/ Bok

På død og liv - norsk fjellredning fra innsiden

De vanskeligste og farligste redningsoppdragene i norske fjell løses av ubetalte fjellklatrere i alpine redningsgrupper. Boka "På død og liv - Norsk fjellredning fra innsiden" trekker både de lange historiske- og samfunnsmessige linjene, og forteller de dramatiske historiene.

Sist oppdatert 10. desember 2018 kl 16.17
På død og liv - Norsk fjellredning fra innsiden
På død og liv - Norsk fjellredning fra innsiden
«Han skriver direkte, åpent og rått ærlig... Historiene etterlater en dyp respekt for de som tar på seg disse oppdragene. Ture Bjørgen har skrevet en bok som raskt bør få klassikerstatus!» - Jo Gjedrem, anmelder for NTK

Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. Boka På død liv - Norsk fjellredning fra innsiden er en dokumentarbok som på grundig vis gir deg forståelse, kunnskap og innsikt i dramatikken som utspiller seg når de alpine redningsgruppene blir kalt ut.

Gi tilbake ved å bestill boken På Død liv her. Fri Flyt gir 10% av omsetningen direkte tilbake RAR - Rogaland Alpine Redningsgruppe.

ROGALAND ALPINE REDNINGSGRUPPE (RAR) startet med å redde sauer, fortsatte med basehoppere og suicidale og endte med å hente sine egne, døde klatrekamerater en kald vinterdag i 2012. Gjennom 25 år har lokale fjellklatrere stått i beredskap døgnet rundt, året rundt for å hjelpe mennesker i nød i bratte fjell – frivillig. Boka beskriver hva redningsklatrerne har opplevd gjennom disse årene og hvilke tanker og refleksjoner de har gjort seg.

SÅ LENGE TINDESPORTEN HAR EKSISTERT har klatrere hjulpet hverandre når uhell skjedde. Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratte fjellvegger er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. På død og liv handler om noen av disse klatrerne.

Hvorfor gjør vi det? Hva har det gjort med oss?

Hege prøver å styre skjermen mot høyre. Men hun er ikke rask nok. Ikke sterk nok. Dessuten reagerer skjermen tregt. Hun resignerer og skjønner at det er over, men rekker likevel å tenke «Herregud! Så dumt å dø på den måten! Så unødvendig! Så kjipt å dø nå!». Det går i slow-motion før det plutselig smeller og hun treffer fremspringet med stor kraft.

BOKAS FORFATTER TURE BJØRGEN har deltatt på innsiden av RAR siden starten i 1993. Han har vært i fjellveggene og sett døden på nært hold. På død og liv er en usminket bok, beregnet på folk flest uten kjennskap til verken klatring eller fjellredning.

TURE BJØRGEN (f. 1955) er utdannet geolog. Han begynte å klatre i 1980 og har vært medlem av Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) siden starten i 1993. Fra 2000 til 2014 var han leder av RAR. På død og liv er hans første bok

«Grunnlaget for all redningstjeneste i vårt land er befolkningens rotfestede vilje til å yte hjelp når ulykken er ute»
SIMON ØSTMO, leder Redningsutvalget 1959

"Ture Bjørgen har forfattet den viktigste historien på liv og død i det bratte Norge. Ture Bjørgen og forlaget Fri flyt fortjener all ære for å denne kraftinnsatsen."
Geir Arne Bore, Drammensgranitt/borebloggen

Publisert 10. desember 2018 kl 16.17
Sist oppdatert 10. desember 2018 kl 16.17
Relaterte artikler
EKTE: Odd Eliassen og de legendariske solbrillene. Foto: Privat
Ameldelse av «Den siste eventyrer»

Stille fjellmenn holder kjeft

DELER HISTORIEN: Birk Ruud deler historien sin når han gir ut bok til høsten. Foto: Christian Nerdrum
Birk Ruud med bok om eget liv

– Har vært terapi for meg

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue