«Tommen» er kjent for å være tidlig ute på snøbrett og med basehopping, og om du har vært i Hemsedal eller Stryn en gang de siste 30 årene er sjansene store for at du har sett ham i bakken.

Det har blitt sagt og skrevet mye om Tommens liv og lære, såpass at det er rimelig å omtale han som sagnomsust. 

Her kan du også lese hvordan miljøet tar farvel med Tommen!

Tommen facebook OleK
Hemsedalsbu Ole Kristian Strøm postet en kondolanse på Facebook. Foto: Skjermdump

Han pleide å logge mellom 150 og 280 dager på snowboard hver sesong, som fast inventar både i Hemsedal og på Stryn Sommerski.

Under sommersesongene foretrakk han å bo oppe på Strynefjellet, og han passet alltid på å få den siste turen ned fra fjellet før stengetid. 

De som kjente Tommen fortalte om en varm og inkludere person med uendelige historier på lager. En ekte syvende far i huset for freeride-folket.

Som beskrevet, hadde han alltid en god historie og et smil på lur - men Tom Bjerknæs hadde også en imponerende CV bak seg.

En typisk radikal sjel med klassisk surfestil -«hang loose»-håndsignalet var ikke vanskelig å få frem, og bakgrunnen kom også fra surfing. Han omtalte seg konsekvent som «snøsurfer». 

ride for tommen
I ride for tommen, #tommen og lignende støtteerklæringer har versert i miljøet den siste tiden.

En del av Tommens bakgrunnshistorie er preget av rusproblemer og konsekvensene av disse. 

Han hadde holdt på med basehopping på 80-tallet, noe han gjorde fordi han ikke hadde råd til å fly! I 1972 var han i Wyllerløypa med snowboard på beina, og i 2007 var han DJ da Fri Flyt arrangerte Freeline Jam på Stryn.

Fri flyt tommen 2007
Faksimile fra da Fri Flyt snakket med Tommen i 2007

Tommen var også til inspirasjon da Petter Stormare skulle fremstille en erfaren snowboard-mentor i 2007-filmen Switch. Du kan også ha sett ham i første sesong av Norges herligste med Ylvis, som du kan se nedenfor. 

Denne sommeren kom ikke brettveteranen til Stryn for å oppleve den beste sommersesongen på mange år. Tommens kreftdiagnose hadde vært kjent i miljøet siden juni, og vi har sett mange støtteerklæringer på sosiale medier.

Fri Flyt kondolerer.