Verdens vanskeligste klatrerute i Trøndelag - igjen

Ekstrem klatreprestasjon i Norge

Nok en gang er verdens mest utfordrende rute besteget i Flatanger. To av de tre vanskeligste klatrerutene i verden ligger i Hanshalleren nordvest i Trøndelag.

Sist oppdatert 29. september 2023 kl 18.39
STERK ØSTERRIKER: Jakob Schubert brukte to 3-ukers turer til Flatanger for å sikre seg førstebestigningen av den tredje 9c-ruta i verden. Her fra trening på Project Big i fjor. Foto: Tore Meirik
STERK ØSTERRIKER: Jakob Schubert brukte to 3-ukers turer til Flatanger for å sikre seg førstebestigningen av den tredje 9c-ruta i verden. Her fra trening på Project Big i fjor. Foto: Tore Meirik

Noen dager etter at han vant VM i klatring i Sveits dro østerrikske Jakob Schubert til Flatanger for å jobbe på klatreprosjektet med navnet Project Big. På dette tidspunktet var det to ruter i verden med vanskelighetsgrad 9c - den ene av de er ruta Silence i Flatanger.

Da Schubert klarte å bestige prosjektet sitt 20. september valgte han å gi ruta samme grad.

– Jeg har aldri opplevd en like krevende mental utfordring. Ruta er så lang at det blir mye vanskeligere for hodet. Har aldri vært så nervøs på slutten av ei rute, og var utrolig lettet da jeg kom til toppen. Etterpå følte jeg bare på en enorm glede, sier Schubert til Fri Flyt.

Se film av klatringen her!

ETTER SENDING: Jakob Schubert nede på bakken etter å ha klatra den 55 meter lange ruta han døpte B.I.G. Foto: Moritz Klee
ETTER SENDING: Jakob Schubert nede på bakken etter å ha klatra den 55 meter lange ruta han døpte B.I.G. Foto: Moritz Klee

Grad 9c er langt utenfor den norske vanskegradskalaen, som sjelden brukes når rutene blir hardere enn norsk grad 9+. Jo Nesbøs mye omtalte bestigning hadde til sammenligning graden 8a, som på norsk er 9-.

9c kan kanskje kalles 11+ oversatt til norsk. Ingen klatreruter i verden har noensinne fått høyere vanskelighetsgrad enn 9c.

Schubert brukte to sesonger på å klare ruta. Han jobbet med den et par uker i fjor sommer, og var i Flatanger i tre uker i september for å prøve. Da han hadde fem dager igjen av oppholdet kom han til topps, og det hele ble sendt direkte på YouTube.

fjellsko test
Les også

– Jeg vet på millimeteren hvor hver eneste finger og fot skal plasseres til enhver tid. Noe av mest krevende, og som kjennetegner ruta, er mulighetene man har for å henge etter beina og hvile armene. Men dette er slitsomt for beina, så man må bruke tiden smart, sier Schubert.

Av de tre rutene med grad 9c i verden ligger to i Flatanger. Da tsjekkiske Adam Ondra klatret Silence i Flatanger i 2017 var det første gang denne graden ble satt på en klatrerute. Ingen av de tre rutene har blitt klatret av andre, og dermed er ikke gradene bekreftet.

HVIL: 40 meter over bakken hviler Jakob Schubert armene ved å henge etter beina. Foto: Skjermdump fra Youtube
HVIL: 40 meter over bakken hviler Jakob Schubert armene ved å henge etter beina. Foto: Skjermdump fra Youtube

– Hvorfor er Flatanger så spesielt?

– Tenker du på hvis man ser bort fra den nydelige og uberørte naturen med fjordene, storhavet lenger ut, lyset, solnedgangene og de vakre fjellene? Uavhengig av klatringen er Flatanger et av de vakreste stedene jeg har besøkt. I tillegg er klatringen helt unik i verdenssammenheng. Ingen steder finner du så mange harde ruter som er helt naturlige. Kvaliteten på steinen er helt utrolig - fast, bratt, god friksjon og veldig kule formasjoner. Å finne så mange og så harde ruter med så god steinkvalitet er helt utrolig, sier Jakob Schubert.

LETTET: Her er Schubert tilbake på flatmark etter sin historiske bestigning i Flatanger. Foto; Moritz Klee
LETTET: Her er Schubert tilbake på flatmark etter sin historiske bestigning i Flatanger. Foto; Moritz Klee

Østerrikeren, som har bronsemedalje fra OL, er fersk verdensmester og har flere verdenscupseire enn noen annen klatrer, setter bestigningen i Trøndelag som et av høydepunktene i karrieren.

– Følelsen da jeg greide det var ikke nødvendigvis bedre enn da jeg gikk min første 9b, OL-bronsen eller en av VM-titlene mine. Men å klare prosjektet var selvsagt også et av de fineste øyeblikkene i karrieren og noe jeg aldri glemmer. Det er ei fantastisk linje som mange flere klatrere vil kose seg med.

test billig stisykkel
Les også
thor hushovd sykkelvogn test
Les også
STERKING: Jakob Schubert fra Østerrike er muligens verdens beste klatrer. Foto: Moritz Klee
Les også
VERDENS FØRSTE: Stefano Ghisolfi jobber på Silence - verdens første rute med grad 9c. Arkivfoto: Tore Meirik

Verdens vanskeligste klatreruter

Tre ruter har fått vanskegraden 9c, som - foreløpig - er det vanligste som er klatret. Ingen av rutene er repetert, slik at graden er satt av første og eneste bestiger.

Ruten Bibliographie i Frankrike ble satt i 9c av førstebestiger Alex Megos, men ruta ble senere nedgradert til 9b+ etter bestigning av italienske Stefano Ghisolfi.

Silence, Flatanger, Norge

Første og eneste bestigning av Adam Ondra, 3. september 2017 (bildet viser italienske Stefano Ghisolfi som øver på Silence)

B.I.G, Flatanger, Norge

Første og eneste bestigning av Jakob Schubert, 20. september 2023

DNA, Verdon, Frankrike

Første og eneste bestigning av Sébastien Bouin, 29. april 2022Publisert 29. september 2023 kl 12.17
Sist oppdatert 29. september 2023 kl 18.39
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen