/ Twintip

Verdenscup i Copper Mountain

Birk Ruud vinner igjen - Schjerve på tredje

Birk Ruud fortsetter seiersrekken. I Copper Mountain vant han med suverene 192 poeng. På pallen fikk han besøk av lagkamerat Sebastian Schjerve.

Sist oppdatert: 16. desember 2022 kl 18.34
SAMMEN PÅ PALLEN: Akkurat som Birk Ruud (t.v.) sa at han ønsket seg i et intervju med Fri Flyt tidligere denne uken, fikk han selskap av lagkamerat Sebastian Schjerve på pallen. Foto: Nor Freeski
SAMMEN PÅ PALLEN: Akkurat som Birk Ruud (t.v.) sa at han ønsket seg i et intervju med Fri Flyt tidligere denne uken, fikk han selskap av lagkamerat Sebastian Schjerve på pallen. Foto: Nor Freeski
Lesetid: 6 minutter

– Switch triple 1980. Det er helt mindblowing! utbryter ekspertkommentator Anders Backe etter at Birk Ruud utklasset konkurrentene allerede i det første hoppet av big air-finalen i amerikanske Copper Mountain.

Birk Ruud vinner nok en verdenscup, dette er hans femte verdenscupseier på rad etter OL-seieren i fjor!

Tidligere hadde vi i Fri Flyt et intervju med Birk Ruud, der vi spurte om det hadde blitt for lett for unggutten fra Bærum.

Da stiller vi gjerne spørsmålet igjen:

– Har det blitt for lett, Birk?

– Hehe, nei det var ikke lett selv om det kan se sånn ut. Jeg er veldig gira på min egen kjøring i dag, sier Ruud til Fri Flyt.

Samtidig trekker Ruud frem at han er veldig glad for å endelig ha med lagkameraten Sebastian Schjerve på pallen.

Viaplay-kommentatorene Jonas Greve og Anders Backe bemerket at den norske gullgutten både er ydmyk, breial og hyggelig på samme tid. 

Han satte standarden med et fantastisk førstehopp som ble belønnet med 96 poeng. Trikset var en switch triple cork 1980, et triks bestående av tre baklengs saltoer og 1980 grader med baklengs takeoff på hoppet.

Før han satte utfor tredje gang var det klart at han allerede hadde vunnet konkurransen, foran franske Tim Sivignon.

Men etter at seieren var sikret, dro han til med konkurransens nest beste hopp, en dobbel bio 1980 belønnet med 95 poeng, slik at han sammenlagt kom opp i 192 poeng selvom han strengt talt ikke trengte å gjøre det for å vinne.

Dobbel bio 1980 mutegrab er et triks som ikke er gjort i konkurranse tidligere.

– Jeg gjorde det bare for min egen del, jeg har vært gira på å gjøre det trikset i konkurranse en stund. Det passet veldig bra akkurat i dag, sier Ruud til Fri Flyt.

Endelig på pallen

Lagkamerat Sebastian Schjerve tok sin første pallplass i verdenscupen, med en sammenlagt poengsum på 182,50 poeng og en 3. plass.

– Det føles herlig! Jeg gjorde et helt nytt triks, det var veldig gøy at det holdt til en pallplass, sier Schjerve til Fri Flyt.

Finalen startet dårlig for Schjerve som falt i første hopp. Da ble presset lagt på 22-åringen fra Namsos, men han klarte å ta seg sammen og sette de to siste hoppene i finalen.

– Det var veldig gøy å komme på pallen i verdenscupen og se at all den harde treningen kommer til nytte, sier Schjerve til Fri Flyt.

Sandra Eie var dessverre litt uheldig og havnet til slutt på en 8. plass i finalen.

Dette var den siste verdenscupen i big air for denne sesongen, med sine to seiere vinner Birk Ruud verdenscupen sammenlagt i big air.

Sebastian Schjerve havnet på en 4. plass sammenlagt, det gjorde også Sandra Eie.

Referat fra finalen

Run 1 damer:

Sandra Eie forsøkte i sitt første run en double cork 1080 til høyre, et triks bestående av to saltoer og 1080 grader rotasjon. Hun lyktes derimot ikke med å sette landingen.

Megan Oldham satte standarden tidlig med en venstre double cork 1260 mutegrab, samme triks som Sandra, bare med 180 graders rotasjon ekstra. 89 poeng

Sarah Hoefflin gjorde en switch double cork 1080 mutegrab, samme triks som Sandra Eie, bare at hun kommer baklengs ut av hoppet 84,50 poeng.

Den regjerende olympiske mesteren i slopestyle, Mathilde Gremaud gjorde også en double cork 1260. 88 poeng.

Franske Tess Ledeux gikk gigantisk i sitt første hopp, og en trolig planlagt double cork 1620, ble til en alt for stor double cork 1800.

Run 1 herrer:

Amerikanske Alex Hall landet finalens første triks med en switch double cork 1800 (to baklengs saltoer med fem hele rotasjoner). 85,75 poeng.

Nykommeren Troy Podmilsak, som er regjerende juniorverdensmester i både Slopestyle og Big Air, gjorde en triple cork 1800 mutegrab. 91,75 poeng

Sebastian Schjerve underroterte en double bio 1800 i sitt første run, og var helt avhengig av å få landet de to neste hoppene sine.

