/ Bok

Løperkongens skygge

Hvem var Mensen Ernst? Norges første profesjonelle idrettsutøver. Gripende sakprosa om å løpe i sporet etter løpelegenden fra 1800-tallet, fra Paris til Moskva. Skrevet av Geir Stian Ulstein.

Sist oppdatert: 5. september 2019 kl 14.55
Løperkongens skygge av Geir Stian Ulstein. Fri Flyt forlag, 2019
Løperkongens skygge av Geir Stian Ulstein. Fri Flyt forlag, 2019
Lesetid: 3 minutter

«Kulturhistorisk ypperlig! En fascinerende historie.»

Bredo Berntsen, Mensen Ernst-biograf

Med forordet skrevet av Thor Gotaas!

 

Hvem var Norges første profesjonelle idrettsutøver? Mons Monsen Øyri fra Sogn, kjent over hele Europa som Mensen Ernst, er svaret. Han var i sin tid en av Europas største kjendiser. Han slo seg opp på noe så rart som løping, og holdt oppvisninger i utholdenhet. Han løp med beskjeder fra hoff til hoff for borgerskapets underholdning. Ved å legge opp til veddemål om sin egen løpeevne tjente han til livets opphold. 

Faksimile - Fra New York times, 23. mars, 1879

I 1832 ble Mensen Ernst viden kjent for å ha løpt fra Paris til Moskva på 14 dager! I denne boka tar forfatteren med seg sin nylig kreftfriske venn Øyvind Torp på samme tur. Geir Stian Ulstein er en dreven historiker og sykkelentusiast med sans for store utfordringer. Øyvind, utdannet som lege, hadde sverget til å bli med på denne reisen om han klarte å overvinne kreften, noe som for øvrig resulterte i suksessboken Selvforsvar mot kreft

Kjøp boka Løperkongens skygge på friflytbestill.no - gratis frakt, uansett!

Løpeturen går naturlig nok i et tregere tempo enn Ernst, og vi blir med forfatteren og hans kamerat på en helt annerledes reise enn den løperkongen må ha foretatt seg 186 år før dem. Geir Stian og Øyvind har hver sin ernæringsteori med seg, de ordner seg noen venner som kan være støtteapparat og setter ut på veien med joggeskoene på.

Fra øst til vest: Fra Øst-Tyskland til Vest-tyskland på dette bildet.

På veien får kameratene utforsket langt mer enn hva det betyr å løpe, eller å være i bevegelse på denne måten. Tankene går fra nåtid til fortid, og mer Geir Stians skarpe sinn blir lagene av historie skrelt av i byer, slagmarker og landegrenser som løpes forbi. Løperkongens skygge er en hyllest til menneskets viljestyrke og europas historie. På ferden over kontinentet mot Russland deler Ulstein og løpekameraten opplevelser og tanker om historien de løper gjennom, om egne drømmer og alle drømmene landskapet rundt dem en gang har vært hjem til.

Mons Monsen Øyri: Eller Mensen Ernst, som han kalte seg.

Geir Stian Ulstein (f. 1982) er kritikerrost forfatter av bl.a. bøkene Bakker og berg, Monumentene og den nylig bejublede sykkelboka Tour Dø France. Ulstein er historiker og entusiast, som fyller teksten med engasjement og nøye gjengitt kunnskap. Løperkongens skygge er hans 16. bok. 

Boken er tilgjengelig på lager Bestill den her!

Publisert 5. september 2019 kl 14.55
Sist oppdatert 5. september 2019 kl 14.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen