– Vi hadde god tro på godt vær på bakgrunn av værmeldingen. Det var klart og fint vær på Bessheim da vi startet på fredag klokken 08.00. Føret var hardt og fint, forteller Otto Andreas Solberg til Fri Flyt.

Fra fredag til søndag gikk han med et større turfølge den populære flerdagsturen Høgruta i Jotunheimen. Målet var å klare turen på færre dager enn normalt antatt, mye på grunn av stengte hytter på Memrubu og Spiterstulen. 

Se flere bilder i galleriet nedenfor.

Høgruta i Jotunheimen lokker til seg omlag 400 skientusiaster i sesongen. Vanligvis tar de 7500 høydemeterne og 94 kilometerne fra Bessheim eller Gjendesheim fem-seks dager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

P5060736
P5060736

OPP: Magnus Andersen og Magnus Kolstad på vei opp fra Memrubu til Surtingssue på fredag. Foto: Otto Andreas Solberg

Det siste året har likevel flere forsøkt å gjøre turen så raskt som mulig. Først ble rekorden satt til 18 timer og 29 minutter, før den ble slått med nesten tre timer tidligere denne våren. Grunnlegger av turen, Stian Hagen, har også forsøkt å slå rekorden. Turene blir da gjennomført med minimalt av utstyr, og gjerne i et lite turfølge.

En tredje mulighet, som til nå ikke har vært veldig utbredt, er likevel en salgs hybrid-versjon av disse to. Hvor man går i et større turfølge, med full oppakning og likevel forsøker å korte ned på dagene ruta tar, slik turfølget til Solberg gjorde. Med på turen var også en tidligere rekordholder (Martin Andersen), i tillegg til dagens rekordholder (Vegard Fredheim). De fikk også med seg Magnus Andersen, Vigdis Skogly, Magnus Kolstad, Mari Trønnes, Stian Bakken og hunden Sjogg.

– En god gjeng med gode venner. Man blir ikke dårligere venner av å gå en slik tur sammen. Det gjelder å støtte hverandre og gjennomføre som et lag. Hvis ikke blir det tungt for noen og enhver, sier Solberg om turfølget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

P5070789
P5070789

LØRDAG: Fra lørdagsetappen ned fra Glittertind før siste henget ned til Spitterstulen. Da står fra venstre Stian, Mari, Vegard og Magnus K og ser opp mot Galdhøpiggen. Foto: Otto Andreas Solberg

– Tyngere enn vi antok

Etter turstart på Bessheim klokken 08.00 gikk turen videre.

– Da gikk vi opp Besshø, og kjørte på ski ned til Memrubu. Etter drøye fire timer og en time lunsj på memrubu satte vi kursen mot Surtningssue i kjempevær. Toppen og forholdene var bra, og vi tok ruta til Glitterheim som går over Stygghøbreatinden og ned breen. Vi var fremme på Glitterheim etter omlag 12 timer, forteller Solberg.

Der ventet overnatting på en selvbetjent hytte, før turen startet på nytt lørdag klokken 08.00.

– Turen opp til Glitterheim er jo forholdsvis enkel og grei og været og føret var topp. Ca. 150 høydemeter før toppen ble det dårlig sikt og vi brukte litt lenger tid enn planlagt over toppen. Men ikke mange høydemeterne ned på vei til Spiterstulen ble det klart og sola kom frem igjen. Da kunne vi se over til Galdhøpiggen og glede oss til neste topp. En god lunsj i bekkefaret nedenfor Spiterstulen også var det på igjen, sier toppturentusiasten.

Deretter fortsatte lørdagen mot Norges høyeste fjell.

– Vi gikk opp via Keilhaus topp, og de siste 100 høydemeterne på Galdhøpiggen var det også litt overskyet og vind, men litt utiskt. Vi kjørte ned via Porten og Storjuvbreen og ned til Leirdalen. Der var det søkkblaut snø og vi måtte stake og slite oss ned til Leirdalen. Det tok veldig mye mer tid enn hva som var forventet. Så marsjen opp Leirdalen fra parkeringen og til Leirvassbu ble en seig og tøff affære for alle 8. Vi var fremme kl 21.30, 13,5 time etter vi forlot Glitterheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IMG_7346
IMG_7346

BOLLEN: Vegard på vei inn i bollen ned fra Glittertind på lørdag. 

Fantastisk vær

Søndag var det bare sjarmøretappen igjen, med start klokken 10.00.

– Søndag tok vi en lang frokost og nøt det knallfine været med rolig tempo og lange pauser opp Storebjørn, Veslebjørn og ned til Krossbu før det ble en saftig burger i Lom. Vi var på Krossbu ved 15.30 tiden etter to lange pauser.

Jotunheimen hadde i helgen strålende vårvær, med sol, god sikt og mange varmegrader. Dermed kunne turdeltakerne trygt droppe de varmeste klærne. 

– Shorts ble tatt i bruk på søndag og vi gikk i t-skjorte og enkel super stort sett hele tiden, bortsett fra toppene, sier Solberg.

– Hvor fysisk krevende er Høgruta som en tredagerstur?

– Det å gå 3000 høydemeter og nesten tre mil på en dag er krevende. Det er tungt for beina å gå i støvlene i 12-13 timer i strekk. Alle som var med er i god fysisk form, og er godt trent. Jeg anbefaler ingen å ta to slike dager uten godt grunnlag, og med gode forberedelser, sier Solberg, som mener det er litt annerledes enn å gå for et rekordforsøk.

– En ting er å "løpe" gjennom på 15-18 timer med minimalt av vekt i sekk, kontra det å gå i en stor gruppe med tyngre sekker med mer mat.

Vil du lese mer om Høgruta i Jotunheimen? Boka om flerdagersturen er tilgjengelig på friflytbestill.no.