Husker du oppskriften på lette Scarpa telemarksko? Tyler Jones, den norskbaserte rakettforskeren bak disse, har selvfølgelig også laget sin egen teletechbinding. Her følger hans oppskrift.

Påsken og våren er straks på plass i fjellene og det betyr lange fine toppturer for skiglade folk ... i hvert fall for dem med randoneebindinger. De få trofaste telemarkerne som fortsatt går lange turer med 75mm telemark sko og bindinger fortjener alt av respekt og ære, men man også syns synd på dem. Hvis du har gått en tur i 75 mm telemark utstyr med turvenner i de heiteste av Dynafit super-karbon stasj du skjønner at det er bare er j--lig tyngre.

Annonse

Telemark-tech bindinger basert på mer eller mindre avanserte blandinger av randonee og telemark bindinger kom på banen for noen år siden. Kreuzspitze, 22 Designs, Medijo, og Olympus Mountain Gear har sine utgaver, og Moonlight med sin Pure Tele opprettholder den 150 år gammel tradisjonen av litt gale nordmenn som lager telemark bindinger. Telemark-tech gir deg fordeler av randonee på vei opp og alle gleden med en telemarksving på vei ned.
Ønsker du dine egne tech-tele bindinger, men lommeboka din er litt tynn?

Ikke et uvanlig problem for telemarkkjørere.

Lag dine egne på 1-2-3!

G3 Ion og Zed har nemlig den fordelen at de kan få skarejern festet med hjelp av en brakett fra G3. Disse bindingene er også så høye at det er nok plass under dem for telemark bøyler ... Og med en litt modifisert design på braketten kan mann enkelt bruke G3 bindinger til både randonee og telemark!

Du trenger:

  • G3 Ion eller Zed bindinger
  • Voile Hardwire bøyler
  • Et par Tyler-tele braketter

Her er filen man trenger for å få brakettene skjært ut fra 3mm tjukk stål. Jeg fikk en kompis med tilgang til en vannskjærer til å kutte ut brakettene til meg. Her er dimensjonene:

Hvis ikke du har en laserkutter eller vannskjæringsmaskin i kjøkkenet ditt kan du kanskje høre med han Bjarte fra Moonlight. Braketten er ikke noe rakketforsking her, den monteres rett inn i bindingen slik de originale gjør.

Braketten har to posisjoner for bøylen slik at du kan raskt kan velge løse eller aktive bindinger, basert på hva du foretrekke.

Slik ser frambindingen ut med Tyler-braketten:

Boom! Klar for topptur!

Når du kommer til toppen før alle dine venner (fordi du har råsterke tele-lår) setter du telemarkbøylene på plass ...

Og kjør på!

Sjekk posisjon til bøylene:

PS! Har du noen gang vart midt inn i en renne som plutselig ble til "broken toilets" føre? Kjipt på alpint, og mindre enn greit på telemark ... Da er det bare å snu hælen på G3 bindingen din og låse hælen hvis nødvendig. Ja, ja det er juks, men du kjører på hjemmesnekrete telemarkbindinger, så kritikerne dine kan bare ta seg en bolle.

PPS. Fri Flyt har for tiden et par 22 Designs Lynx til test. Resultatet får du i magasinet til høsten.