TIMME ELLINGJORD

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 09.35.13 1

Timme Ellingjord er klatreinstruktør (NF), skikjører og statsviter, og glad i å dokumentere gjennom både tekst og bilder. Han har sin egen hjemmeside. @hvitblikk.  

For løpsleder av motbakkeløpet «Håfjelltuva Opp», har det derimot aldri dreid seg om å dra de store massene. Den innflyttete sogndølen arrangerer motbakkeløp for tredje året på rad i den lille nordlandsbygda Kjeldebotn. 

Ifølge Idar Heimdal Espe, ligger fokuset på at alle skal med, for som han sier det selv:

– Me har god plass til dei som kjempar mot seg sjølv også.

 

For ham handlet ideen om midnattssolløp mer om det å kunne vise fram naturen fra sin flotteste, mest magiske drakt. Heimdal Espe er selv mye ute på kveldstid og ønsker å dele opplevelsen med flere. Hvis været treffer riktig, vil det ifølge han bli en nærmest religiøs stemning under løpet.

Løpet har ifølge Heimdal Espe fått svært positive tilbakemeldinger på trase og opplevelse - både løps- og naturmessig. Med et startområde bare 2 timer fra Gardemoen, er det ikke stort å si på beliggenheten heller. 

– Stien snirklar seg oppover fjellsida med utsikt til halve Nord-Noreg, utbryter han på sterk sogning. 

LES OGSÅ: Turekspertene i UTE sin test av Lundhags og Norrøna turbukse

Lav profil, høyt nivå  

Selv om Heimdal Espe kategoriserer løpet som uhøytidelig og arrangeringen av løpet er dugnadsbasert, så er det ikke tvil om at nivået under konkurransen er høy. 

Fjorårets vinner på herresiden, Erik Lomås, kategoriseres som et nordnorsk stjerneskudd i løping. Før fjorårets seier i «Håfjelltuva Opp», dro han avsted med en sterk seier under «Midnight Sun Marathon» i Tromsø.

Fjorårets vinner på damesiden, Hilde Aders, er et kanskje enda sterkere kort, og har vunnet utallige fjelløp både nasjonalt og internasjonalt, og er dessuten dobbel vinner av Oslo maraton. 

Ifølge den erfarne løperen er «Håfjelltuva Opp» et veldig fint motbakkeløp, fordi det med sine 8 km og 800 høydemeter har en veldig jevn stigning som gjør at det er løpbart hele veien. Hun likte ekstra godt at det ble bratt og knudrete på slutten, slik at man kan trykke litt på mot slutten av løpet.  

Aders trekker også fram den supre utsikten mot både Ofotfjorden og Stetind som prisverdig. At løpet arrangeres samtidig som den lokale marknaden, bidrar også til en fantastisk stemning, med turfolk som heier langs løypene på vei opp. Her er det rom for alle, også de som ikke skal konkurrere. Hilde Aders, som selv er fra Kvæfjord, skulle gjerne deltatt i år også, men dessverre skal hun konkurrere i Østerrike denne gangen. 

I år er muligens Erik Valens – årets U23 verdensmester i langrennssprint, samt det nokså lokale langrennshåpet Vegard Johnsen fra Bjerkvik, to sterke kort. Heimdal Espe håper på ca. hundre påmeldte til start, men det er også medregnet mosjonsklassen.  

LES OGSÅ: UTE har testet sko fra Hoka

Fjorårsvinnar-dame---Hilde-Aders
Fjorårsvinnar-dame---Hilde-Aders

Fjorårsvinner Hilde Aders i aksjon. Foto: Ben Frode Andersen

Løpet som tidligere har gått på formiddagen har nå endret profil og er nå lagt til kvelden og midnattssolens duse lys. Arrangørene hevder de er landets, om ikke verdens eneste motbakkeløp under midnattssolens stråler. Et kjapt google søk viser at to andre løp i Norge hevder livets rett som motbakkeløp under midnattssolen, «Vega Camping Floaksla» 2. juni og «Svalbard Space Run» 25. august. 

Foto---John-Slettjord
Foto---John-Slettjord

Foto: John Slettjord

LES OGSÅ: Turekspertene i UTE sin test av pulsklokker med GPS og pulsmåling

Nå skal det sies at Vega ligger sør om polarsirkelen og midnattssolens rike, mens løpet på Svalbard arrangeres to dager etter den offisielle sesongen for midnattssol er over i Longyearbyen. Men igjen, for «Midnattssolløpet - Håfjelltuva Opp», så kan man jo selvsagt spørre seg om et løp som starter klokken ni på kvelden, er å regne som midnattssolløp, når konkurransens raskeste er å forvente i mål allerede etter tre kvarter.

Kampen om tittelen «midnattssolløpet» får altså bestå, og det får være opp til publikum og deltagerne å avgjøre. En ting er uansett sikkert, vakkert blir det hos alle tre. 

NB: Journalisten er født og oppvokst under Håfjelltuvas fot.