Samler danske telemarkski-entusiaster i Alpene

En nødhavn for norske telemarkere?

Sist oppdatert: 11. februar 2020 kl 13.56
SAMLING: Halvor Torgersen i løssnøen i Chamonix. Foto: Jacob Hertz
SAMLING: Halvor Torgersen i løssnøen i Chamonix. Foto: Jacob Hertz
Lesetid: 5 minutter

Dette er andre gang jeg deltar på dansk telemarksamling i Chamonix området. Skal man finne noen å stå telemark sammen med så må man visst ut av landet for tiden? Telemark blomster i mange andre land selv om det snart er forsvunnet i norge? Det er jo synd siden utstyret aldri har vært så bra som det det er nå. Det var ved en tilfeldighet jeg oppdaget noe som kunne se ut som en Dansk telemarksbølge i 2018. Jeg deltok på Telemarksforums “kom i gang tur” i Hemsedal i November. Her var det imponerende ca 500 Dansker på skitur og telemarkkjørere på alle nivåer. Danskene hadde et imponerende opplegg med en mengde kurs og tilbud. Kurs-systemet er det samme som det norske og mange av instruktørene er utdannet i Norge. Danskene holder et veldig bra nivå. Det er jo lett å være litt høy på pæra og tenke på de danskene man har møtt på på langrenn som skal prøve ski for første gang og være litt forutinntatt. Men sånn er det ikke. Danske telemarkere står masse på ski, tar kurs og reiser mye til Alpene. Nivået er høyt. Nordmenn er nok mer selvlært og tar i mindre grad kurser. Jeg deltok på et kurs i 2018 og lærte en del nyttige ting. Jeg tok A og B kurs i NSF på nittitallet og hadde godt av litt oppdateringer. Kort oppsummert så lærte jeg å kjøre baklengstelemark, holde mer avstand mellom knær i lengderetningen og mer samlede og parallelle ski. Samlede ski er nok mer effektivt, men på vanskelig og hardt underlag holder jeg fortsatt en knapp på en bred kjørestil, den såkalte apekatt-stilen. Den er kanskje ikke så elegant men mye mer stabil, spesielt på isete løyper. Jeg tenker at varierende underlag krever forskjellig kjørestiler.

Samlingen i Hemsedal var så hyggelig å være med på at jeg ble med på enda en Dansk telemarksamling i Chamonix rett etterpå- vinteren 2019. Denne holdes av Telemarkski.dk og entusiasten Jacob Hertz med det samme danske telemark-skimiljøet. Danskene er veldig hyggelige å være på tur med og har en herlig humor. En kan si det er deilig å være norsk på dansk telemarksamling. Det er kanskje folk som er ekstra ivrige som er med på telemarkssamlingen i Alpene, og skikjøringen er veldig bra. Fokuset er offpiste, og det er jo der telemark er best! 

Samlingen blir holdt uke 5 hvert år. I 2019 kom det enormt med snø i Chamonix. Det dumpet ca en halvmeter hver natt. Vinduet på rommet var ikke mulig å åpne etter noen dager. Dette er nok den aller beste turen med heisbasert skikjøring jeg har vært på noen gang. Vi var omtrent ikke i kontakt med løypenettet. Vi sto sju dager offpiste i helt utrolige forhold, og ble guidet av Jacob som er lommekjent. Jacob Hertz bor i området og jobber som skiguide og instruktør. Det gjør at vi alltid finner de beste stedene og den beste offpisten. Det var nesten så jeg gikk lei av kjøring i løssnø, -noe jeg ikke trodde var mulig. 

I følge deltakerne har hver samling hatt bra med snø de siste årene. I 2020 kom det også 80cm snø i løpet av turen og det var enormt bra. De to første dagene forgikk i løypene, og resten var offpiste. Nest siste dag var med sol, vindstille og løssnø mellom kne og navlehøyde. I 2019 kjørte vi rundt til alle områdene i Chamonix dalen og også noen områder utenfor. Ved store snøfall blir ofte heisene stengt og det gjelder å finne lavereliggende områder med skog. I 2020 var vi mer stasjonære og bodde i en stor hytte i Contamines. Standarden var gått opp mange hakk fra herberge i Chamonixdalen i 2019 til luksushytte i i Contamines i 2020 med utendørs boblebad og ski ut og inn. Vi var 25 stykker i 2020. Vi organiserte oss og laget mat selv, hadde øl og vin-system. Det gjør at turen blir til en veldig overkommelig pris. Det er noe av tanken bak samlingen at alle skal ha råd til å være med. Men man må være innstilt på å bo sammen med andre og sove på flermannsrom.

Det er skikjøring fra 09 til 16 hver dag, med felles dansk “Fråkkåst” i hytta kl 1230. Det er et par øl på kvelden og leggetid i 10-11 tiden. Uka går veldig fort og består av bare spising, soving, skikjøring og litt bobelbading. Jeg hadde faktisk ikke rukket å se forsiden av hytta før jeg reiste. Det passer meg veldig godt å ha fokus på ski når forholdene er så gode som de er her. Vi kjøpte heiskort for både Contamines og Saint Gervais. Når Contamines stenger, kan det være gode forhold i Saint Gervais siden det ligger litt lavere. I Saint Gervais var det enormt mye ukjørt snø i skoggrensen og det var bare å gi gass til beina ikke orket mer.

Det blir alltid litt moro ut av språket og litt misforståelser. Det går stort sett greit å bli forstått ved å bytte ut noen ord. De fleste deltakerne har også bodd eller studert i norge så jeg ble stort sett forstått uten å lage for mange “rare” danske kæmelåså-lyder.  Å lære seg det håpløse danske tallsystemet med snes er også en fordel. Gang med 20 og trekk fra 10 hvis “halv” er involvert. Bare ikke si fems- det er ikke lov. Det stopper på halv-fems selvsagt! Det blir gjerne noen komiske språk-situasjoner.

Jeg hadde en litt klønete formulering av ønsket om å hoppe og lande i myk snø. Noe som ble til uttrykket “hoppsne” og ble flittig brukt de siste dagene. Det var hoppsne ditt og hoppsne datt. Det er fremdeles litt uklart hva hoppsne er? Tiden får vise om det blir assimilert i det danske språk.

Publisert 11. februar 2020 kl 13.56
Sist oppdatert 11. februar 2020 kl 13.56
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen