/ Surf

Standup-show i Hoddevika

En av Norges definitive brettikoner, Elling Balhald tar med seg surfeverdenens siste trend til Stadt og Fri Flyt Surfefestival – her blir det nemlig muligheter for å prøve den raskt voksende vannsporten stand up paddle surfing (SUP).

Sist oppdatert 24. september 2008 kl 15.00
TRENDSETTEREN: Elling Balhald er bitt av SUP-basillen. På Surfefestivalen kan du også bli smittet.
TRENDSETTEREN: Elling Balhald er bitt av SUP-basillen. På Surfefestivalen kan du også bli smittet.

Stand up padle surfing oppstod på Hawaii og er forløperen til surfing. Surf-verdenens waterman nummer én, Laird Hamilton, er en svoren fan. Det samme er Elling Balhald - brettikonet fra Trondheim som surfet bølger allerede i 1975! På Fri Flyt Surfefestival 9.-12. oktober har du også anledning til å prøve Burton-Ellings Surftech-SUP-brett.

– Du er jo en av Norges brettpionérer, når surfet du for første gang, og hvordan opplevde du surfingen den gangen kontra i dag?

– Jeg surfet for første gang i Newquay på Cornwall-kysten av England da jeg var 14, så det blir vel back in good old 1975, midt under Vietnam-krigen og Watergate skandalen! Drar på åra! Det er fremdeles det samme kicket å vokse brettet og padle ut i dag som det var da, men brettet mitt har dessverre gått fra 6’0” til 9’0”. Jeg bodde to år i en campingbil nede i Baskerland etter at jeg var ferdig med videregående, og det var kanonbra. Bobilene dannet et eget lite samfunn nede på strendene og det var et utrolig samhold mellom surfere fra hele verden, selv om motsetningene viste seg ute i vannet av og til.

– Hva syntes du om initiativet Fri Flyt har tatt ved å arrangere en bølgesurf-festival?

– Kanonbra. Det er som flott med Hoddevik er at det er et sted der alle er velkomne, uansett ferdighetsnivå. Dette står jo i skarp kontrast til de fleste surfestrender i verden, der ”localism” er et velkjent element å ta hensyn til. Hoddevik er nesten aldri flatt og jeg tror dette opplegget blir knallbra.

– Hvilke muligheter ser du for SUP i Norge?

Personlig har jeg stor tro på at SUP kan bli populært i Norge. Jeg kommer akkurat tilbake fra San Diego, og det er massevis av SUP’ere overalt i vannet der. Men jeg tror nok at det blir en noe eldre gruppe enn den typiske surferen som for alvor vil bli hekta på SUP, og det er ingen tvil om at det er mange surfere som hater disse eldre gutta som ligger langt ute og plukker bølger – og jeg forstår dem godt. Dessuten er det viktig at de som SUP’er holder seg unna lineups med masse surfere. Et brett på 12 fot kan være farlig når det er store bølger og surfere rundt deg, men på flatt vann er det selvsagt plass til alle. Med en lang kyst og en aktiv befolkning kommer SUP til å bli polulært i løpet av noen år. I forhold til å sitte i en kajakk, ser du mye bedre - og du slipper å bli så klam og svett rundt balla!

– Driver du med dette selv?

– Startet i Hoddevik i 2006 og er ute og padler stort sett hver dag i sommerhalvåret her oppe i Trondheimsfjorden. Knallbra trening - og når det blåser kuling og bølgene får litt size, kan man surfe som med en havkajakk. Alle som prøver synes det er kult. Men det er selvsagt aller best når man er på et sted der det er muligheter for å surfe skikkelig, og det som er topp er jo at også småbølger blir et kick.

– Vi vet du også var veldig tidlig ute med diverse andre brettsporter, har du noe du vil si om det?

– Selvsagt gøy å ha vært med fra starten på både surf, snowboard og SUP. Jeg ble den første Burton-importøren i Europa da jeg startet i 1983, og snowboarding har jo vært mye av livet mitt siden den gang. Så Hege og jentene er både vant til og enige i at feriene blir lagt til steder det er bra surf eller mye snø. Det å komme seg ut på brett – sommer eller vinter – er en utrolig sterk drivkraft, og jeg ser vel ikke for meg at jeg kommer til å slutte før jeg ligger seks fot under.

Publisert 24. september 2008 kl 14.34
Sist oppdatert 24. september 2008 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen