SLØSJ: Det blir en sen påske i år, men kan det bli en hvit påske? Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 5 minutter
Smelter fjellsnøen bort før påske? Hvis du er pessimist etter vinterens jojo-vær og alt for mye mild luft fra sørvest, er du ikke alene. Men jeg har sett noe som lover veldig bra. Varmluften blir skrudd effektivt av og tiden frem mot påske byr på kalde netter i fjellet.
Vi bor nesten så langt vest som du kan komme i Norge uten å dra til havs. Derfor har vi orkesterplass til alt som kommer rekende fra vest med jetstrømmen. Det som havner i vår hjemlige værgryte og skaper storm eller stille, vått eller tørt. Eller en miks av alt.
Og på lørdag var det ikke hva som helst som kom sigende. Straks jeg så noe over Haugesunds åser etter en værforandring som kom mens vi satt «isolert» på kino, utbrøt jeg fra passasjersetet: sjekker NASA Worldview! En slik feit, lys blygrå tåke, har jeg nemlig sett før. Nå måtte jeg finne ut om min antagelse stemte.
Om artikkelforfatteren
Henrik Espedal har mastergrad i økologi og vegetasjonshistorie med geomatikk og jordobservasjon som støttefag. Han er særlig opptatt av hvordan skadebranner påvirker økosystemene, vær og klima.
Og ganske riktig: Instrumentene ombord i NOAA-satellitten bekreftet det jeg antok: Det var godt med støv i atmosfæren over Atlanterhavet. Denne kommer fra langt, langt vekke, nemlig Sahara! Og et fenomen som er negativt for pudder-elskende nordmenn, nemlig en positiv fase av NAO, den Nord-Atlantiske Ossilasjon (svingning) , kan ha hjulpet til med å frakte støvet hit etter at det først har blitt ført utover Atlanterhavets sørligere bredder.
Blygrå, tykk tåke innhyller Haugesunds tak første dagen i mars. En tydelig værendring er på vei. Foto: Henrik Espedal
Men det kan være noe positivt i denne negative positiviteten likevel, for det neste som har hendt er ganske utrolig: GFS viser nemlig at det holder på å utløses en svært kraftig såkalt brå stratosfærisk oppvarming.
Jeg må ta med at forskere nok ikke er udelt begeistret for denne hendelsen, for den kan ha negative virkninger for ozonlaget.
Nøkkelbegreper forklart
NAO: Den nord-atlantiske oscillasjonen (NAO) er et klimafenomen som skyldes forskjellene i lufttrykk mellom Island og Asorene. (Ref SNL)
SSW: Brå stratosfærisk oppvarming er et værfenomen som kjennetegnes av at temperaturen i stratosfæren over polområdene plutselig øker med flere titalls grader i løpet av noen få dager. (Ref SNL)
GFS: (Global Forecast System) er en global værmodell fra NOAA som beregner værprognoser basert på atmosfæriske data for opptil 16 dager frem i tid.
NOAA: (National Oceanic and Atmospheric Administration) er en amerikansk føderal etat som jobber med værvarsling, havforskning, klimaovervåking og miljøbeskyttelse.
Vis mer
Men det som gjør meg «isolert» og barnlig begeistret er at oppvarming av stratosfæren gjerne blir fulgt av kaldluftsutbrudd fra Arktis, som liksom ikke klarer å holde på den når virvelen høyt der oppe splittes opp og går i revers. Og det er akkurat det noen av de globale værmodellene begynner å vise: mot slutten av neste uke kommer kaldværet tilbake! Hvorfor det kan love bra for påsken, som ennå er mer enn en måned unna, skal jeg fortelle om litt!
Analytikeren Andrej Flis i Severe Weather Europe mener at dette blir den stratosfæriske polarvirvelens siste endelikt. For denne gang. For den er et vinterfenomen som gjenoppstår hver høst når solen kommer lavt nok på himmelen.
Saharas “øye” på vesthimmelen lørdag ettermiddag! Danmarksbåten skimtes i siluett nede til høyre. Foto: Henrik Espedal
Høres det ikke positivt ut at et vinterfenomen slutter tidlig, sier du? Igjen, isolert sett kan det være gode nyheter. Fordi et slikt kollaps gjerne følges av den vårlige stabiliteten som vi kjenner så godt. Etter kollapsen starter perioden som kjennetegnes av mye pent vær.
Og hva vil vi ha i fjellet i påsken? Pent vær! Og noe mer, sier du? Snø?
Ja, så klart vil vi ha snø i fjellet i påsken!
Her viser GFS modellen temperaturen 30 000 meter over oss. Skjermdump: Ventusky
Og det er akkurat derfor jeg er så fornøyd med en tidlig kollaps av virvelen høyt der oppe hvor jetflyene går i marsjfart (og enda flere tusen meter til). For kaldt vær midt i mars, som attpåtil innledes med en atmosfærisk elv denne uken, betyr at det kan bli snøpåfyll i fjellet.
For moro skyld sier jeg snømosfærisk elv. Høres bedre ut det? – Og så får vi håpe at Vestlandet «står han av», for det er meldt mye regn i lavereliggende områder.
Men snøen i høyden kommer til å smelte igjen før påske? Nei, det er akkurat det jeg ikke tror kommer til å skje. For stabilt vær på denne tiden betyr pent vær, som igjen betyr at nettene blir kalde i høyden.
At vi er på vei mot stabilt, kaldt fjellvær er de globale værmodellene EC og GFS samstemte i. Siste dag i langtidsvarselet byr på høytrykk midt over Island. Det betyr negativ NAO og stengning av tilførselen av mild luft fra sørvest.
Hva skjer i troposfæren? Bilde fra 18. august 2024 da det også var Sahara-støv i atmosfæren. Foto: Henrik Espadal
Om det er en sammenheng mellom den ventede kollapsen i nevnte virvel og de enorme mengdene støv har jeg spurt en tvilsom venn om. Tvilsom, men har er i hvert fall tilgjengelig når jeg lurer på noe, enten klokken er 04.30 eller verre.
Det min venn sier, som hevder å vite noe om alt, er at det kan være en sammenheng. Alt som tilsettes atmosfæren har en eller annen virkning. Og det kan tenkes at støvet skaper forhold i atmosfæren som er med på å trigge forstyrrelsen av virvelen. Joda, min venn er i dette tilfellet Gemini, Google sin AI-robot. Den sier nøkternt noe sånt som at «dette er et område med aktiv forskning» og «vi kan ikke si det sikkert enda».
Men det holder for meg som har svart belte i ønsketenkning! Jeg tror påsken blir knall, selv om den er sen. Men det kan også bli fall, siden den er sen (et hint). For vi kan ikke utelukke uvær, ja sågar snøstorm i fjellet i påsken.
Mandag morgen kunne værfenomenet perlemorskyer sees over deler av Østlandet. Blant skyene på himmelen avsløres noen hemmeligheter – som kan være gode nyheter for skikjørerne.
Etter en snøfattig vinter får vi et formidabelt snødump i deler av fjellheimen. Fri Flyt har snakket med eksperter for hvordan du kan utnytte den nye snøen best mulig.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.