Høgruta i Jotunheimen har siden oppstarten i 2014 allerede vokst seg stor til å bli en de mest populære flerdagersturene på våren. Femdagersturen blir gått av flere hundre hver vinter, og byr på noen av de vakreste toppene i hele landet.
Fri Flyt har ved flere anledninger gått turen, som normalt tar fem eller seks dager for godt trente mosjonister.
Ruta ble opprinnelig etablert av skiproff Stian Hagen og fotograf Johan Wildhagen, og starter ved Bessheim eller Gjendesheim. Når turen er ferdig ved Krossbu har du tilbakelagt 7500 høydemeter og 94 kilometer på ski.

HØYT: På turen går du blant annet innom Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen. Foto: Erlend Sande
Du er nødt til å forberede seg på en tung, lang og strevsom tur med noen fantastiske premier ved hvert stopp. Den tyngste delen av turen er dag 4, hvor du skal opp Norges høyeste fjell.
Guiden nedenfor er kun ment for å gi et inntrykk av hva som venter deg på den fantastiske femdagersturen gjennom Jotunheimen. Skal du legge ut på turen, kreves riktignok flere forberedelser. Guideboka ”Høgruta i Jotunheimen” gir fullstendig turbeskrivelser fra dag til dag, og kan være et svært viktig hjelpemiddel.
Dag 1
Bessheim og Gjendesheim er de to akte startstedene på ruta.
Det stiger rolig opp mellom fjellbjørkene mot Bessvatnet, der du får langet ut, før det stiger bratt opp mot Besshø (2258 moh.). Så er det rennekjøring ned mot Besseggen og vårsløsj i bekkedalene ned mot Memurubu.

Flyfoto av siste del av Dag 1. De fleste rennene på sydsiden av Besshøe har blitt kjørt, og de byr på morsom skikjøring under rette forhold. Men du skal være obs på at det ofte er steinete og vanskelig å komme inn på toppen, og når snøen er hard anbefales de ikke. Foto: Marte Stensland Jørgensen

Foto: Marte Stensland Jørgensen
Dag 2
Her går du opp fra Memurubu med vakre Gjende i bakgrunnen. Bratt nedkjøring fra toppen av Surtningssue (2368 moh.). Kryssing av et vann og den siste motbakken opp mot Glitterheim gjør at det smaker ekstra godt med en øl i solveggen på Glitterheim.

STARTEN: Starten av dag to på Høgruta i Jotunheimen. Foto: Erlend Sande
Skal du gå Høgruta må du være obs på værvarselet. Her kan været skifte fort. På denne dagen bildet nedenfor ble tatt ble vinden for sterk til å gå over Surtningssue (2368 moh), så gruppen valgte å ta veien over Russvatnet til Glitterheim.

MEMURUBU: Underveis i dag to av Høgruta i Jotunheimen. Foto: Christian Nerdrum
Dag 3
Turens snilleste og mest direkte oppstiging, det går strake veien rett opp til toppen som snøen sørger for at Glittertind er høyere enn Galdhøpiggen (2465 moh.). Her kan du få panoramautsikt til neste dags rute før du kjører ned til Spiterstulen, fjellhotellet med svømmebasseng.
Dagen starter med en jevn, in oppgang mot Norges nest høyeste fjell, Glittertinden (2460 moh.).

