Dag 3

Glitterheim (1384 moh) – Glittertinden (2464 moh) – Spiterstulen (1104 moh)

Distanse: 15 kilometer

Stigning: 1080 meter

Nedkjøring: 1360 meter

Opp fra Glitterheim 

Fra Glitterheim går ruta i nordlig retning, rett opp mot toppen av Glittertind. Her kan du i prinsippet gå hvor som helst, men det mest naturlige blir å holde noe vest for den merkede sommerruta på kartet. Dette er et glimrende sted for å lage et perfekt opp-spor, hvor du bruker terrenget og variasjoner i snøen mest mulig effektivt for å spare krefter. I Alpene sier de at 12 grader er den perfekte vinkelen for å bruke minst mulig krefter på vei opp, og dette er det ideelle stedet å prøve ut denne teorien.Toppen av Glittertinden er det nest høyeste punktet på Høgruta i Jotunheimen

Denne turbeskrivelsen er hentet fra boka Høgruta i Jotunheimen, men det er også fint å gå på Glitttertinden som dagstur med retur til Glitterheim.

Ned til Spiterstulen

Fra toppen av Glittertind kjører du i vestlig retning langs ryggen i ca 700 meter, før du gradvis drar litt mot nord og så vestover igjen ned i renna under Glitteroksle. Fra toppen og til du er inne i renna, må du være oppmerksom på at det er mye stein og tynt snødekke, så kjør forsiktig! Vel inne i renna kan du prøve ut de forskjellige himmelretningene for å finne de beste forholdene. Renna har alle aspekter fra nordvest til sør, så du vil høyst sannsynlig finne perfekte forhold på et av disse. 

I bunnen av renna følger du dalen i vestlig retning til du treffer merket løype mellom Spiterstulen og Glitterheim. Fra Skautkampan og ned er er det best og traversere gradvis nedover i rettning 

Spiterstulen ca en km, og så kjøre ned langs bekken som er merket på kartet. Fra Skautkampan og ned er er det best å traversere gradvis nedover i retning Spiterstulen ca. en kilometer og så kjøre ned langs bekken som er merket på kartet. Dette kan by på meget fin skikjøring. Herfra kan du enten ta på fellene og gå langs veien, eller ta skiene på skulderen og gå på veien opp til Spiterstulen.

Alternativ rute for dag 3 på Høgruta i Jotunheimen

Hvis vær og sikt ikke er bra nok til å ta turen over Glittertind, følger du merket vinterløype mellom Glitterheim og Spiterstulen.

To nedkjøringsvarianter fra Glittertinden (2460 moh). Den røde er brattere og holder mer snø. Den blå er slakere, men du skal våre obs på at det ofte kan være tynt snødekke og steinete.  Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen.
To nedkjøringsvarianter fra Glittertinden (2460 moh). Den røde er brattere og holder mer snø. Den blå er slakere, men du skal våre obs på at det ofte kan være tynt snødekke og steinete. Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen.