– Det er mange som tror at det å ha med seg mer utstyr er en sikkerhet. Jeg ser på det annerledes: Hvis du har med deg masse greier, så beveger du deg mye saktere, blir mer sliten, og det er en større risikofaktor enn å ha med seg mindre og kunne bevege seg fort uten å bli så sliten, sier skiprofil Stian Hagen og sekken han har pakket til langturen Høgruta i Jotunheimen.

Han legger til at skigleden også skal få komme i fokus på en slik tur. 

Annonse

Folk har forskjellig innstilling til det som trengs å være med, og selv om Hagen har det overordnede ansvaret for turen, er det imponerende nok også han som går med den soleklart letteste sekken av gruppen på syv. 

Stian Hagen på vei opp til Besshøe i Jotunheimen
LETT GJENNOM JOTUNHEIMEN: Det var ingen som helt forsto hvordan frikjører Stian Hagen klarte å få sekken sin så lett. På turen gjennom Høgruta vard et den absolutt letteste i følget med et sted mellom seks og syv kilo. Bilde: Christian Nerdrum

– Jeg har det samme i sekken på nesten alle turer jeg gjør på ski. Eneste forskjellen er at jeg har med meg breutstyr på bre og én ekstra trøye på flerdagersturer. Sekken min på Høgruta er et sted mellom seks og syv kilo, sier Stian Hagen som inkludert i denne oppakningen har med seg utstyr som bretau, stegjern, klatresele, førstehjelspsutstyr, multitool, repkit og navigasjonsutstyr. 

– Hvis du ser på alt du har i sekken og velger det letteste, funksjonelle utstyret, så er det utrolig mye vekt å spare. 

Innholdet i sekken til Stian Hagen til Høgruta i Jotunheimen
INNHOLDET: Dette er alt Stian Hagen pakker med seg (minus ekstra klær) til femdagersturen gjennom Jotunheimen. Bilde: Christian Nerdrum

Hagen går også gjennom hvordan han kler seg og avslører at han foretrekker syntetisk undertøy fremfor ull

– Det er vel som vel er å banne i kirka i Norge, men erfaringsmessig fungerer det bedre for meg, sier Hagen. Ekstra sokker eller bokseshorts tar han ikke med seg. Kun en ekstra trøye han av hensyn til sine turkamerater når de kommer frem til hyttene. 

– Jeg pleier å drille hull i surfshortsen for å spare vekt, sier Hagen spøkefullt Ole-Kristian Strøm som innrømmer å ha mye å lære av Hagen.

Før oppstart blir det også nødvendig å ta en liten kontroll på hva den mer urutinerte Tiril Sjåstad Christiansen har pakket med seg. Hva han mener hun bør legge igjen i bilen på Bessheim kan du selv se i filmen.

Høgruta i Jotunheimen (episoder)

Episode 1: Dette er Høgruta i Jotunheimen

Episode 2: Slik pakker Stian Hagen til langturen

Episode 3: Bessheim/Gjendesheim - Besshøe - Memurubu

Episode 4: Memurubu - Surtningssue - Glitterheim

Episode 5: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen

Episode 6: Spiterstulen - Galdhøpiggen - Leirvassbu

Høgruta i Jotunheimen

Høgruta i Jotunheimen går over 5 dager i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark.

Originalruta går over minst åtte breer og sju 2000-metertopper, inkludert de to høyeste: Galdhøpiggen og Glittertind. Overnatting skjer på betjente hytter.

Hver etappe er omlag 15 km, med 1000 – 1500 meter stigning.