Storsmeden og Veslesmeden, samt opp mot Trolltinden kan en tape litt tid hvis en begynner å surre. Heldigvis traff vi på første forsøk. I tillegg må en jo også ha litt fysisk grunnlag og kunne holde jevnt tempo over lengre tid. En har god nytte av å ha gått noen høydemeter i forkant av turen og være vant til det. Å gjøre turen i juni gjorde at vi kunne dra nytte av en del snøfelt nedover. Å løpe på snø i stedet for steinur er to vidt forskjellige ting. Vi sparte dermed både tid, knær og muskulær belastning. Dette var en del av planleggingen og det fungerte slik vi hadde håpet.

Les også: 16 observasjoner fra Romsdalseggen

IMG_3263
IMG_3263

RØFT TERRENG: Rondane betyr store mengder steinur som er tøft for både muskler og ledd.

– Hva motiverte dere til å gjennomføre en såpass tøff tur?

– Å kunne bevege seg relativt raskt over større avstander i fjellet er hovedmotivasjonen og gir mestringsfølelse. Vi trener mye sammen i Trondheim, og dette har vært mål for treningen og andre turer vi har gjort. Det er gøy å bevise for seg selv at slike prosjekter er mulig å gjennomføre på en ålreit måte, og vi håper også at det kan inspirere andre til å prøve seg på lengre turer. Å forflytte seg raskere med bare lett utstyr er noe vi har fått mer og mer sansen for.

Les også: Turekspertene i UTE sin test av pulsklokker med GPS og pulsmåling

Se film og flere bilder fra turen i galleriet under!

Vemund Øvstehage og Martin Otteraaen besøkte disse 14 toppene i løpet av den 13,5 timer lange turen:

  • Veslesmeden 2015

  • Storsmeden Nord 2001 (sekundærtopp)

  • Storsmeden 2016

  • Trolltinden 2018

  • Digerronden 2016

  • Midtronden Vest 2060

  • Øst for Midtronden Vest 2057 (sekundærtopp)

  • Vest for Midtronden Øst 2035 (sekundærtopp)

  • Midtronden Øst 2042

  • Høgronden 2115

  • Rondslottet 2178

  • Vinjeronden Nord 2030 (sekundærtopp)

  • Vinjeronden 2044

  • Storronden 2138