Ved Bessheim turisthytte er det lite som tyder på at du snart skal tilbringe fem dager i alpint terreng, alt som er å se er runde åser og vidder, ikke akkurat et typisk landskap for alpin skiferdsel. 

Men i løpet av turen opp åpenbarer sakte, men sikkert Jotunheimen seg foran skituppene. Først Besshøe, dagens mål som ruver over den mer berømte Besseggen, så gradvis mer og mer av Jotunheimens alpine landskap, til du til slutt står på toppen og kan se mer eller mindre hele Jotunheimen. Fra toppen av Besshøe kan et trent øye se alle toppene som skal bestiges i løpet av de neste fem dagene; Surtningsue, Glittertind, Galdhøpiggen og Storebjørn.

Dag 1

Bessheim (964 moh)/Gjendesheim (1008 moh) – Besshøe (2258 moh) – Memurubu (1008 moh)

Distanse: Ca 16 kilometer

Opp: 1200 meter

Nedkjøring: 1200 meter

Opp til Besshøe

Fra Bessheim starter turen i nordvestlig retning opp bakkene bak hytta. Her går det i prinsippet an å gå hvor som helst. Dette er et typisk sted hvor folk setter for stor fart og det blir strekk i gruppen allerede før turen har startet på ordentlig. Et bra tips er å bruke denne første bakken til å komme inn i en rytme som gruppen kan holde hele turen, og trene på å gå et slakt fint spor hvor en utnytter terrengformasjoner for å spare mest mulig energi på vei opp. Husk at det er langt igjen til Sognefjellet!

Når du kommer opp første bakke, åpenbarer Bessvatnet og Besshøe seg. Herfra er det to muligheter: Den ene er å krysse Bessvatnet og gå opp i nærheten av bekkefaret Grotåe. Det beste her er å gå en stigende travers på østsiden av Grotåe, under Bukkehøe. Det andre alternativet er å følge ryggen til Bukkehøe helt fra østsiden av Bessvatn. Fra Bukkehøe går begge variantene opp den fantastiske passasjen Brue, og opp kuppelen til toppunktet på Besshøe (2258 moh). På toppen av Brue kan det være lurt å ta seg tid til å titte litt på ruta ned til sørøst-renna, hvis du har tenkt å kjøre denne ned. Toppen på Besshøe er stor og rund, og det kan være vanskelig å finne retningen ned til renna, men fra toppen av Brue har du god oversikt og kan se deg ut noen landemerker som kan hjelpe med navigeringen inn i renna fra toppen. Fra toppen kan du også se vestover mot de andre toppene på Høgruta

Denne turbeskrivelsen er hentet fra boka Høgruta i Jotunheimen. Besshøe er også fin som dagstur, med retur til Bessheim eller Gjendesheim.  

Ned til Memurubu

Det er flere alternative nedkjøringer fra toppen av Besshøe. Vanligvis er flanken/renna på sydøst-siden, i retning Besseggen, det beste alternativet. Denne byr på fantastisk skikjøring og er 30 grader på det bratteste. 

Én mulighet er å kjøre renna nesten helt ned til Bessvatnet, det lønner seg å stoppe rundt 1500 moh. Dette er å anbefale ved gode forhold, da det gir nesten 800 høydemeter med nedkjøring. Alternativt kan du skrå ut i vestlig retning på ca 1700 moh og prøve å holde høyden så godt som mulig over mot Bjørnbøltjønne. Vanligvis må du ta av deg skiene i en kort seksjon for å komme over en ur/rygg, hvis du velger dette alternativet. Hvis du velger å traversere ut på 1700 moh, kan du prøve å holde høyden så godt du kan på nordsiden av Bjørnbøltjønne. Men på et eller annet tidspunkt blir du enten nødt til å ta på fellene eller tråkke opp for å komme til skaret mellom Bjørnbøltjønne og sørvest-ryggen på Besshøe. Enten kan du kjøre ned til Bjørnbøltjønne og følge vestkanten av vannet opp, eller du kan holde på nordsiden.

Hvis du velger å kjøre ned til 1500 moh, må du på med fellene her og gå opp igjen ca 200 høydemeter i vestlig retning, under sørsiden av Besshøe. Siden du allerede har fellene på, kan det lønne seg å gå en stigende travers på nordsiden av Bjørnbøltjønne. Når du kommer opp i skaret mellom Bjørnbøltjønne og sørvestvest-ryggen på Besshøe, kan du ta av deg fellene og skli over flatene til den siste nedkjøringen mot Memurubu.

Fra Bjørnbøltjønne sklir du i vestlig retning til rett under punkt 1452 på kartet. Herfra følger du en renneformasjon som fører helt ned til Memurubu. Denne byr ofte på fantastisk vårsnø og morsomt terreng.

Alternative nedkjøringer

Rennene på sørsiden av Besshøe kan by på utfordrende og litt brattere kjøring, men det kan være vanskelige å finne inngangen på dem, da fjellet ofte er avblåst og steinete. Vær oppmerksom på at disse rennene kan være isete hvis sola ikke har fått skikkelig tak, og du bør være sikker på at du behersker ca 40 grader bratt skikjøring på isete forhold før du begir deg ut på denne nedfarten. Hvis du har ambisjoner om å kjøre en av rennene, kan det være en fordel og ta en stopp på vei over Valdresflya (hvis du kommer denne veien) og studere inngangen og forholdene nøye med kikkert.

Alternativ rute for første dag på Høgruta

Ved dårlig vær/sikt, er det beste alternativet å gå fra Gjendesheim over Gjende til Memurubu. Dette er ca 10 km langs merket vinterløype over Gjende. Hvis du har begynt turen opp fra Bessheim, men merker at forholdene ikke er gode nok til å bestige Besshøe, kan du krysse Bessvatn til sørvesthjørnet og følge normal-rutebeskrivelsen derfra.

Flyfoto av siste del av Dag 1. De fleste rennene på sydsiden av Besshøe har blitt kjørt, og de byr på morsom skikjøring under rette forhold. Men man skal være obs på at det ofte er steinete og  vanskelig å komme inn på toppen, og når snøen er hard anbefales de ikke. Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen
Flyfoto av siste del av Dag 1. De fleste rennene på sydsiden av Besshøe har blitt kjørt, og de byr på morsom skikjøring under rette forhold. Men man skal være obs på at det ofte er steinete og vanskelig å komme inn på toppen, og når snøen er hard anbefales de ikke. Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen