Første etappe på Høgruta i Jotunheimen begynner i den østre delen av Jotunheimen. Da kan du enten spenne på fellene ved Bessheim fjellstue eller DNT-hytta Gjendesheim.

Dagens store mål er Besshøe (2258 moh) som er kjent som det første store fjellet i Jotunheimen når en teller fra øst. Vanligvis er dette blant de greieste etappene på Høgruta. Toppen bør kunne nåes på fire-fem timers gange.

Om en følger normalruta, er det vanligvis bare nedfarten som gjenstår fra toppen. Med vakre Gjende i bakgrunnen venter isåfall en fantastisk nedkjøring ned til Memurubu.

Skikjører peker på snødekt fjell
BESSHØE: Turen fra Bessheim til Besshøe og ned til Memurubu er blant de korteste etappene på Høgruta i Jotunheimen. Foto: Christian Nerdum

Turfølget i filmen, med Stian Hagen, Tiril Sjåstad Christiansen, Mari Arnøygard Wedum og Ole-Kristian Strøm må justere ruta på grunn av ustabil snø.

Muligheten ned de ellers fine nedkjøringene i de sørvendte rennene mot Memurubu, blir for risikofylt.

Guide og frikjøringsikon Stian Hagen tar ingen sjanser og velger heller ta samme vei ned som opp, for så traversere på oversiden av Gjende.

Ulempen med dette er at dagen blir enda lengre. Den åpenbare fordelen er at vi kommer oss trygt frem.

Første etappe av høgruta i Jotunheimen går fra Bessheim eller Gjendesheim til Besshøe og videre til Memurubu. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hansen
LANG FØRSTEDAG: Da turdagen strakk seg mot ni timer, begynte det å holde for de fleste. Turen til Besshøe fra Gjendesheim eller Bessheim er vanligvis en ganske rolig start, men når man må over i plan B av hensyn til sikkerheten, så blir det litt verre. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

– Første dagen var knallhard. Da måtte jeg virkelig jobbe med meg selv. Når vi da bikket ni timer, så tenkte jeg: Fy Fader! Få meg inn på en hytte! sier Tiril Sjåstad Christiansen når hun smått om sen kommer seg til hektene. 

Det er i ferd med å bli mørkt i det skiene parkeres på utsiden av turisthytta Memurubu, men på innsiden venter varme i peisen, stearinlys, god middag og levende musikk fra Åge Norland. 

Bessheim og Gjendesheim ligger øst i Jotunheimen, og er starten på høgruta for de fleste.
BEGYNNER I ØST: Bessheim og Gjendesheim ligger øst i Jotunheimen, og er starten på høgruta for de fleste.

I tre episoder fremover skal dessuten Tiril få tilgang til Stian Hagens bunnløse kunnskapsbank om toppturer og generell ferdsel i fjellet. Det første Tiril spør om, er tips til hva hun skal gjøre med en trøblete hæl, der hun stort sett alltid pådrar seg gnagsår. Skal den tapes før avmarsj, eller skal hun vente til antydningene kommer? 

Høgruta i Jotunheimen (episoder)

Episode 1: Dette er Høgruta i Jotunheimen

Episode 2: Slik pakker Stian Hagen til langturen

Episode 3: Bessheim/Gjendesheim - Besshøe - Memurubu

Episode 4: Memurubu - Surtningssue - Glitterheim

Episode 5: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen

Episode 6: Spiterstulen - Galdhøpiggen - Leirvassbu

Høgruta i Joutunheimen

Høgruta i Jotunheimen går over 5 dager i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Originalruta går over minst åtte breer og sju 2000-metertopper, inkludert de to høyeste:

Galdhøpiggen og Glittertind. Overnatting skjer på betjente hytter. Hver etappe er omlag 15 km, med 1000 – 1500 meter stigning.