For en lettelse det er, å våkne opp på Glitterheim og se solen skinne fra en relativt skyfri himmel. Etappe 2, dagen i forveien fungerte egentlig mest som en ventepølse uten næring i påvente av det som skal komme. Vinden har roet seg betraktelig og frykten for å mislykkes på «toppstøtet» til Glittertind (2460 moh) er liten.

Såre hæler teipes og gårsdagens slit er i ferd med å bli glemt før vi legger i vei. Riktignok blir gruppen møtt med en solid motvind opp den eviglange motbakken til Norges nest høyeste fjell, men det oppleves som småtterier sammenliknet med dagene vi allerede har lagt bak oss.

Annonse
Topptur på Glittertind
ROLIG: Dagen til Glittertind omtales ofte som hviledagen på Høgruta i Jotunheimen. Det er likevel 1100 høydemeter som skal gås. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Energinivået er overraskende høyt etter tre dager i skistøvler. Denne etappen omtales ofte som «hviledagen» på høgruta. Men det er da fortsatt langt nok, og 1100 høydemeter skal tilbakelegges. Etter fire, fem timer med effektiv gange er toppen nådd. 

– Det føles bra. Fantastisk utsikt og det beste været på turen så langt, sier tursjef Stian Hagen fornøyd  mens Tiril Sjåstad Christiansen har et lite hurrarop om å ha beseiret Norges høyeste fjell - på vinteren. Det er en sannhet som dessverre har smeltet bort med den raskt tilbaketrekkende isbreen på Glittertind

Tiril Sjåstad Christiansen kjører pudder på Glittertind
SJELDENT GODE FORHOLD: Tiril Sjåstad Christiansen var temmelig fornøyd etter denne turen på Glittertind - med sol og knedyp puddersnø... Bilde: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Nå gjenstår bare nedkjøringen. Skepsisen er stor etter de første meterne på topplatået. Vinden har gjort snøen relativt utfordrende å kjøre, med fokksnø og skavler i det øverste partiet. Heldigvis er situasjonen en helt annen lenger ned.

Stian Hagen Glittertind
ENDELIG: Stian Hagen fant det han lette etter. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hansen

Dette Stian har sagt hele tiden: Høgruta har fantastisk skikjøring fra alle fjellene en besøker hvis forholdene klaffer. Nå fikk vi endelig kjenne på det fulle potensialet. Det blir noen gode høydemeter før løssnøen etterhvert gir etter for solen og blir myk.

Etterhvert flater det seg ut og vi sklir ut av Steinbudalen og rundt ved Skauta før vi traverserer oss ned varm mat og kald drikke på fjellhytta Spiterstulen (1104 moh). 

Stian Hagen Glittertind
ENDELIG: Stian Hagen fant det han lette etter. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hansen

Toppturtipsene fra Stian Hagen til Tiril Sjåstad Christiansen denne gangen handler om når du skal benytte deg av hælløfteren og hvordan en gjør lappekast (kickturn). 

Spiterstulen
FREMME: En fornøyd gjeng vel fremme på Spiterstulen. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Høgruta i Jotunheimen

Episode 1: Dette er Høgruta i Jotunheimen

Episode 2: Slik pakker Stian Hagen til langturen

Episode 3: Bessheim/Gjendesheim - Besshøe - Memurubu

Episode 4: Memurubu - Surtningssue - Glitterheim

Episode 5: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen

Episode 6: Spiterstulen - Galdhøpiggen - Leirvassbu

Spiterstulen

Spiterstulen ligger på 1104 moh og markerer for mange starten på selveste Galdhøpiggen. Mange går også Glittertind herfra. Spiterstulen har 150 sengeplasser og holder åpent i ukene rundt påske.