Telemarkbindinger - best i test

De beste telemarkbindingene med gåfunksjon

Kjernen i telemarksvingen er den frie hælen. Men fram til nylig har det vært vanskelig å få tak i telemarkbindinger som helt frigjør hælen oppover. Her er test av telemarkbindinger med gåfunksjon.

FRI HÆLEN: Kjernen i telemarksvingen er den frie hælen. Men fram til nylig har det vært vanskelig å få tak i bindinger som helt frigjør hælen på turen oppover. På bildet er Sigurd Løvfall under testen i Hemsedal. Foto: Vegard Breie
FRI HÆLEN: Kjernen i telemarksvingen er den frie hælen. Men fram til nylig har det vært vanskelig å få tak i bindinger som helt frigjør hælen på turen oppover. På bildet er Sigurd Løvfall under testen i Hemsedal. Foto: Vegard Breie

En gang i en fjern fortid var det slik at det kun var telemark som gjaldt om du ville gå på topptur. Man hadde hørt om gale mellomeuropeere som gikk med noe som vekselvis ble kalt rando, lowtech, pintech eller simpelthen dynafit-bindinger.

Rammebindinger fantes ikke slik vi kjenner de nå. Dermed måtte alpinistene stå og se etter oss mens vi telemarkerne la i vei på topptur.

Eventuelt kasta de et par trekkere i alpinbindingene og vaklet etter på stylter. Så skjedde to ting:

1. Telemarkbindingene ble mer og mer kjøreorientert. De ble utviklet for å gi mer og mer kraft og for å kunne matche alpinbindinger på endel nyttige funksjoner – step-in, utløserfunksjon og så videre.

2. Og skimarkedet? Det gikk i stikk motsatt retning. Toppturbølgen har tatt over. Nå skal alle levere tech-bindinger uten skistopper, delvis kronglete step-in og med utløserfunksjoner med klare begrensninger.

Så i stedet for at telemark vant kampen mot alpint i løypa og i frikjøring, tapte man der telemark hadde sitt store fortrinn: På tur.

Da Fri Flyt testet telemarkbindinger i 2016 var det ATK Newmark Freelock som ble kåret til testvinner.

Etter at Fritz Barthels patent på tech-bindingen gikk ut for noen år siden begynte stadig flere telemarkere å eksperimentere med tech-frambindinger kombinert med stag eller kabel bak.

Målet var en binding med fri gåmodus (da mener vi både at det ikke er noe motstand OG at du ikke drar med noe vekt) til telemark. Den første kommersielt tilgjengelige løsningen var det amerikanske TTS som sto bak.

Bindingene i testen har til felles at de bruker en variant av Barthels tech-tupp. Men løsningene ellers – og hvilke funksjoner man har valgt å legge inn – er svært for- skjellig.

Derfor varierer vekten også. Viktig å huske om vekt: Når du vurderer å kjøpe binding, bør du også vurdere hvilken sko som passer til og hva totalvekten på oppsettet blir.

Til Moonlight passer for eksempel gamle Scarpa F1, F3 og Defender (utgåtte modeller) som er betydelig lettere enn skoene du kan kjøre for eksempel M Equipment på.

Det er også slik at flere av produsentene kommer med hyppige oppdateringer. Både M Equipment og Moonlight har kommet med små oppdateringer til sine bindinger siden de leverte testbinding i våres.

TEST: ATK Newmark Freelock

Les testen av ATK Newmark Freelock.

MODDING: ATK krever lett modding av sko i form av en metallskinne på tuppen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
MODDING: ATK krever lett modding av sko i form av en metallskinne på tuppen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
FF_testvinner
ATK Newmark Freelock

Om bindingen

  • MÅLT VEKT: 422 gram per binding inkl skruer og rando-hælbinding. Oppgitt vekt med kun telebinding: 290 gram.

  • PRIS: 7700 kroner med rando-bakbinding, 5938 kroner uten.

  • FUNKSJONER: Feste for skarejern.

  • KOMPATIBLE SKO: Techsko med belg og nok anlegg for metallskiva du må montere på skoen. I vår erfaring kun enkelte Scarpa-sko – ikke Crispi.

  • HØYDE OVER SKIENE: 30 mm (målt fra skia til spissen på tech-pinnen). 

+ Vekt, lar deg kjøre dypt, enkel i bruk, lav ståhøyde, god kontroll over skiene.