GLITTERTIND: Glittertind gir fantastisk nedkjøring. Foto: Erlend Sande
Dag 4
Det har blitt gått flere varianter på dag 4, og det er to muligheter når du skal gå den tyngste etappen på turen.
En av variantene på dag 4 går over Tverråbrean, Bukkeholsbandet, Søre Illåbrean og Leirløyfte. Kjenner du likevel at kreftene orker en ordentlig langtur går du over Norges høyeste fjell - Galdhøpiggen. Se rutevalgene her:

RUTEVALG: Se de ulike rutevalgene her. Foto: Marte Stensland Jørgensen

NEDKJØRINGEN: Galdhøpiggen byr på fantastiske 2000 meter med nedkjøring. Her er Stian Hagen på vei ned fra fjellet en maidag. Foto: Erlend Sande
Dag 5
Her venter Storebjørn - et av det flotteste skifjellene i landet. Etter å ha forsert den bratte topp flanken, kan du juble over å ha nådd alle de fem toppene som var målet for turen. Her har du utsikt mot Hurrungane, der turen kunne ha fortsatt. Går du Høgruta må du derimot nøye seg med å kjøre ned til Sognefjellsveien og Krossbu.

STOREBJØRN: Turen opp til Storebjørn. Foto: Erlend Sande

SISTE NEDKJRØING: Etter toppen av Storebjørn venter turens siste nedkjøring mot Krossbu. Foto: Erlend Sande
Skal du gå for rekord?
Dersom de fem dagene ble for lange, eller du føler de gikk for lett - kan du gå for rekord på Høgruta.
I mai 2015 satte randoutøverne Lars Erik Skjervheim, Malene Blikken Haukøy og Martin Andersen den aller første rekorden på Høgruta. Tiden var 18 timer og 17 minutter. Rekorden stod seg helt frem til april 2016, når syklistene Lars Ragnar Manengen og Vegard Fredheim knuste rekorden med nesten tre timer. I mellomtiden forsøkte rutens grunnlegger, Stian Hagen, seg på rekord dagene før. Det var uten hell.
I 2018 gikk Gjermund Nordskar ruta alene på 16 timer, og den nye rekorden ble tatt av Sondre Kvambekk i 2018, med 14 timer og 37 minutter like etter. Den stod helg til Fredheim på nytt gikk turen i 2020, og klokket inn 13 timer og 37 minutter.
Når en langtur, slik som Høgruta i Jotunheimen, har så mange alternativer, kan det være vanskelig å vite hva som er gjeldende for å gå for rekord. Likevel har spørsmålet en fasit. For at rekorden skal være gjeldene må du følge denne malen:
Start: Inngangsdøren på Bessheim.
Du skal innom høyeste punktet på alle toppene: Surtningssue, Glittertind, Galdhøpiggen og Storebjørn.
Mellom toppene må du ta på hytteveggene på alle hyttene: Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen, Leirvassbu.
Klokken stoppes når du står på asfalten på Sognefjellsveien.
GPS-spor legges fram for å vise rute og tid.
Det er lov å ta imot mat og drikke på hyttene underveis.
Hva tar du med deg?
Du trenger faktisk relativt lite på denne turen. Så lenge du har med de sikkerhetsdeltaljene som trengs vil en lett sekk være med på å øke sikkerheten. Å bære lett vil gi deg større marginer. Dessuten har du det det mer gøy og du vil ha krefter til å ha gøy på vei ned også.
Kanskje er det greit hvis sekken er relativt tung de første dagene, men etterhvert begynner det å tære på. Når du skal gå mange mil over mange dager er det viktig å få ned vekta. Du tror du trenger mer enn du gjør. To-tre kilo ekstra vil utgjøre betydelig i energiforbruk.
Hva gjelder skistørrelse, vil det ideelle være rundt 90 mm under fot og normale randostøvler.

SEKKEN: Da Stian Hagen gikk turen i 2014 hadde han dette i sekken. Foto: Erlend Haugen
Slik pakket han sekken da han gikk den i 2019:
Boken Høgruta i Jotunheimen
Utgitt av Fri Flyt AS i 2015.
Skrevet av Stian Hagen, som også etablerte Høgruta sammen med Johan Wildhagen.
Gir detaljerte turbeskrivelser, utstyrstips og gjør deg generelt godt forberedt på femdagersturen.
Har også pakkelister, kart og rutealternativer.
Tilgjengelig for salg på friflytbestill.no.