– Det føles ikke riktig å delta i konkurransene når Russland har angrepet og invadert Ukraina, skriver forbundene i en pressemelding.

Til helgen skulle etter planen både skikjørerne og brettkjørerne delta i en verdenscup i Bakuriani i Georgia.

Det er uaktuelt for begge på grunn av den pågående krigen i Ukraina. Årsaken er at landet ligger for nære Russland og Ukrania.

Like før helgen gjorde begge forbundene, sammen med de andre nordiske, det klart at de står over.

Samtidig ber de FIS om å avlyse verdenscuphelgen.

– Sammen med utøverne våre fordømmer vi det som nå skjer, sier landslagssjef for snowboard, Per Iver Grimsrud og landslagssjef for freeski, Christoffer Schach i en felles pressemelding.

Verken Finland, Sverige eller Norge sender altså noen utøvere til den kommende verdenscupen i Georgia 3-5. mars. Verdenscupen skulle etter planen avholdes i Bakuriani. Georgia ligger øst for Svartehavet og grenser til Russland i nord.

I tillegg til å droppe verdenscupen, ber også flere forbund om utestengelse av russiske utøvere. I et brev signert generalsekretær i Brettforbundet, Ola Keul, står det følgende:

«Russlands angrep på Ukraina er et klart brudd på internasjonal rett og er uakseptabelt. Det krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner, også innen sport. Derfor er det vår klare oppfatning at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal delta i konkurranser utenfor hjemlandet. Alle ledere skal også bli suspendert fra deres internasjonale verv.»

I tillegg skriver forbundet at de er svært bekymret for sikkerheten til ukrainske utøvere.

Det er i realiteten få russere og hviterussere som deltar eller hevder seg i toppen i både snowboard og ski. På snowboard deltar Vladislav Khadarin blant annet i både verdenscupen og OL.