- Må modifisere sko, lite utvalg av matchende sko, litt dødgang, ikke den mest aggressive bindingen.

BESKRIVELSE

Dette er den klart letteste bindingen i testen. Både Moonlight og ATK kommer med varianter der man får med tech bakbinding og derfor kan velge kjørestil, og ATK leverte dette til test. Men vi har valgt å teste telemarkfunksjonen. Dette er også den mest kompromissløse bindingen i testen. Du kan gå motstandsfritt og kjøre tele.

That's it. Ingen step-in eller utløsning eller noe annet. For å komme inn i bindingen, går du inn i tech-delen av bindingen på vanlig vis deretter bruker du den røde spaken fora for å skyve den grå vingen inn over skotuppen og låse bindingen i kjøremodus. For at dette skal fungere må det det monteres en liten metallplate på skotuppen. Dette kan være pirkete. Det bør også nevnes at vi tross hjelp fra importør kun fikk til dette med Scarpa-sko – ikke Crispi. Ønsker du å bytte til gåmodus, trykker du ned den grå armen foran, og vingen forsvinner ut fra skoen. Du kan stramme fjæra som styrer denne funksjonen – da får du mindre dødgang i bindingen, men den blir hardere å komme inn i.

PÅ SNØ

Denne bindingen tar ideen Fritz Barthel en gang hadde til techbindingen og gjentar den med tele. Barthels tanke var: Hva om skoen kan stå for stivheten? Da slipper du rammebindinger. Her er ideen: Hva om skoen kan stå for bøyemotstanden? Det er altså in- gen justering på motstanden. Du kan dermed kjøre svært lavt – lavere enn på de andre bindingene. Men motstanden oppleves progressiv og fin, selv om det er noe dødgang. Som med de orginale techbindingene har også denne bindingen en overbeviselsesjobb å gjøre.

Kan noe så lite faktisk fungere? Men etter å ha sett Sondre Loftsgarden ta front flip og så en stor 360 på hopplinja på Folgefonna er vi ikke tvil. Bindingen holder. De fire forankringspunktene foran er alle metall mot metall og gir svært god kontroll over skia og oppsiktsvekkende vridningsstivhet. Vingen bak på tuppen av skoa gjør at skoa tvinges til å ekse fra første stund. Du har derfor ingen følelse av å stå på tå. Stort pluss for å være klart lettest i test. Skal man ta opp konkurransen med techbindinger, må man være med på vektjaget. Et soleklart førstevalg for deg som er opptatt av vekt eller deg som liker den gamle tåbinding/75mm-binding-følelsen. 

TEST: Moonlight Mountain Gear Pure Tele

Les testen av Moonlight Mountain Gear Pure Tele.

LETTERE OPP: Fjærene på Moonlight-bindingen kan tas av på turen opp. Foto: Kristoffer H. Kippernes
LETTERE OPP: Fjærene på Moonlight-bindingen kan tas av på turen opp. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Moonlight Mountain Gear Pure Tele

Om bindingen

  • MÅLT VEKT: 616 gram per binding, inkl lange fjærer og skruer. Vekt lang fjær: 248 gram, kort fjær 239 gram.

  • PRIS: 4399 kroner.

  • KOMPATIBLE SKO: Alle sko med tech-inserts og belg.

  • FUNKSJONER: 5 ulike motstander, 2 ulike fjærlengder, avtagbar fjær for oppturen.

  • HØYDE OVER SKIENE: 40 mm (målt fra skia til spissen på tech-pinnen).

+ Bindingen for deg som legger stor vekt på driftssikker- het og vil ha en aggressiv binding med mye mostand.

- Totalvekt, bånner ut fjær, ujevn motstand, knirker, tung, høy hælløfter, vanskelig å betjene.

BESKRIVELSE

Binding fra norsk firma som bygger på ideen til de første techløsningene som var tilgjengelige på markedet fra TTS. Den kombinerer to velkjente, driftssikre designideer: Techframbindingen og stag med fjærer rundt hælen. Techframbindingen står oppå en solid metallplate.

I den bakre enden av denne metallplaten er det fem ulike posisjoner for innfestet til staget med fjærer som går rundt hælen på skoen. Staget/fjær kan tas av på vei oppover. Enkel hælkloss med høy hælløfter. Du må velge mellom korte og lange fjærer – alt etter skostørrelse og ønsket kjøreopplevelse. Kommer også i telerando-versjon med tech bakbinding – da er prisen 5999 kroner.

