/ Twintip

Eie, Ruud og Schjerve til finale

Tre norske kjørere til finalen i Copper Mountain

Det var en spennende kvalifisering til tross for snøvær og grå himmel. Tre norske kjørere kvalifiserte seg til finalen i Copper Mountain.

Sist oppdatert 14. desember 2022 kl 21.24
TRE VIDERE: Sebastian Schjerve og to andre norske jibbere er videre til finalen i Copper Mountain. Foto: Freeskilandslaget

Sandra Eie, Birk Ruud og Sebastian Schjerve er klare for fredagens finale i Copper Mountain, USA!

Til tross for typisk Colorado vær med snø, kulde og litt vind, klarte tre av seks norske utøvere å kvalifisere seg til big air finalen i Copper Mountain.

– Utøverne har hatt to litt krevende treningsdager, men hoppet er bra, skriver sportssjef for freeskilandslaget Christoffer Schach til Fri Flyt.

Med kun ti finaleplasser (fem fra hvert heat) hos herrene og åtte finaleplasser hos damene, legger det ekstra press på de kjørerne.

Dersom man ville til herrenes finale i amerikanske Copper Mountain var det ulike varianter av 1800 og 1980 som gjaldt i dagens kvalifisering.

Damene drar på som aldri før, og dobbel corks er snart obligatorisk om man vil sikre seg en finaleplass i Big Air.

SE: Helt Raw episode fra kvalifiseringen

Herrenes kvalifisering

Heat 1

Birk Ruud satte standarden tidlig med en double bio 1800 mutegrab og 93 poeng i sitt første run, en poengsum som ble stående helt til franskmannen Tim Sivignon overtok ledelsen med 94,5 poeng for sin 1980 mutegrab.

Sebastian Schjerve gjorde også en double bio 1800 mutegrab i sitt første run, ett triks han lærte seg på trening i Østerrike tidligere i høst.

Det belønte dommerne med 91,75 poeng, og sikret Schjerve en plass i fredagens finale.

Christian Nummedal er endelig tilbake i konkurransesirkuset etter at han pådro seg et kragebeinsbrudd på trening i Østerrike tidligere i høst.

Han gjorde en switch double cork 1620 lead tail til japan grab, som ga han 81 poeng. Dessverre holdt det bare til en 8. plass i heat 1.

FINALEKLARE: Birk Ruud og Sebastian Schjerve er klare for finalen i Copper Mountain. Christian Nummedal var dessverre uheldig. Foto: Freeskilandslaget

Heat 2

I det andre heatet dominerte svenskene med Oliwer Magnusson på første og Jesper Tjäder på andre plass.

Det gikk dessverre ikke like bra for nordmennene i det andre heatet.

Mats Bjørndal gjorde en switch double cork 1800 japangrab i sitt første run, et triks som ga han 81.00 poeng.

I det andre runnet klarte ikke Bjørndal å lande trikset sitt, og ble stående med poengsummen fra første run, som til slutt ga han en 13. plass i heat to.

BJØRNDALSEKSPRESSEN: Mats Bjørndal kjørte bra på trening, men klarte ikke ta seg videre til finalen i Copper Mountain. Foto: Freeskilandslaget

Tormod Frostad gjorde en double bio 1440 med escograb (safety + seatbelt safety, meget teknisk grab) i sitt første run, som dommerne belønte 83,75 poeng.

I sitt andre run forsøkte han å forbedre scoren fra sitt første run med en dobbel bio 1620 esco, men lyktes dessverre ikke. Frostad endte på en åttende plass i sitt heat.

Damenes kvalifisering

Til damenes finale dukket solen opp mellom skyene, det ble "dra på stemning" og dobbel corks på damene.

Den olympiske mesteren i slopestyle, Mathilde Gremaud satte standarden tidlig med en dobbel cork 1260 safetygrab på carve som fikk 89,25 poeng.

Sandra Eie, som tok andreplassen i WC-åpningen i sveitsiske Chur, landet en perfekt dobbel cork 1080 safetygrab i sitt første run som ble belønnet med 80 poeng av dommerne.

Hun forsøkte i sitt andre run å forbedre scoren med en dobbel cork 1260 mutegrab, men lyktes ikke.

Senere kom blant annet Tess Ledeux, Kirsty Muir, Olivia Asselin og Sarah Hoefflin med store dobbel corks og plutselig var det også poengsummer over 90.

Med sine 80 poeng fra første hopp er Sandra Eie videre til fredagens finale.

Finalen sendes direkte på Viaplay 17:50 norsk tid.

TIL FINALEN: Sandra Eie er klar for finale i Copper Mountain. Foto: Freeskilandslaget

Johanne Killi valgte å stå over denne konkurransen for å unngå overbelastning på kneet hun skadet tidligere i høst.

Killi er uansett godt i gang for sesongen etter seier i den forrige verdenscupen.