– Med dette brettet kan du ta en bølge, kjøre litt på den og pumpe deg tilbake og ta en ny bølge. Det hadde vært et bra alternativ når det er for mye vind eller dårlige forhold for vanlige surfbrett, sier Håkonsen som ser frem til å få mer erfaring med det uendelige potensialet innen foiling.
– Det heter pump-fitting, sier Terje spøkefullt, samtidig som at han ikke legger skjul på at den nye hobbyen er relativt slitsom.
Brettet han står på er laget i karbon av en venn på Bali og hydrofoilen har bølgede former inspirert av finnene til en knølhval. Terje er viden kjent for å holde det naturlig. Han har også alltid vært nysgjerrig på det meste av nye brettsporter.
Her er test av de beste sportsbrillene.

Nå som alle tenkelige varianter av hydrofoil-på-brett-aktiviteter har blitt tilgjengelig, møter Fri Flyt Terje Håkonsen på en flytebrygge på Fornebu. I løpet av økta bruker han aldri ordene prone foiling, men det er likevel det mest brukte navnet på aktiviteten han bedriver.
– Dette er akkurat det jeg trenger. En flytebrygge som flytter seg opp og ned etter høyvann og lavvann. Det skulle jeg hatt hjemme. Da kunne jeg foila hver dag .
Overraskende nok er brygge-typen den begrensende faktoren for aktiviteten, som nok ikke er det letteste en kan drive med av brettsporter.
Med én hånd skyver han brettet og foilen bortover mens han løper krokbøyd bortover brygga. Etter fire, fem skritt hopper han på det lille brettet. Bommer han på stancen, er løpet kjørt. Får brettet feil vinkel er også løpet kjørt. Her er det nesten ikke rom for feil og ingen tid å korrigere.

La oss si det slik: Det er ikke fordi Terje er klønete at han faller en del ganger i løpet av økta.
Men han får det også til. Og det er en absurd greie. På grunn av den ekstrem effektive foilen og Terjes presise bevegelser, pumper han seg fart fra brygga og ut i fjorden på den lille brettet. Han har visstnok bare gjort det noen få ganger, men han får det til å se lett ut. Samtidig som det egentlig ser ganske vanskelig ut. Sannsynligvis umulig for de fleste.

– Jeg gjør jo dette egentlig for å kunne gjøre noe annet. Det er et steg i retningen mot å surfe bølger med foil, påpeker brettlegenden som mener at dette ikke er noe spesifikt utstyr for prone foiling (evt. pump fitting), men at det er dette oppsettet han skal bruke i bølgene også.
Brettet kan ikke være mye mer enn 15 liter, men siden foilen starter å løfte med en gang det er fremdrift, så kan man bruke mye mindre brett enn med tradisjonell surfing.
Så snart man er oppe i luften, er brettstørrelsen i prinsippet ikke avgjørende for farten - faktisk er det bedre at brettet er mindre, slik at du kan presse det hardere og pumpe fart.
– Kan du pump-fitting (pronesurf heter det egentlig, altså), så er du et steg nærmere i å kunne padle deg inn på en bølge med dette utstyret, du ta en bølge, kjøre litt på den og pumpe deg tilbake og ta en ny bølge. Det hadde vært et bra alternativ når det er for mye vind eller dårlige forhold for vanlig surf, sier Terje.
