Den Hvite Stripa (grad 6+) på Andersnatten er kjent for noen lange runouts (utklatringer), med fallpotensiale, på sva, på opptil 25 meter. Nå har Norges Klatreforbund (NKF) tatt til orde for å rebolte ruta, og vurderer om det skal settes inn flere bolter for å redusere faren ved fall.

Dette har satt sinnene i kok hos en rekke klatrere, og noen mener det er vandalisme å sette flere bolter i fjellveggen.

Annonse

En som har engasjert seg i debatten er Thomas Cosgriff, mannen som i 1989 repeterte den legendariske ruta Arch Wall i Trollveggen (sammen med Aslak Aastorp). Han skriver blant annet dette i debatten, som et svar til Klatrings redaktør Dag Hagen, som frykter mange klatrere ikke tør å si høyt at de ønsker flere bolter på ruta:

«Alle innlegg jeg har lest og alle jeg har snakket med er sterk imot det. Jeg er enig med Kjell Meaas at det vil vært ren vandalisme å sette inn flere bolter.»

– Vi har ikke sagt at vi skal sette flere bolter på Hvite stripa. Det må eventuelt bli i samråd med førstebestigerne. Det vi har sagt er at vi skal rebolte og erstatte bladbolter sier Klatreforbundets leder Ole Karsten Birkeland til Norsk-klatring.no

Les mer om saken og gi Klatreforbundet din mening, på Klatrings nettsider!