/ Topptur

Høgruta solo på 16 timer

Gjermund Nordskar brøytet seg gjennom Jotunheimen på rekordtid.

Sist oppdatert 27. april 2018 kl 12.19
RUTA: Høgruteturen dokumentert på treningsappen Strava. Gjermund Nordskar mener han har satt rekord på den originale Høgruta i Jotunheimen.
RUTA: Høgruteturen dokumentert på treningsappen Strava. Gjermund Nordskar mener han har satt rekord på den originale Høgruta i Jotunheimen.

– Det var skikkelig brøyteføre fra Spiterstulen og en hard mental utfordring, sier en stolt Gjermund Nordskar i bilen på vei fra Krossbu. Han ble første til å fullføre Høgruta solo på ett døgn. 

Dit kom han torsdag kveld, etter å ha brukt 16 timer og ti minutter på 85 kilometer og 7600 høydemeter. Han gikk den originale Høgruta i Jotunheimen to timer raskere enn Lars Erik Skjervheim, Martin Andersen og Malene Blikken Haukøys, som var de første som gjennomførte hele Høgruta i en smell våren 2015.

Senere ble den tiden slått av Lars Ragnar Manengen og Vegard Fredheim, som kom til Krossbu etter å ha gått på ski i 15 timer og 27 minutter våren 2016.

– Jeg lå godt foran tidene deres helt til Galdhøpiggen, men da jeg kom til Leirvassbu var jeg plutselig langt bak. De gikk kvista løype opp til Leirvassbu, og da går det mye raskere. Jeg gikk over Tverråtinden, Bukkeholsbandet og Leirløfte slik Stian Hagen har definert den originale ruta, sier Nordskar. 

(Saken fortsetter under bildet)

Gjermund_MID9788 2
Gjermund_MID9788 2

STOLT: Gjermund Nordskar i mål på Krossbu. Foto: Martin I. Dalen

Rutelegger Stian Hagen har også gjort et forsøk på å sette rekord alene.

Gjermund Nordskar forteller om en lang dag der han var helt alene i Jotunheimen. Det vil si, ikke helt. Superparet Kilian Jornet og Emelie Forsberg var på besøk i området.

– Kilian, som er skadet, satt utenfor Spiterstulen og tråkket på sykkelrulle. Men Emelie hadde vært på Galdhøpiggen, og jeg kunne bruke sporene hennes.

(Saken fortsetter under)

Gjermund Nordskar - Høgruta alene 2018 - Martin I Dalen 1200x
TØFT: Det var tidvis skikkelig brøyteføre, forteller Gjermund Nordskar. Foto: Martin I. Dalen

TØFT: Det var tidvis skikkelig brøyteføre, forteller Gjermund Nordskar. Foto: Martin I. Dalen

Gjermund Nordskar er svært sprek, både med ski og joggesko på beina. I vinter har han flere pallplasser i randonnéekonkurranser, og til sommeren satser han for fullt på fjelløping.

Nordskar er også mannen som besteg den høyeste toppen i alle landets 37 nasjonalparker. Det resulterte i boka Til topps i Norges nasjonalparker. Nå er han i gang med et nytt bokprosjekt, en toppturbok for hele Jotunheimen.

– En slik ekspresstur gjennom Høgruta er en fin måte å få oversikt på, sier Nordskar, som gikk ruta for første gang på ett døgn.

Gjermund Nordskar 1 - Høgruta alene 2018 - Martin I Dalen 1200x
Gjermund Nordskar underveis på solostuntet. Foto: Martin I. Dalen

DÅRLIG MED UTSIKT: Gjermund Nordskar underveis på solostuntet. Foto: Martin I. Dalen

Les også: Turekspertene i UTEs testvinnere. 

Les også: Gjermunds favoritt nasjonalparker.

Publisert 27. april 2018 kl 12.19
Sist oppdatert 27. april 2018 kl 12.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen