/ Topptur

– Boka åpner opp Jotunheimen

Skiproff Stian Hagen mener Jotunheimen har blitt glemt i utviklingen av topptursporten. Nå gir han ut guidebok til Høgruta.

Sist oppdatert 16. desember 2015 kl 14.49
GLITTERTIND: Andrea Binning på Glittertind - et av stedene man kjører på Høgruta. Foto: Christian Nerdrum
GLITTERTIND: Andrea Binning på Glittertind - et av stedene man kjører på Høgruta. Foto: Christian Nerdrum

– Folk ser på Jotunheimen som det stedet man går man fjellanorakk og spiser Kvikk Lunsj, men det er helt feil. Det er mye god skikjøring der, og mange fordeler med å kjøre ski der, sier Stian Hagen.

Høgruta, eller Jotunheimen Haute Route som den tidligere het, er en femdagerstur over Jotunheimen, som starter på Bessheim eller Gjendesheim, og avsluttes på Krossbu. Nå er hele turen samlet i en guidebok "Høgruta i Jotunheimen", gitt ut av skiproff og Høgruta-gründer Stian Hagen.

Fredag denne uken er det lanseringsfest for boken! Møt opp!

Turen er i underkant av åtte mil lang, og det tilbakelegges over 7000 høydemeter. Turen er med andre ord ikke for alle, og krever en del ferdigheter. Han mener derimot ikke det bør stoppe fra å lese boka.

– Jeg tror det er mye i boka som er til inspirasjon for folk som vil starte med å gå toppturer, og da er kanskje Høgruta det ultimate målet, selv om det kanskje ikke er før om et par år. Den gir inspirasjon både i form av bilder, og gode tips og råd om hvordan man går på tur sammen over flere dager, sier Hagen, som mener Jotunheimen er undervurdert i skisammenheng.

– Mange områder med kyst har ofte oppmot 600 meter med skog man må gå før man kommer opp. I Jotunheimen er det rett på fjellet, og man får god skikjøring hver eneste meter, mener Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

hagen
hagen

HAGEN: Stian Hagen på vei ned fra Glittertind. Foto: Christian Nerdrum

Fra idé til virkelighet

Sammen med kamerat og fotograf Johan Wildhagen startet han Jotunheimen Haute Route i 2012, og ble senere dømt om til Høgruta. Umiddelbart etter kom ideen om en bok - som nå er en realitet.

– Det var noe jeg tenkte umiddelbart etter at vi fant ut at konseptet var holdbart, men så var planen egentlig å skrive boken i fjor sommer også til jul i fjor, men en nyfødt datter hjemme var det helt umulig. Nå, et år senere, tror jeg det er en fordel at jeg fikk et år ekstra for å se på enda flere varianter i Jotunheimen. De mener jeg har tilført ruta mer kvalitet, og åpner den opp for enda flere brukere, sier Hagen.

Fornøyd redaktør

Redaktør for boka og ansvarlig redaktør i Fri Flyt AS, Erlend Sande, er godt fornøyd med resultatet som nå er ute for salg.

– Vi synes det har blitt en fin bok. Det er en kjempegod praktisk veiledning for den som planlegger å gå Høgruta på egenhånd. Vi har lagt mye ressurser i kart og flyfoto med inntegnede ruter. Med alle de flotte turbildene, er boka også en fin inspirasjon for de som har lyst til å gå ruta med guide og en flott souvenir for de som allerede har gjennomført turen. Det er få som har vært så mye på ski som Stian, og vi har fått plass til mange av hans tips for skiturer generelt og flerdagers turer spesielt. Alle toppturentusiaster vil ha noe å lære av denne boka, sier Sande.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

stian-hagen
stian-hagen

UNG: En noe yngre Stian Hagen i Jotunheimen. Foto: Finn Hagen

Hagens første

Dette er den første boka Hagen, som er en av Norges mest profilerte skikjørere, gir ut. Han bor til vanlig i Chamonix, og er både tindevegleder og entusiast med ski på beina. Da har ikke prosessen med å skrive en bok alltid vært like lett.

– Det har vært litt ufordrende å sette seg ned for å skrive den. Jeg er ikke så god til å sitte stille for en computer, og da deadlinen var langt unna virket det som om dette var et alt for stort prosjekt. Redaktør Erlend fikk sparka meg i rumpa noen ganger og motiverte meg. Jeg tror vi har fått til et produkt som kommer til å glede mange i framtiden, sier Hagen, som mener boka svarer på mange av spørsmålene han ofte får om turen.

– Når man sitter med boka i hånden blir det enklere å se om dette er noe for dem, eller om man skal gjøre det. Mange lurer på hvor vanskelig den er, og nå får de svarene. Jeg håper og tror den også vil motivere til å se mulighetene som finnes i Jotunheimen, sier Hagen.

Vil du gå Høgruta, eller bare la deg motivere av flotte skibilder og en god guidebok? Kjøp den nå på ffshop.no!

Publisert 16. desember 2015 kl 14.49
Sist oppdatert 16. desember 2015 kl 14.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen