– Dette er en skitur som i løpet av relativt kort tid er blitt blant de mest populære toppturene i Norge. Høgruta i Jotunheimen går fra øst til vest i Jotunheimen, med overnatting på fem ulike hytter med mål om fem av Norges høyeste fjelltopper på veien, sier Stian Hagen.
I 2012 gikk Stian Hagen og fotograf John Wildhagen med et følge på fem denne turen for første gang. I dag har Høgruta i Jotunheimen blitt en svært populær langtur for rando-entusiaster, og det er etablert god logistikk på hyttene, samt et opplegg med shuttlebusser der det er nødvendig.
Serien ble først publisert mars 2019.

I 2012 fikk Stian Hagen (bildet) og Johan Wildhagen testet idéen om en høgrute gjennom Jotunheimen første gang. Den gangen var det den første av sitt slag i Norge, men siden den gang har det poppet opp mange flere høgruter rundt i den norske fjellheimen. Foto: Christian Nerdrum
I samarbeid med den svært rutinerte skiprofilen har Fri Flyt laget er webserie i seks deler om Høgruta i Jotunheimen.
– Vi prøvde å lage en skitur som fikk med seg det beste av skiterreng gjennom Jotunheimen, sier Hagen som har vært veldig opptatt av at også nedkjøringen skal være spennende når man går fjelltur med randonee-utstyr.
I 2019 tok Hagen med seg en ny gruppe skikjørere i forbindelse med denne webserien, der seerne lettere kan få et innblikk i konseptet - få tips til planlegging av turen, sikkerhet i fjellet, pakking av sekk, disponering av krefter og gruppedynamikk.

GLITRER: Glitterheim ved rota av Glittertind, Norges nest høyeste fjell. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen
I serien lærer man mye om å gå lange toppturer med utfordringer som gruppedynamikk, sikkerhet i fjellet, hvordan man unngår gnagsår, hvordan man kler seg, planlegger og pakker til turer som Høgruta i Jotunheimen.
Den første episoden av serien forklarer hele Høgruta i Jotunheimen. I den andre episoden forteller Stian Hagen hvordan han pakker til en langtur som Høgruta i Jotunheimen, med overnatting på varme hytter. Hva skal med og ikke med i sekken?
Episode tre tar for seg første etappe fra Gjendesheim eller Bessheim, opp til Besshøe og ned til hytta Memurubu. Episode fire fortsetter på Memurubu, videre til Surtningshue og DNT-hytta Glitterheim. I episode fem begynner turen på Glitterheim, før følget går til Norges nest høyeste fjell Glittertind, og kjører ski ned til Spiterstulen.
Sjette episode starter på Spiterstulen, fortsetter til Norges tak Galdhøpiggen og ned til Leirvassbu.

PUDDER I JOTUNHEIMEN: Tiril Sjåstad Christiansen fikk seg noen solide puddersvinger på vei ned fra Glittertind. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

HØYDEKURVENE: Kommer du deg gjennom hele Høgruta i Jotunheimen, får du med deg fem legendariske fjelltopper og seks fantastiske hytter i Jotunheimen.
Her kan du også lese vår guide til Høgruta i Jotunheimen
Det ble både motgang og medgang i forsøket, som klemte seg mellom noen kraftige lavtrykk. Mye vind og stor skredfare gjorde ferden hakket tøffere enn forventet, og fordi fjellet tvang gruppen til å velge plan C, og dermed de mest nøkterne rutene, strakk dagene seg gjerne mot 10 timer.

Turene er lange, så det er god grunn til å være fornøyd når man kommer frem. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Med på reisen hadde Stian Hagen med seg skiprofilene Tiril Sjåstad Kristiansen og Ole-Kristian Strøm, samt Stian Lauritzen og Mari Arnøygard Wedum. Hans Kristian Krogh-Hanssen var med som fotograf på turen, mens Fri Flyts Christian Nerdrum har stått for film og klipp.
Da Stian & co hadde kommet seg ned fra ellers prima tur til Glittertinden, var værmeldingen såpass vindfull at en fortsettelse ble for uansvarlig.
– Da får vi heller komme tilbake etter påske. De to siste etappene har jo fine forhold til langt ut i mai, sier Stian.

PUDDER UT I MAI: Simen Johannessen fikk seg noen meget anstendige puddersvinger på vei fra Galdhøpiggen til Leirvassbu. Foto: Christian Nerdrum
Han innser at det skal en del flaks til for at man klarer å gå gjennom hele ruta i ett uten å måtte bryte på grunn av været. Sannsynligheten for fem dager i strekk med godt vær i Jotunheimen er rett og slett ikke spesielt stor.
Derfor har Hagen også laget noen forkortede alternativer til Høgruta i Jotunheimen. Derfor er turen til Galdhøpiggen filmet på en helt annen tur enn den første, der de bare fikk med seg tre etapper av Høgruta.

RUTENS GRUNNLEGGER: Stian Hagen innser at man skal være heldig hvis været lar deg gå hele Høgruta i Jotunheimen. Foto: Christian Nerdrum
Høgruta i Jotunheimen (episoder)
Episode 1: Dette er Høgruta i Jotunheimen
Episode 2: Slik pakker Stian Hagen til langturen
Episode 3: Bessheim/Gjendesheim - Besshøe - Memurubu
Episode 4: Memurubu - Surtningssue - Glitterheim
Episode 5: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen
Episode 6: Spiterstulen - Galdhøpiggen - Leirvassbu

MEDVIND, OM IKKE ANNET: Det var ikke mangel på motgang heller. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen
HØGRUTA I JOTUNHEIMEN
Høgruta i Jotunheimen går over 5 dager i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Originalruta går over minst åtte breer og sju 2000-metertopper, inkludert de to høyeste: Galdhøpiggen og Glittertind. Overnatting skjer på betjente hytter. Hver etappe er omlag 15 km, med 1000 – 1500 meter stigning.
DAG 1: Gjendesheim/Bessheim - Memurubu
16 km – 1258 høydemeter
DAG 2: Memurubu- Glitterheim
18 km – 1400 høydemeter
DAG 3: Glitterheim - Spiterstulen
14 km – 1100 høydemeter
DAG 4: Spiterstulen - Leirvassbu
17 km - 1800 høydemeter
DAG 5: Leirvassbu - Krossbu
12 km – 1150 høydemeter