PÅ SNØ:

Moonlight framstår som den mest solide bindingen. Det er brukt minimalt med plast, og metallplata i bunnen er massiv, nesten overdimensjonert. Techframbindingen er unormalt vanskelig å betjene. Den er vanskelig å komme inn i, og tappen du må trykke ned for å komme ut av bindingen er for grunn for staven. Hælløfteren er for høy. Moonlight er også klart den mest aggresive bindingen. Med de korte staga plassert langt bak får du mye motstand, og du bånner svært tidlig ut bindingen. Ingen av testkjørerne var komfortabel med den innstillingen – man kom ikke dypt nok.

Med de lengre fjærene får du lengre vandring og kommer dypere. Men grunnproblemet med denne bindingen er at du ikke får forutsigbar, progressiv motstand når du bøyer kneet. Innfestet til staget er under skoene, mens stagene går rundt og utenpå. Dermed får du friksjon langs skokanten. Kanskje er dette som gjør det. Uansett grunn opplevde vi at mens man var på vei ned i svingen økte motstanden fra fjærene, før det plutselig var mindre motstand. 

TEST: The M Equipment Meidjo

Les testen av The M Equipment Meidjo.

EN FJÆR FOR ALT: M Equipment har en egen fjær i den justerbare utløsningsfunksjonen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
EN FJÆR FOR ALT: M Equipment har en egen fjær i den justerbare utløsningsfunksjonen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
The M Equipment Meidjo

Om bindingen

  • MÅLT VEKT: 535 gram per binding, (str L), inkl. doble fjærer og skruer.

  • PRIS: 539 euro.

  • FUNKSJONER: Step-in, justerbar utløsning, to høyder på hælløftere, justerbar motstand.

  • KOMPATIBLE SKO: Alle NTN-sko med tech-inserts.

  • HØYDE OVER SKIENE: 35 mm (målt fra skia til spissen på tech-pinnen). 

+ Mange funksjoner, null dødgang, progressiv fleks.

- Vår første versjon knakk, utstrakt bruk av plast, funksjoner du kanskje ikke har bruk for.

BESKRIVELSE

Den klart mest ambisiøse bindingen. Basert på en kombinasjon av techtupp og NTN-ekstrahæl. Prøver å gjøre «alt»: Sann step- in, justerbar utløsning, fri gåmodus. Utløsningsmekanismen justeres med en egen fjær som sitter ved NTN-hælen (populært kalt duckbutt). Bøyemotstanden er justerbar – du kan stramme de to fjærene som løper inne i bindingen, eller du kan putte inn to fjærer ekstra. 

Utstrakt bruk av plast i konstruksjonen – blant annet bunnplata under tech-frambindingen. 13 skruer holder bindingen til skia. Vi testet versjon 1.2 som var den versjonen som var tilgjengelig i testperioden. Produsenten har nå varslet versjon 2.0.

PÅ SNØ

For å si det først: Vi knakk denne bindingen dag 1 på flatmark. Etter kommunikasjon med butikk og fabrikant ble vi tilsendt noen nye deler og skrudde opp igjen bindingen med disse. Etter det har vi ikke opplevd problemer.

Bindingen røyk i utgangspunktet rett bak der frambindingen er leddet. I versjon 1.2 og 2.0 er dette forsøkt løst med en brakett og to nye skruer til bak dette leddet. Bindingen er svært vanskelig å montere, og instruksene som er på nett er tildels mangelfulle. Men når vi først hadde den nye bindingen oppe å gå, ble vi svært imponert. Den er lett å komme inn i, både tech-frambindingen og selve step-in funksjonen er velkonstruert.

Den har null dødgang (motstanden begynner med en gang) og fortsetter helt progressivt. Hele testlaget syntes én fjær ble for mykty, så vi kjørte med dobbelt fjær. Til forskjell fra NTN er det ulike fjærer som styrer bøyemotstand og utløsning – bra. Vi reagerte litt på at den er lagd for å løse ut uten å ha skistopper. Da den løste ut (når den skulle) for oss, forsvant skia ned bakken. (Versjon 2.0 kommer nå med skistopper.) Det tar litt trening å få den i gåmodus, men det venner man seg fort til. Elegant hæl med to ulike hælløfterhøyder. Denne bindingen gir deg følelsen av masse kraft og presisjon uten at den føles like aggresiv som Moonlight. Den har også en mye forutsigbar og progressiv fleks.

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.