Birk Ruud landet en perfekt switch triple cork 1980 mutegrab, som ga han 96,75 poeng, rett opp i ledelsen. Det er samme triks som sikret han OL-gullet i Beijjing.

Run 2 damer:

Sandra Eie forsøkte og forbedre trikset sitt fra sitt første hopp, men var litt uheldig med grabben og landingen. 63,25 poeng.

Megan Oldham gjør back2back (begge rotasjonsretninger) double cork! I sitt andre run speilet hun trikset sitt mot venstre med en høyre double cork 1260. Det belønte dommerne med 87 poeng, og en foreløpig ledelse i skrivende stund.

Etter å ha feilet i første run, landet britiske Kirsty Muir en perfekt venstre double cork 1440 i sitt andre run, et triks som ikke mange jenter i verden gjør. Et triks som ga hun 94 poeng.

Hun fikk seg en ordentlig trøkk i sitt første hopp, men Tess Ledeux trosser smertene og lander en perfekt double cork 1620 i sitt andre run. 95,00 poeng.

Run 2 herrer:

Østerriske Lukas Muellauer startet det andre runnet med en switch double cork 1800 tailgrab og fikk strøket scoren fra første run på 18 poeng, med 88,50 poeng.

Unggutten fra USA Hunter Henderson gjorde samme triks som Muellauer, og ble belønnet med en helt identisk score: 88,50.

Mac Forehand gjorde en veldig stor double cork 1980 med stalefish grab (nesten helt bakerst på skien), 94.25 poeng.

Med fall og 13 poeng i første run landet Sebastian Schjerve en double bio 1800 mutegrab og ble belønnet av dommerne med 89,50 poeng.

Lederen etter første run Birk Ruud, matchet Schjerve sitt triks: Double bio 1800 som ga 91 poeng og sendte Ruud rett opp i ledelsen igjen.

Timothe Sivignon, vinneren av kvalifiseringen gjorde en switch double bio 1620 mutegrab i sitt andre run, og la seg rett bak Ruud.

Run 3 damer:

Sandra Eie gjorde en venstre dobbel cork 1260 i sitt siste run, men landet litt dårlig og ble stående med totalt 112,75 poeng og en 8. plass i denne verdenscupen.

Oliva Asselin hoppet seg inn på pallen med en switch dobbel 1080, belønnet med 85,5 poeng av dommerne.

Mathilde Gremaud landet en switch double cork 1080 i det tredje runnet, og la seg rett over Asselin.

Megan Oldham tar seieren i Copper Mountain med back2back dobbel corks.

Run 3 herrer:

Sebastian Schjerve gjør et triks vi ikke har sett tidligere, en switch double cork 1800 der han bytter fra høyre tailgrab til venstre tailgrab (bakerst på skien). Det sendte han opp på pallen rett bak Birk Ruud.

Amerikanske Mac Forehand gjorde en switch triple cork 1800, men bommet på grabben og klarte ikke ta igjen verken Ruud eller Schjerve.

Troy Podmilsak gjorde en dobbel bio 1620, men det var ikke nok til å nå pallen denne gangen.

Tim Sivignon gjorde en switch dobbel bio 1800 og tok fra Schjerve 2. plassen.

Birk Ruud gjorde en dobbel bio 1980, selv om han allerede hadde vunnet. 95,25 poeng.

Resultatlister finale damer:

 1. Megan Oldham

 2. Mathilde Gremaud

 3. Olivia Asselin

 4. Sarah Hoefflin

 5. Kirsty Muir

 6. Tess Ledeux

 7. Grace Henderson

 8. Sandra Eie.

Resultatlister finale herrer:

 1. Birk Ruud

 2. Tim Sivignon

 3. Sebastian Schjerve

 4. Lukas Muellauer

 5. Hunter Henderson

 6. Troy Podmilsak

 7. Jesper Tjäder

 8. Mac Forehand

 9. Alex Hall

 10. Oliwer Magnusson

Publisert 16. desember 2022 kl 17.59
Sist oppdatert 16. desember 2022 kl 18.34
annonse
Relaterte artikler
Sandra Eie og Johanne Killi
Eie er eneste jente på landslaget

Eneste jente på landslaget

Birk Ruud og Johanne Killi vant verdenscupen sammenlagt.
Johanne Killi og Birk Ruud vant verdenscupen sammenlagt

Killi og Ruud med sammenlagtseier i verdenscupen

GJENNOMBRUDD: Sebastian Schjerve har levert gode resultater denne sesongen, her fra 2. plassen i Mammoth. Foto: Freeskilandslaget
Sebastian Schjerve om livet som freeskier

– Min største drøm er å fortsette som nå

DOBBELT NORSK: Birk Ruud og Christian Nummedal skaffet Norge dobbel medalje i VM-finalen i slopestyle. Birk Ruud tok gull, Christian Nummedal sølv og Andri Ragettli fra Sveits tok bronse. Foto: Freeskilandslaget
MEDALJEFEST I VM I GEORGIA

Birk Ruud tok VM-gull i slopestyle

VM-BRONSE: Johanne Killi tok VM-bronse i slopestyle-finalen i Georgia. I tillegg leder hun verdenscupen sammenlagt. Foto: Freeskilandslaget
KILLI TAR 3. PLASS i GEORGIA

VM-bronse til Johanne Killi

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen