Hjem
 / Dette er idretten ungdom IKKE rømmer fra

Dette er idretten ungdom IKKE rømmer fra

Alle vinteridrettene sliter med stort frafall - bortsett fra telemark, viser tall fra Norges Skiforbund.

Sist oppdatert 30. mai 2016 kl 12.44
STRØMMER TIL: Telemark har god tilstrømning av ungdom, og kan vise til positive tall. Her med landslagskjørerer Sivert Hole. Foto: Norges Skiforbund
STRØMMER TIL: Telemark har god tilstrømning av ungdom, og kan vise til positive tall. Her med landslagskjørerer Sivert Hole. Foto: Norges Skiforbund

– I telemarksmiljøet er det aktivitet som står i fokus. I den aldersgruppen vi nå snakker om, er vi ikke så opptatt av at de skal terpe langrennsteknikk, eller kjøre flest mulig porter, sier sportssjef for telemark og randonee i Norges Skiforbund, Martin Gjøra.

På Skitinget, som ble avholdt i Trondheim i helga, viste Norges Skiforbund frem tallene som viser utfordringene knyttet til stort frafall fra organisert idrett. Etter 12-årsalderen halveres antall utøvere i de fleste idretter - med et soleklart unntak: Telemark. 

God tilstrømning

Med 65 prosent økning fra alderen 13-19 år knuser de også andre idretter. Langrenn, har for eksempel 70 prosent frafall, mens hopp og alpint begge har godt over 50 prosent frafall. I tillegg finnes det over dobbelt så mange utøvere i telemark som i kombinert.

Tallene fra Norges Skiforbund er basert på utøvere som er medlemmer i en klubb. Totalt er det 468 utøvere i Norge.

– Telemarksporten som konkurranseform har elementer fra alle de andre skigrenene i seg, både en alpin del, hopp, og langrennsdel, samtidig som vi prøver å ha mye terreng og momenter i konkurransene, for eksempel i form av reipelykkje, kuler, bølgefelt og lignende. Dette gjør at sporten blir både utfordrende, variert og morsom, sier sportssjefen.

Satser på lek og moro

Gjøra mener en del av suksessfaktoren er et stort fokus på lek og moro, allerede fra tidlig alder.

– Dersom utøveren har lyst til å leke seg i parken hele dagen, så må det også være helt greit. Da vet vi at utøveren har det kjekt, samtidig som all aktivitet på ski er utviklende for en telemarkutøver. På denne måten er utøverne selv med på å bestemme, sier sportssjefen.

Flere idretter har slitt med et stort fokus på utstyr. Det mener Gjøra ikke er tilfellet i telemark.

– Telemark er en idrett der du kan gjøre alt på ett par ski. Det er heller ikke mange som kjører med fartsdress før de nærmer seg juniorklassa. Det skal være økonomisk overkommelig for hele familien å være med på dette, og da kan ikke fokuset være på å alltid ha det aller nyeste eller beste utstyret. 

Publisert 30. mai 2016 kl 12.44
Sist oppdatert 30. mai 2016 kl 12.44
Relaterte artikler
Ingen motstand: Du kan løfte hælen cirka så langt som på bildet før du møter motstand.
Test av fjellskibinding

Test av Rottefella Xplore

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue